Pojďte s námi na kafe

V minulosti tolik oblíbený „lógr“ dnes ustupuje kávovým specialitám, ze kterých by se Maryše zatočila hlava! Nebojte se proto svým hostům nabídnout kávu připravenou na nejrůznější způsoby.

Chodíte do kavárny jen na svoje oblíbené „picolo“, které ale v baristické terminologii vůbec neexistuje nebo jste nadšenci, kteří rádi ochutnávají novinky? Jestli jste konzervativní požitkář, možná vám teď trošku pootevřeme vrátka do světa kávy.

 

Kolik druhů kávy znáš, tolikrát jsi člověkem

Na nápojovém lístku každé kavárny najdete minimálně tyto druhy kávy.

Ristretto

Představte si ten úplně nejmenší hrneček a v něm doslova náprstek kávy. Ristretto je káva na jeden malý lok, obsahuje 15, maximálně 20 ml nápoje a vyznačuje se silnou, aromatickou chutí kávy. Nic pro ty, co se vyžívají ve velkém hrnku a pořádné porci kávy s mlékem.

Espresso

Nejběžnější druh kávy, bez kterého by Italové nemohli existovat, a také základ pro další kávové nápoje. Toto je přesně ten typ kávy, co si koupíte cestou do práce, „na stojáka“ vypijete a běžíte dál. Žádné velké vysedávání. Důležité je vědět, že espresso je jen jedno. Neexistuje malé, picolo ani velké.

Espresso je malý šálek (cca 30 ml) silné kávy, většinou se na porci používá 7 g kávy. Když by vám bylo 30 ml kávy málo, můžete si dát dvojité, espresso doppio, a pořád ještě budete za znalce kávy.

Americano

Podle legendy vzniklo americano během druhé světové války, kdy bylo na americké vojáky espresso v italských kavárnách příliš silné, a tak si ho dolévali horkou vodou. Jedná se o klasické espresso naředěné vodou v poměru 1:5 ve prospěch vody. Důležité je opravdu naředit hotové espresso vodou, případně do šálku horké vody nalít espresso. Pokud by se tento typ kávy připravoval celý v kávovaru, tedy všechna voda by se propustila přes páku s kávou, vznikla by tekutina, kterou nebudete chtít ani ochutnat – hořká, plná dřevitých látek a příliš velkým množstvím kofeinu.

Cappuccino

Konečně něco pro milovníky kávy s mlékem. Cappuccino je menší nápoj o objemu maximálně 180 ml, základ tvoří poctivé espresso, které příjemně doplní teplé mléko. V Itálii mu navrch přidávají ještě 2 cm vysokou čepici z mléčné pěny. Výsledkem je lahodná sametová chuť. Pozor na to, aby mléko nebylo příliš horké. Jakékoliv nápoje na bázi espressa musí mít hned po uvaření teplotu, která vás nepopálí. 

Flat white

Cappuccino je na vás příliš slabé, ale samotné espresso s mlékem by bylo zase moc silné? Flat white si zamilovali kdysi Australané a svou náklonností nakazili zbytek světa. Připravuje se do skleničky nebo šálku na cappuccino z dvojitého espressa a dolévá se teplým mlékem s pěnou. Baristé mají tento druh rádi proto, že se dá krásně vyzdobit pomocí latte artu.

Latte macchiato

Jedna z největších káv, kterou v kávou posedlé Itálii pijí pouze děti. U nás je oblíbená především u něžnější poloviny obyvatelstva. Pořádná porce našlehaného teplého mléka se nalije do velké sklenice, kde se během pár vteřin oddělí pěna od mléka. Pak už stačí jen nalít espresso a sledovat, jak se ve sklenici tvoří dvě, někdy i tři barevné vrstvy.

Praktický tip pro cestovatele – když si budete zejména v italských destinacích objednávat café latté nebo latté macchiato, neomezujte se jako v českých kavárnách pouze na označení „latté“. S největší pravděpodobností byste dostali jen šálek mléka.

Příprava kávy snadno i doma

Jestli se vymlouváte na to, že doma nedokážete připravit kvalitní kávu, protože nemáte kvalitní kávovar, jste na velkém omylu. Samozřejmě, kvalitní stroj udělá spoustu práce za vás, ale jde to i jinak.


Kávovar – sázka na jistotu

Když se díváte pod ruce baristům v kavárnách, nabudete dojmu, že uvařit si kafe v kávovaru je brnkačka. Nenechte se zmást. Profi stroje, co umí vyrobit luxusní kávu, stojí často statisíce korun. Pro domácí použití ale splní svůj účel i levnější náhrady s mlýnkem na zrnkovou kávu, v horším případě na kapsle. Pro sebe nikdy nešetřete na kvalitní kávě a když chystáte větší oslavu, stojí za zvážení možnost pozvat si kávový catering.

Pravá turecká káva z džezvy

Zapomeňte na zprofanovaného českého „turka“, jemně namletou kávu spařenou vařící vodou, a inspirujte se u tureckých beudínů. Ti už v patnáctém století vařili kávu v džezvě. Tehdy sice na žhavých uhlíkách, které dnes nahradila ploténka, ale nádoba na přípravu skvělé silné kávy zůstala stejná. Jmenuje se džezva a finta pro výrobu aromatického nápoje tkví v zalití mleté suroviny studenou vodou a až následném ohřívání. Samozřejmě nesmí chybět cukr, tak jako ostatně v Turecku v téměř žádném nápoji.

Kapka ke kapce

Po revoluci zaplavily jednoduché překapávače řadu firemních kuchyněk, s postupem doby je nahradily kávovary. Jenže filtrovaná káva má něco do sebe, a tak v posledních letech slaví manuální i elektrické překapávače renesanci. Některé druhy kávy, a jedná se o ty nejdražší na světě, totiž chutnají údajně nejlépe z překapávače. Tento způsob přípravy navíc oceňují ti, kdo preferují slabší kávu, než je klasické espresso.

French press

Vznikl už v 19. století ve Francii a dodnes se celosvětově těší velké oblibě. French press je buď celokovová nebo částečně prosklená nádoba se zabudovaným filtračním pístem. Jednoduše do něj nasypete namletá zrnka kávy, zalijete horkou vodou a pomocí pístu udržíte lógr u dna. Káva z french pressu je jemnější a slabší než espresso, ale třeba je tohle přesně to, co od kávy očekáváte.

Jiný kraj, jiný mrav

Kamkoliv na světě se podíváte, určitě ochutnávejte. Nejen místní gastronomické speciality, ale i zdejší kávu. Víme, že nejjednodušší je objednat si všude to, co dobře znáte, ale ochudíte se tak o často milé překvapení.

V Rakousku by vás určitě neměla minout vídeňská káva – espresso dolité horkou vodou a ozdobené pořádnou porcí šlehačky. V Turecku si dopřejte typickou silnou tureckou kávu připravovanou v džezvě. Irové zase kávu okoření panákem irské whisky a ozdobí čepicí z ne úplně dotuha ušlehané smetany. Velmi zajímavý původ má alžírská káva. Ta totiž kupodivu vůbec nesouvisí s Alžírem, ač ten je relativně velkým konzumentem kávy. Alžírská káva je české unikum, které na světě nikde nenajdeme, a vzniklo nejspíš z vídeňské kávy, kterou zakápneme vaječným koňakem.

Co jste o kávě možná nevěděli

  • Největším kávovým producentem je Brazílie, která zajišťuje zhruba třetinu světové produkce. S dalekým odstupem za ní jsou Vietnam a Kolumbie na druhém a třetím místě.
  • Díky vhodným podmínkám se káva často pěstuje v rovníkových oblastech. Zajímavé je, že s výjimkou Etiopie ji tamní obyvatelé téměř nepijí.
  • Kofein v kávě vás může i zabít. Museli byste ale vypít cca 100 šálků espressa, což je trošku nepředstavitelné. Předávkování kofeinem se může dostavit už po pár šálcích, a projevuje se nervozitou, roztěkaností a třesem rukou.
  • S největší pravděpodobností budete patřit mezi fanoušky Arabicy, které se na světě vypije až 70 %. Nicméně i Robusta má své fanoušky, a to především z řad milovníků silné kávy. Obsahuje totiž dvakrát tolik kofeinu než Arabica.
  • Káva bývala platidlem a dodnes je druhou nejobchodovanější komoditou na světě. První je ropa.
  • Nejdražší kávou je cibetková káva. Sbírá se z výkalů divokých koček na Sumatře. Tato zvířátka nedokážou snědená zelená kávová zrna strávit, takže při procesu trávení jen lehce zfermentují a jsou vyloučena z těla ven. Cibetková káva je jedna z nejjemnějších na světě a rozhodně nejdražší. Kilogram stojí kolem 27 000 Kč.
  • Nejvíc kávy v přepočtu na hlavu vypijí Finové. Podle studie z roku 2018 je to 12 kg na osobu za rok. Okolní severské státy jsou na tom velmi podobně zástupce jiného kontinentu se objevil až na šestém místě. Je to Austrálie.