Lahůdky z grilu nebo ohně, které připravíte během chvilky

Čas dovolených a toulek v přírodě se blíží. Abyste zvládli vybranou trasu, potřebujete mít dostatek energie, a tu vám zajistí jedině kvalitní jídlo. Podívejte se, jak vařit v kempu nebo pod stanem jako vyhlášený šéfkuchař!

Co vařit v přírodě

Na začátek bychom si měli říct, že kupovat si v kempu místní speciality v podobě rychlého občerstvení připraveného na přepáleném oleji, je už pár let přežitek. Samozřejmě, když máte na podobnou záležitost chuť, jednorázově si ji dopřejte, ale měla by to být spíš výjimka. I v „polních“ podmínkách totiž dokážete kouzlit.

Jídlo do kempu

V kempech je velkou výhodou zázemí. Dokážete se připojit na elektřinu (kdo chce vařit, si s sebou ale většinou přiveze vařič na propan-butanovou bombu nebo gril), máte k dispozici kuchyňku minimálně s dřezem, někdy ale i s myčkou nádobí. Není tak důvod, proč si nepřipravit jídlo vlastníma rukama.

Jídlo na trek

Připravit si jídlo na cesty, tedy na případ, kdy nevíte, kde a v jakých podmínkách budete jíst, je větší oříšek… Jídlo v batohu by mělo být co nejlehčí, protože ho ponesete na zádech, dokud ho nesníte. Také by mělo být trvanlivé. Ideálně tak, aby vydrželo několik dní při letních teplotách. Tato kritéria splňují kromě sušeného masa také kuskus, který připravíte na ohni a přidáte k němu čerstvou zeleninu, domácí granola, trvanlivé salámy nebo špek, který je vynikající opečený na ohni podávaný s žitným chlebem.


Co vařit v kempu

Vaření v kempu má svá specifika a jedním z nich je jednoduchost. Mezi speciality na ohni rozhodně nepatří svíčková, ani knedlo vepřo zelo. Neuvěřitelnou rychlovkou k obědu nebo večeři je třeba grilovaný hermelín, grilovaná zelenina s česnekem a kapkou olivového oleje, kotlíkový buřtguláš nebo těstoviny s rajčatovou omáčkou, kterou jste si připravili předem doma a zavařili. Vlastně by se dalo říct, že jídlo pod stan je takovou alternativou vaření na chalupě a čím víc si toho navaříte doma předem, tím méně budete muset věnovat přípravě jídla pod stanem.

Jednodušší práci budete mít v karavanu. Když ho zapojíte do elektrické přípojky, můžete vařit dle chuti ve vnitřní kuchyňce, která nabízí podobný komfort jako vaše domácí kuchyně.

Vaření na ohni

Jídlo z grilu nebo přímého ohně má nenapodobitelnou chuť, která k letním radovánkám neodmyslitelně patří. Než vyrazíte do přírody s cílem uvařit si nějaké speciality, je potřeba se dobře vybavit. Pro ty, co si chtějí užít komfort, je vhodnější vybavený gril na dřevěné uhlí. Jestli ale chcete zažít tu pravou trampskou atmosféru, doporučujeme grilovat a vařit na otevřeném ohništi. Pro tyto účely se vám bude hodit kotlík, ešus, grilovací mřížka nebo grilovací jehla.

Určitě doporučujeme nepodcenit ani ostatní výbavu na kempování. Třeba kvalitní zavírací nůž, alespoň malý plynový vařič a doplňky v podobě kempingového nádobí. To je lehčí a odolnější než běžně používané v domácnosti.


Recepty na jednoduchá jídla

Potřebujete trochu inspirace, co si v kempu nebo v přírodě na ohni vařit? Tady je.

Kotlíkový guláš

Do rozpáleného kotlíku na ohni dejte trochu sádla, osmahněte na něm nakrájenou cibuli a česnek. Přidejte červenou papriku, osolte a opepřete a přidejte kostky očištěného hovězího masa. Chvíli duste, ať se všechny chutě propojí a pak podlijte vodou. Duste, dokud není maso měkké. Podávejte s čerstvým chlebem.

Trempské jídlo

U jídla připravovaného v přírodě nejspíš oceníte rychlost a jednoduchost. Vyzkoušejte třeba trempský špíz. Stačí mít grilovací jehlu, na kterou napícháte vepřové nebo kuřecí maso (mohou to ale být i buřty nakrájené na plátky), slaninu, cibuli na kolečka a papriku (vše se skládá na střídačku za sebou). Takto připravený špíz opékejte nad ohněm, dokud není maso křehké (pozor ale na to, ať ho nepřepečete a příliš nevysušíte). Podávat můžete s bramborami pečenými v popelu, čerstvým chlebem nebo jiným pečivem.