Co si uvařit na chalupě

Blíží se část roku, kterou Češi rádi tráví na chatách a chalupách. Jenomže, kdo by se vyžíval v dlouhých hodinách v kuchyni, když může trávit čas v přírodě nebo na zahradě. Máme pro vás pár tipů, jak si na chatě uvařit rychle a přitom chutně!

Zn. hlavně rychle

Na chatu nejspíš nejezdíte proto, abyste strávili celé dopoledne u plotny, pokud nejste food bloger. Existuje spousta jídel, která vykouzlíte za pár desítek minut a pochutná si na nich každý.

Rychlá jídla pro děti

Děti jsou ti nejkonzervativnější strávníci, jaké si dokážete představit. Jen málokteré je ochotné poznávat nové chutě a jakmile je v jídle surovina, kterou nemají v oblibě, pokrmu se ani nedotknou. Proto při vaření pro děti neexperimentujte, ale sáhněte po tom, co mají rády. Zárukou úspěchu jsou většinou těstoviny na jakýkoliv způsob. Ať už se pustíte do omáčky nebo zapečené varianty, je výhodou rychlost přípravy, malá náročnost a také to, že dokážete najednou uvařit jídlo na více dní dopředu.

Vaření pro dospělé

Vaření pro dospělé je jiná liga. Můžete si hrát se sezónními surovinami, zkoušet párovat nejrůznější chutě a barvy, a to vše jednoduše. Sázkou na jistotu je grilování. Doma (nebo den předem) naložíte maso a v hodinu H už jen rozpálíte gril a rychlý oběd je na světě. K masu můžete podávat zeleninové saláty ze zahrady nebo zeleninu přidat na gril k masu. Skvěle chutná mrkev nebo grilovaná červená řepa.

Jak připravit jídlo na několik dní

Samozřejmě můžete uvařit jídlo, které budete jíst několik příštích dní. Kotlík guláše na ohni nebo pekáč šunkofleků jsou k tomu úplně ideální. Jenže poprvé taková jídla zdlábnete s chutí, podruhé už to není ono a potřetí už na ně nemáte chuť. Navíc ne vždy jsou na chatě takové skladovací podmínky, aby jídlo zůstalo fit delší dobu a nepodlehlo rychlé zkáze. Jděte na to chytře a pracujte s nejrůznějšími způsoby dlouhodobějšího uchovávání.

Konzervujte

Věděli jste, že když dáte hotovou omáčku do sklenice, pevně zavíčkujete a zavaříte, můžete ji jíst i za několik měsíců? Zavařování není žádná věda, bude vám k tomu stačit jen větší hrnec, voda do výše poloviny sklenic a lehký var po dobu 15 minut u sklenic o objemu 0,75 litru.

Využijte mrazák

Mrazák je nepostradatelný pomocník. Dokáže několik týdnů uchovat uvařenou polévku (ideálně bez nudlí), domácí polotovary, které vám usnadní výrobu rychlé večeře (třeba dýňové pyré nebo rajčatové sugo) i domácí pečivo. Důležité je nechat jídlo před uložením do mrazáku pořádně vychladnout.

Vařte chytře

Až budete hledat rychlé recepty na víkend, pracujte s několikerým využitím jedné suroviny. Třeba grilované maso si můžete dát k obědu a k večeři z něj vykouzlit zeleninový salát. Podobně jde využít i grilovaná řepa nebo jiná zelenina. Při vaření vývaru ho část odeberte před tím, než do něj přidáte kousky masa a nudlí a druhý den jím zalijte rýži, přidejte nastrouhaný parmazán a budete mít geniální italské rizoto.

Co vařit na chalupě

Než vyrazíte na víkendový pobyt na chalupě, promyslete si jídelníček. Není nic horšího než několik desítek kilometrů od domova zjistit, že vám chybí některé suroviny. Dobrou inspirací mohou být tipy na vaření od přátel, rodiny nebo z internetu, ale jednoduché recepty na oběd zvládnete dát dohromady i sami.

Mějte vybavenou spižírnu

Základem úspěšného chalupářského vaření je dostatek surovin. Spoustu z nich nemusíte převážet před každým víkendem z domova, ale můžete je tam mít uskladněné. Řeč je o těstovinách, rýži, bramborách, ale také konzervách s rajčaty nebo tuňákem. Samozřejmostí by mělo být koření, sůl a cukr. Žádná z těchto surovin nevyžaduje speciální podmínky na uchovávání a vydrží klidně celou sezónu.

Chalupářské recepty

Chcete nějakou inspiraci na jídelníček na chalupu? Tady ji máte:

Kotlíkový buřtguláš

Až si večer sednete k zapálenému táboráku, můžete si společně i uvařit. Tradiční opékání buřtů nahraďte kotlíkem zavěšeným nad ohniště a připravte si jednoduchý buřtguláš. Budete potřebovat trochu oleje, na kterém zpěníte nakrájenou cibulku, přidáte lžíci mleté papriky, pár pokrájených buřtů, brambor, sůl, česnek a majoránku. Směs zalijete vodou tak, aby byla těsně ponořená a vaříte do chvíle, než brambory změknou. Jíst můžete společně z kotlíku s ke guláši přikusovat chléb.

Těstoviny pro malé i velké

Na pánvi osmahněte cibulku a prolisovaný česnek, přidejte tuňáka v plechovce a plechovku rajčat (nebo suga). Dochuťte solí a pepřem a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte s uvařenými těstovinami posypané sýrem.

Kuře s bramborem z jednoho pekáče

Tohle jídlo je na chalupu ideální. Vše smícháte na jednu hromadu, dáte do trouby a než se vše uvaří, můžete jít třeba okopávat záhony.

Nakrájejte kuřecí prsa na kousky, totéž udělejte s oloupanými bramborami. Vše dejte do pekáče nebo remosky, zalijte smetanou (může být i kysaná), osolte, opepřete (podle chuti můžete přidat i jiné koření) a nechte v troubě upéct do křupava.

Spotřeba energie při vaření

Při vaření je důležité pamatovat na úsporu energie a efektivní využívání zdrojů. Existuje několik způsobů, jak minimalizovat spotřebu energie při vaření. Jedním z nich je pravidelné srovnání cen plynu, kterým se vaří. Využitím cenového srovnání plynu můžete najít levnější dodavatele a tak snížit náklady na energii. Kromě toho je vhodné využívat pokličky na hrncích, které pomáhají udržet teplo a zkracují dobu vaření. Další tipy zahrnují používání správné velikosti sporáku pro konkrétní hrnce a pánve, pravidelnou údržbu sporáku a přesnou dobu vaření. Tímto způsobem můžeme nejen šetřit energii, ale také snižovat naše náklady a přispívat k ochraně životního prostředí.