Odlehčete svůj jídelníček doma i v práci

Vánoce nenabídly moc možností, jak si užít čas aktivně s přáteli. Možná jste se tedy i vy rozhodli strávit je doma před televizí se zásobami dobrot. V lednu tedy přišel čas na změnu v jídelníčku.

Všem, kteří si dávají novoroční předsevzetí „zhubnu“, se říká „ledňáčci“. Podle odborníků doslova přepálí start a bez hlubší motivace nemají šanci na úspěch. Jejich předsevzetí má stejnou životnost jako oblíbený ptáček. Poučte se z chyb jiných a nedělejte ve svém životě radikální změnyJen si začátkem roku jídelníček trochu odlehčete nejen doma, ale i na večírcích či rautech.

Fitness menu na doma

Poslední měsíce nám ukázaly, že vařit si doma nemusí být žádná věda a ani není potřeba trávit v kuchyni dlouhé hodiny, abychom vykouzlili dobrotu.

Prosincový jídelníček je plný mouky a cukru, v lednu bychom proto doporučili tyto dvě suroviny téměř vyloučit.

Polévka

Chuťové buňky skvěle nastartují vývary. Ideální je hovězí, v případě nouze můžete vzít za vděk i kuřecím. Jejich výhodou je, že zahřejí, to v zimě naše tělo potřebuje, a zároveň je není třeba zahušťovat. Do správného vývaru patří kořenová zelenina, můžete ale přidat i růžičkovou kapustu, pórek nebo trošku klasické kapusty. Nejlepší vývar je ten, kterému dáte čas. Připravujte ho proto několik hodin těsně pod bodem varu. Energeticky tak vytvoříte lehké fitness jídlo, výživově ale organismu dopřejete bombu.

Hlavní jídlo

Vždy myslete na to, aby hlavní chod obsahoval dostatek bílkovin. Na ty je bohaté kuřecí nebo krůtí maso, jehož výhoda tkví v nízké kalorické náloži. Navíc mu sluší jednoduchá úprava. Můžete ho jen okořenit podle chuti, narychlo orestovat na pánvi na kapce olivového oleje a doplnit dýňovým pyré. Podávat můžete samotné nebo s fermentovanou zeleninou nebo zelným salátem.

Dezert

Je dost možné, že vám bude dvouchodové menu úplně stačit. Jestli ne a máte chuť na zdravé mlsání, dejte si pár mandlí v hořké čokoládě nebo si připravte proteinový puding.

Fitness menu do práce

Máte pocit, že doma fitness jídelníček udržíte bez potíží, ale jakmile vyrazíte do práce, podlehnete lákání denního menu nejbližší restaurace? Jestli se vám nechce hledat na jídelním lístku to nejlehčí jídlo, připravte si oběd z domova. I tak se najíte královsky.

Polévka

Polévky jsou na přepravu zrádné, rády vytečou z téměř každé nádoby. My proto sázíme na jistotu a s sebou do práce si připravujeme krémové zeleninové polévky. Jsou hustší, proto je pravděpodobnost vytečení mnohem menší. Skvělá je brokolicová nebo pórková. U obou je postup totožný: na troše oleje orestujte cibulku, přidejte zeleninu, zalijte vývarem a duste doměkka. Na závěr rozmixujte dohladka, dochuťte a zalijte tučným mlékem. Jestli se vám zdá polévka příliš řídká, můžete ji zahustit cuketovou moukou (nasušená cuketa rozmixovaná dohladka). Polévku ještě cca 15 minut povařte, aby rozemletá cuketa dostatečně nasála tekutinu a změkla.

Hlavní jídlo

Udělejte si oblíbenou vaječnou omeletu a pracujte s ní jako s tortillou. Naplnit ji můžete zeleninovou směsí, kuřecími nudličkami nebo jen sýrem. Uvidíte, že chutnat vám bude na všechny způsoby a její přeprava je snadná a bezpečná. Takový pokrm je lehký, zdravý a skvělě zapadne do každého jídelníčku.

Dezert

Nakrájejte kousek čerstvého šťavnatého ananasu a zalijte ho smetanovým jogurtem. Vyšší energetickou hodnotu jogurtu vyváží nízkotučný ananas (i předchozí chody) a chuťově se tato zdravá sladkost vyrovná kalorickým moučníkům v restauracích.

Zdravé pohoštění pro návštěvu

Blízké přátele můžete pozvat na oběd a pohostit je některým z výše popsaných menu. Jestli se ale chcete při této příležitosti předvést, připravte speciální chuťovky, které nadchnou všechny.

Zdravé jednohubky

Zapomeňte pro jednou na pečivo s pomazánkou a nahraďte ho jednohubkami ze zeleniny. Skvěle budou chutnat plátky salátové okurky s tuňákovou pomazánkou nebo papriky plněné tvarohovým krémem. Skvělé delikatesy připravíte i z krevet – stačí je oloupat a očistit, napíchat na špejle, pár minut marinovat v oleji smíchaném s nadrceným česnekem a solí a ogrilovat. Uvidíte, že zmizí rychlostí blesku.

Zdravé sladkosti

I když se to nezdá, zdravé moučníky mohou být jednoduché a rychlé. Co třeba plátky ananasu potřené medem a ogrilované nebo lahodná vanilková zmrzlina (poctivá a bez náhražek) přelitá malinovým rozvarem bez cukru?

Nápoje

Jakékoliv menu by měla doplňovat čistá voda. Tu můžete ochutit pár kapkami citrónu a mátou, případně si vyrobte domácí zdravou limonádu – rozmačkejte oblíbené bobulové ovoce (nebo ho nadrobno nakrájejte) a zalijte perlivou vodou. V případě potřeby můžete nápoj dosladit lžící medu rozmíchaného v teplé vodě.