Vypravte se s námi za vietnamskou kuchyní

Vietnamské jídlo máme většinou spojené s rychlou volbou, když nás přepadne velký hlad a nic jiného není po ruce. Jenomže vietnamská kuchyně je velmi rozmanitá a dokáže vám nabídnout velké množství pochoutek vhodných pro slavnostní příležitosti i pracovní obědy či večeře.

Autentických restaurací nabízejících vietnamské jídlo už najdete hlavně ve větších městech spoustu. Jenže zážitek, jaký si dokážete vytvořit doma nebo na své akci, vám žádná vietnamská restaurace nedá.

Jak vypadá typické vietnamské menu

Vietnamská kuchyně plně respektuje pět elementů v pěti základních chutích: železo (ostrá chuť), dřevo (kyselá chuť), oheň (hořká chuť), voda (slaná chuť) a země (sladká chuť). V každém jídle je proto alespoň jeden z elementů schován.

Asijská kuchyně je obecně považována za jednu z nejzdravějších na světě a ta vietnamská toto očekávání beze zbytku naplňuje. 

Všude hledej rýži

V Asii to jinak než rýžově nejde. Podnebí je pro tuto plodinu ideální a cena je víc než přijatelná, a tak se není co divit, že ji obsahují snad všechny vietnamské recepty. Základ samozřejmě tvoří klasická uvařená rýže, nicméně se z ní vyrábějí i nudle (nebo jiné těstoviny), papír na balení rolek, sladkosti, ocet, škrob i alkohol. 

Zelenina téměř vždy čerstvá

Našinec, který zavítá do Vietnamu, často jen nechápavě zírá na nepřeberné množství druhů, barev i chutí zdejší zeleniny a ovoce. Bez zeleniny se neobejde téměř žádné jídlo a skoro vždy je zelenina syrová nebo jen velmi lehce osmahnutá, aby si zachovala všechny výživové hodnoty. Dodává jídlu barevnost, a ta je ve Vietnamu potřeba. Výrazné chutě má zase na svědomí koření, tím typickým pro Vietnam je koriandr, kopr, zázvor, česnek a chilli papričky. 

Polévka, kterou si zamilujete

Pho. Tři písmena, která v každém, kdo tuto polévku připravovanou ze silného vývaru ochutnal, libé pocity. Dlouho tažený vývar tvoří základ, na severu Vietnamu je to především hovězí vývar, jižní část preferuje slepičí. V restauracích ale narazíte z ekonomických a časových důvodů nejčastěji na kuřecí. Do vývaru patří ploché nudle, maso a spousta zeleniny a koření. Jíst se má tak horká, aby „vám teklo z nosu“. Když budete chtít, bez problémů se stane hlavním jídlem, ale v rámci společenské události jeho množství omezte. Dokáže opravdu zasytit. 

Rolky na x způsobů

Rychlé, jednoduché a extrémně chutné. Obecně v asijské kuchyni najdete dva typy rolek – letní závitky a jarní závitky. Vietnamské závitky jsou úplně stejné a ty první označují maso, zeleninu a nudle zabalené v rýžové placce, druhé mají náplň velmi podobnou, jen schovanou ve smaženém rýžovém papíru. Doporučujeme je zařadit buď jako předkrm nebo jednohubku na jakoukoliv party. 

Maso s otazníkem

Přestože recepty ve Vietnamu maso používají relativně hojně, a nejčastěji pracují s vepřovým, hovězím, kachním a kuřecím, nezřídka je příležitost ochutnat i masa pro nás poněkud exotická. Za nás doporučujeme zůstat u prověřených druhů, samotní Vietnamci vnímají třeba žabí stehýnka, slepičí pařáty nebo psí a želví maso za nečisté a vhodné jíst podle tradice až v druhé půli lunárního měsíce. V každém případě je dobré vědět, že ve vietnamské kuchyni si skvěle pochutnáte i na vegetariánských jídlech.


Oblíbené bagety

Vietnamské bagety pronikly ve velkém i do vietnamských bister u nás. I když by se mohlo zdát, že se jedná o poevropštělý trend, není tomu tak. Bagety se do Vietnamu dostaly v kolem roku 1860 od Francouzů. Podnikaví Vietnamci se baget hned chytili a začali je plnit tofu nebo hovězím masem. Dnes už existuje nepočítaně druhů, mezi nejoblíbenější vietnamské bagety patří ty, které jsou plněné masem. A třeba bageta plněná vaječnou omeletou se spoustou koření je typickou vietnamskou snídaní. 

Na zdraví i žízeň

Vzhledem k tomu, že ve Vietnamu je čerstvé ovoce v perfektní kvalitě úplně všude, jsou součástí denního pitného režimu fresh džusy. Samozřejmě nechybí ani minerální vody, klasické džusy nebo pivo. Samostatnou kapitolou je káva, ta místní má skvělou chuť a určitě stojí za ochutnání. Obvykle se servíruje velmi silná a sladká. Kdo ji chce zjemnit, může 30 – 40 % objemu nahradit sladkým kondenzovaným mlékem.

A čaj? Ten je i zde velmi oblíbený a jeho příprava, servírování i pití je velkým rituálem. 

Vietnamská hostina

Vietnamci milují velkou společnost a s jídlem si dávají rádi na čas. To nahrává velkým hostinám, které jsou podobné těm čínským.

Všichni hosté sedí u jednoho stolu a k dispozici jsou najednou všechny chody. Těch by mělo být vždy o jeden víc než je stolovníků. Jíst se může začít až ve chvíli, kdy jsou všichni usazeni a k jídlu vybízí společensky nejmladší strávník formulkou „zvu tě k jídlu“. Nepsanou povinností je přizvat ke stolu člověka, který v průběhu hostiny přijde, a jídlo mu nabídnout.  

Hostitelé obvykle jedí velmi málo nebo vůbec. Spíš se starají o to, aby byli všichni strávníci spokojeni a měli neustále co jíst. Pokud tedy máte dost, je slušné nechat alespoň trochu jídla v misce. Hostiteli tak potvrdíte, že jste opravdu sytí a nevejde se do vás ani zrnko rýže.

Na rozdíl od české kultury stolování je ve Vietnamu povoleno říhání, mlaskání a srkání. Naopak je žádoucím projevem toho, že vám jídlo chutná.

Interiéru, ve kterém budete hostinu pořádat, by měla vévodit červená barva, je symbolem štěstí a radosti. Při výzdobě se naopak vyhněte bílé, která je barvou smrti.