Pozvěte své přátele či obchodní partnery na brunch

Blog | 04.11.2020

Brunch, možná jste o něm slyšeli ve svém oblíbeném seriálu nebo viděli nabídku na tabulích restaurací. U nás se stává čím dál oblíbenějším a není se čemu divit. Je to perfektní příležitost, jak si užít skvělé jídlo a příjemně a uvolněně konverzovat.


Pozvěte své přátele či obchodní partnery na brunch

 

Co to je brunch

Brunch pochází z anglických slov breakfast a lunch, čte se „branč“, a označuje speciální chod mezi snídaní a obědem. Chcete-li bohatou pozdní snídani. Ta se servíruje obvykle od 10 do 13 hodin a obsahuje jak pokrmy vhodné k snídani, tak k obědu. Nejčastěji najdete na menu kávu, čaj, pečivo, sýry, uzeniny, vejce, jídla „na vidličku“, vafle, ale výjimkou nejsou ani tematické brunche v asijském stylu. 

 

Poprvé se výraz brunch objevil na jídelním lístku v Anglii koncem 90. let 19. století a velmi rychle se zažil zejména u studentů. Ti si s nadšením užívali především nedělní brunch – o víkendech si totiž oproti školním dnům rádi přispali a snídali tak o dost později. Po roce 1930 se výraz brunch zažil v USA a v posledních několika letech se stal součástí i českých jídelních lístků především v luxusnějších restauracích. Logicky se přesouvá i do domácích jídelníčků. A není se co divit. V nabitém pracovním týdnu leckdy není čas, aby se rodina sešla u společné snídaně a víkend k dlouhému pomalému dopolednímu jídlu přímo vyzývá.

 

Brunch v restauraci i doma má jednoho společného jmenovatele, uvolněnost. Lidé se u něj baví, chodí si podle libosti přidávat a děti si u jídla často hrají. Klidně i na zemi. 


 Pozvěte své přátele či obchodní partnery na brunch


Co podávat na brunch?

Když odpověď na tuto otázku hodně zjednodušíme, můžete servírovat cokoliv, co máte rádi. Nejčastěji se při tvorbě menu vychází z předpokladu, že brunch je pozdní snídaně. Na stolech se tak obvykle nachází pečivo s nejrůznějšími druhy oblohy, vejce na tisíc způsobů, párky, toasty, vafle, ale také ovocné a zeleninové saláty, jogurty a tvarohy, sladké pečivo, palačinky, lívance…  

 

Není výjimkou připravovat brunch ve specifickém stylu. Oblíbený je třeba asijský, který je ideální příležitostí ochutnat nejrůznější druhy sushi a jiných asijských pochoutek, nebo zdravý brunch, oblíbený zejména u vegetariánů a vyznavačů zdravé stravy.

 

Z nápojů by nikdy neměl chybět čaj a káva, čerstvě vymačkané džusy nebo voda s citrónem. Doplnit ho mohou i alkoholické nápoje, ale doporučujeme se zaměřit spíš na lehčí alkohol nebo perlivá vína na přípitek a tvrdý alkohol nechat až na večerní party.

 

Jak servírovat brunch

Jídlo na brunch se neservíruje na talíře, jak jsme u snídaní zvyklí, ale podává se formou rautu. To znamená, že jídlu je vyhrazen buď samostatný stůl nebo jsou tácy s jídlem přímo součástí velkého stolu, a každý strávník si nabírá a přidává jídlo podle chuti. Až budete připravovat brunch sami, nezapomeňte na děti. Když jim vyhradíte dostatek místa na hraní, můžete si být jisti, že i dospělí budou mít spoustu prostoru pro povídání.


Pozvěte své přátele či obchodní partnery na brunch 


Menu na brunch

Jestli ještě pořád tápete, co na brunch, začněte pěkně od začátku. Až získáte víc praxe, můžete menu ozvláštnit a rozšířit.

 

Brunch by měl obsahovat teplá i studená jídla. 

Určitě by nemělo chybět pečivo, variace sýrů a uzenin, vejce (míchaná, natvrdo i volské oko), pomazánky na pečivo, podle chuti teplá zelenina.

 

To vše můžete doplnit zeleninovými saláty, se zeleninou si můžete i pohrát a vyrobit třeba rajčatové špízy s mozzarelou nebo plněná rajčátka.

 

Do teplé části menu je možné zahrnout třeba čerstvý quiche, který se dá jíst teplý i studený, nejrůznější typy fritaty nebo masové směsi.

 

Sladkou tečkou může být třeba cheesecake, vafle nebo lívanečky s javorovým sirupem.

Poptejte zdarma catering na akci podle svých představ a vyřešte vše na jednom místě.
Caterings.cz s provozuje CATERINGS CZ s.r.o. © 2015 - 2020