Jak začít s plánováním jídelníčku?

Patříte do skupiny těch, co stojí za pět minut šest bezradně v kuchyni a přemýšlí, co si dát k večeři? Pak je možná načase začít jídla plánovat a tento článek je právě pro vás.

Mít připravený jídelníček na týden zní možná děsivě, až příliš stroze a bez prostoru pro fantazii, ale ušetří vám spoustu času, zajistí kvalitní jídlo každý den a předejdete díky němu plýtvání potravinami i návalům chutí.

Vzorový jídelníček od nás nečekejte. Na ten jsou odborníci výživoví poradci (ale pozor, nepleťte si je s neodbornými rychlokvaškami z internetu), kteří vám připraví seznam potravin vhodných právě pro vás podle toho, čeho chcete stravováním dosáhnout. My se budeme věnovat principu plánování tak, abyste se kvalitně zasytili.

Plánování základ úspěchu

Každou neděli (konec týdne je ideální, protože ten další máte celý před sebou) si sedněte a popřemýšlejte, jaké potraviny jsou právě teď sezónní (třeba když právě sklízíte úrodu ze zahrady), co máte a nemáte rádi a jaké suroviny už leží ve vaší lednici a bylo by dobré je spotřebovat. Nakoukněte také do svého rodinného kalendáře a ověřte, kde budete kdy jíst.

Většina lidí doma snídá a (občas) večeří, obědy a svačiny konzumujeme někde v běhu, restauraci nebo firemní kantýně. Prostor pro domácí přípravu jídel se tak omezuje na jedno až dvě denně, pokud si s sebou do práce nechcete nosit vlastní krabičky. I to je mimochodem skvělý způsob, jak zpracovat domácí přebytky a kvalitně se nasytit. Tipy na vynikající obědy a svačiny do práce nebo na cesty už jme vám před časem naservírovali.

Přemýšlejte nad živinami v jídle

Výhodou plánování jídelníčku je, že si dokážete lépe ohlídat, aby jednotlivá jídla obsahovala všechny potřebné živiny. Bílkoviny, tuky, cukry a vlákninu. Když je v jednom něčeho moc, měli byste se snažit to v dalším jídle vyvážit. Jako skvělé vodítko poslouží stránky kaloricketabulky.cz (fungují i jako mobilní aplikace) nebo web výživové specialistky Margit Slimákové.

Nákupní seznam

Ve chvíli, kdy budete mít alespoň rámcově rozmyšlená jednotlivá jídla, je dobré naplánovat také nákup. Jednoduše si na papír sepište vše, co pro přípravu pokrmů budete potřebovat koupit, ještě lepší je aplikace nákupní seznam (existuje ve spoustě provedení). Máte ji permanentně u sebe, v případě potřeby můžete dopisovat, co zrovna zjistíte, že vám doma chybí a můžete ji sdílet.

Užitečné aplikace a weby

Jídlo a výživová hodnota jednotlivých pokrmů jsou tak velkým tématem, že najdete spoustu pomocníků, kteří vám plánování ulehčí:

Plánovač jídelníčku

Kuchařští začátečníci ocení radu s tím, co přesně vařit. Inspiraci můžete hledat v kuchařských knihách nebo mobilních aplikacích, které vás aspoň trochu navedou v tom, jaká jídla by svým složením mohla odpovídat vašim potřebám. Jejich využití ale berte s rezervou. Vždy mějte na paměti, že se nejedná o profesionálního výživového poradce, ale vodítko, které nezná váš aktuální zdravotní stav, detaily týkající se vašich tělesných potřeb a chutě.

Velmi dobrá uživatelská hodnocení mají aplikace Jíme zdravě, Kalorické tabulky nebo Vaření.cz.

Nákupní seznam

Při plánování jídelníčku je nákupní seznam v jakékoliv podobě nepostradatelný.

Nemusíte si hned stahovat novou aplikaci, k tomuto účelu poslouží i Google Keep, kde můžete tvořit jakékoliv seznamy a sdílet je dál. Kdybyste přeci jen chtěli speciální nakupovací appku, určitě si mezi stovkami nabízených vyberete. Dle recenzí uživatelů jsou ověřené Shoppka, Listonic a pokud chodíte rádi nakupovat do některého z potravinových gigantů, využijte jeho aplikaci. Výhodou bude, že na seznam můžete většinou přidávat konkrétní zboží.