Jak vybrat catering

Láska prochází žaludkem, a to nejen ta partnerská. I kdybyste si dali na akci, večírku nebo svatbě záležet sebevíc, můžete skvělý dojem úplně zabít jednou jedinou věcí – jídlem. Tento článek by vám proto měl být návodem k tomu, jak své hosty občerstvením ohromit.

Najděte to nejlepší místo pod sluncem

Prostor je určující pro to, v jakém duchu se vaše akce ponese, i jaké občerstvení si budete moci dovolit. Zajímá vás, jaké máte možnosti a jaké jsou jejich výhody?

Restaurace

Možná máte svou oblíbenou restauraci a očekáváte, že ji pro vás rádi zavřou a o všechno se postarají. Může být. Ale velmi často z toho restauratéři nejsou dvakrát nadšeni a občas se snaží soukromým akcím vyhnout. Pokud se vám podaří prostor v restauraci domluvit, připravte se, že zaplatíte pronájem prostoru a k němu se upíšete ještě k minimální útratě.

Počítejte také se záhadnou položkou „korkovné“. Tu budete povinni uhradit, když zatoužíte po konzumaci doneseného alkoholu (korkovné v restauracích bývá kolem 100 Kč za láhev doneseného vína). A jako sladkou tečku na závěr vám restaurace jen výjimečně dovolí výrazněji zasahovat do navrženého cateringu. Za nás je restaurace řešením pro ty, co sázejí na jistotu a nevadí jim se přizpůsobovat.

V soukromí

Mnohem lepší než restaurace bude jakýkoliv prostor, který se na přání uzavře a promění podle vašich představ. Může to být obývák, místní kulturní centrum nebo prázdná tovární hala. Abyste našli prostor vyhovující vašemu naturelu a potřebám, mějte pořád oči otevřené. Ty největší poklady totiž bývají často ukryté. Najít si nejlepšího dodavatele zábavy a vybrat top jídlo na raut sice bude na vás, ale s pomocí doporučení od přátel nebo cateringové firmy to zvládnete.

Uvnitř nebo venku

Téměř hamletovskou otázkou je volba venkovní nebo vnitřní varianty. Společenská akce nebo svatba konaná venku bude mít neopakovatelné kouzlo, které dokáže vyčarovat jen počasí a příroda. Stejné věci vás ale můžou pěkně potrápit. V důsledku záleží jen na vašich preferencích, při pořádání akce venku silně doporučujeme mít v rukávu i „suchou“ variantu.

Jaké jídlo se hodí na jakou akci

Výběr vhodného jídla je klíčem k úspěchu vaší akce. To, co se hodí na narozeninovou oslavu, nebudete moci naservírovat na svatební tabuli. O firemních večírcích nebo formálních společenských akcích ani nemluvíme. Tady je pár tipů, jaké jídlo můžete kde naservírovat.

Oslava narozenin

Na narozeninách je dovoleno vše. Od domácích chlebíčků až po smažené červy. Je to oslava vašeho dne, tak si ho udělejte jen a jen podle sebe a nebojte se experimentovat. Služeb cateringové firmy můžete využít na veškeré jídlo nebo třeba jen na dodávku nápojového baru a výrobu narozeninového dortu.

Svatební veselí

Co do délky hodování je svatba nejnáročnějším typem akce. O vaše hosty by mělo být postaráno hned po příchodu, často tedy ještě před obřadem a ani na chvíli by neměli mít hlad nebo žízeň. Jestli nemáte s pořádáním večírků nebo akcí osobní zkušenosti, doporučujeme, abyste do příprav zapojili svatebního koordinátora, nechali si poradit od firmy specializující se na svatební catering nebo aspoň zkušenějších kamarádů.

A co k jídlu a pití? Rozhodně nesmí chybět přípitek, nízkoalkoholické nápoje (pivo a víno), chuťovky, slavnostní menu nebo svatební raut a dokonalý svatební dort.

Firemní večírky a akce

Pozor, přecházíme do vážnější roviny. Nenechte se zmást zadáním ve stylu neformálního setkání kolegů, zaměstnanců a klientů. Žádná akce konaná pod hlavičkou firmy a probíhající za přísného dohledu vedením by se neměla zvrtnout v neřízené veselí. To si nechte na narozeninovou oslavu nebo svatební hostinu.

Pokud zvete kolegy a hosty na konferenci nebo školení, nezapomeňte doplnit coffee break kvalitní kávou a sladkým i slaným pečivem nebo ovocem.

V případě večerní akce bude o velikosti a typu cateringu rozhodovat váš rozpočet a místo, kde se vše odehraje. V každém případě se nebojte nabídnout co nejpestřejší raut (servírované menu se na večírcích moc nenosí), zdravé mlsání a sladkou tečku.

Společenské akce

Dostáváme se k vrcholu organizátorského umu. Společenské akce jsou nejnáročnější na organizaci, hosté na nich mívají nejmlsnější jazýčky a jakékoliv zaškobrtnutí je nepřijatelné. Společenské akce pro několik desítek až tisíc lidí jsou důvodem, proč vznikly specializované eventové agentury. Jestli si i tak troufáte na organizaci v rámci svého týmu, doporučujeme najít si spolehlivého dodavatele cateringových služeb a nechat si navrhnout menu na míru.

Peníze až na prvním místě

I když jsou peníze často tím, co vás bude držet v přípravách při zemi, nemusíte se bát, že byste ani s menším rozpočtem nedokázali udělat parádní party. Tady jsou naše tipy, kde se dá skvěle ušetřit:

  • Vybírejte mezi dodavateli ekonomického cateringu.
  • Snažte se vybrat si dodavatele ze svého blízkého okolí. Objednat si do Brna catering z Prahy vás bude stát spoustu zbytečných peněz navíc za dopravu.
  • Zvažte, jestli budete potřebovat půjčit i inventář, jako jsou stoly, židle a nádobí. Pokud ano, využijte svou cateringovou společnost. Za půjčení zaplatíte buď nic nebo mnohem méně, než když si vše půjčíte na vlastní pěst.

Za co si připlatíte

Každá cateringová firma vám na přání připraví i ochutnávku menu, zajistí dekorace na akci nebo vymyslí speciální menu pro osoby trpící nejrůznějšími alergiemi nebo s dietními omezeními. Tyto služby ale patří do ranku speciálních, a proto jsou také za speciální cenu nebo s příplatkem.