Co na oslavu místo chlebíčků?

Zdroj: Unsplash.com

Stalo se dobrým zvykem připravovat na silvestrovskou a jinou oslavu chlebíčky. Jenže ty už spoustě lidí přijdou neoriginální, navíc zbytečně velké a nezmění to jakkoliv luxusní pomazánka na chlebíčky. Co takhle to letos pojmout trochu jinak a hostům ídnout něco jednoduššího na konzumaci, lehčího a přitom stejně tradičního?

Skvělou alternativou na jakoukoliv oslavu jsou jednohubky. V gastronomickém světě se nazývají vznešeněji, říká se jim kanapky, ale všichni je známe jako jednohubky. Podstatou jsou mini sousta, tak akorát jednou do pusy, takže se skvěle konzumují, nejsou k nim potřeba žádné talířky ani příbory, strávníci ocení maximálně ubrousky. Chcete prověřené nápady na jednohubky, které vašim hostům zaručeně zachutnají? Tady jsou.

Originální jednohubky

Zdroj: Unsplash.com

Jednohubky jsou skvělé v tom, že jich můžete vyrobit velké množství druhů po pár kouscích. Servírování pak bude barevnější, lákavější a zdobení jednohubek nebude nijak složité. Vyzkoušejte pro letošek pár neotřelých kombinací: 

Masové kuličky s chedarem

Směs na karbanátky nemusí skončit jen v podobě hlavního jídla. Když z ní uděláte malé kuličky o průměru max. 3 cm a na závěr je posypete nastrouhaným chedarem a zapíchnete do nich párátko pro snadnější konzumaci, máte na světě originální tác plný skvělých jednohubek. K nim můžete podávat nakrájenou čerstvou bagetu, dip a nebo vůbec nic.

Mini caprese milují všichni

Možná máte salát z rajčat a mozzarely zafixovaný jako letní pochoutku, ale v podobě jednohubek udělá velkou parádu kdykoliv. Stačí na párátka napíchnout po jedné mini mozzarele a cherry rajčátku, přidat lístek bazalky a na talíři zakápnout zeleným pestem, balzamikem a olivovým olejem.

Luxusní jednohubky

Prototypem luxusní jednohubky je třeba kanapka s lososem, ale neotřelých a luxusních kombinací je mnohem víc.

Zdroj: Unsplash.com

Kanapka s lososem

Jestli chcete zůstat u lososa, můžete experimentovat (skvěle k sobě ladí třeba losos s koprem v podobě přelivu) nebo zůstat u klasiky. Stačí nakrájet čerstvou křupavou bagetu na plátky, pomazat mascarpone a ozdobit kouskem uzeného lososa. Uvidíte, že ze stolu velmi rychle zmizí.

Švestky zapečené ve slanině

Slanina a sušené švestky k sobě skvěle ladí, působí velmi luxusně, a přitom je tenhle typ jednohubek tak jednoduchý. Stačí sušené švestky naplnit loupanými celými mandlemi, zabalit do půlky plátku anglické slaniny, připíchnout párátkem a péct asi 15 minut ve vyhřáté troubě dozlatova.

Zdravé jednohubky

Pro partu vegetariánů nebo lidí, kteří si dávají pozor na linii oceníte pár tipů na zdravé občerstvení. Jeho základ by mělo tvořit co nejvíc zeleniny a vždy je dobré zjistit, zda některý z hostů nemá na něco alergii.

Okurkové kanapky s lososem

Tuhle dobrotu zvládnete během pár minut. Stačí smíchat nakrájeného uzeného lososa se zakysanou smetanou, dochutit pepřem a solí, pokud je to třeba a citronovou šťávou a směs naaranžovat na silnější kolečka salátové okurky. Dozdobit můžete kouskem citronu, petrželkou nebo nasekaným koprem.

Cuketové rolky s ricottou

Středně velkou cuketu nakrájejte škrabkou na brambory podélně na tenké plátky a pomažte pomazánkou připravenou z ricotty, prolisovaného česneku, špetky soli, pepře a citronové šťávy. Zarolujte, v případě potřeby můžete zpevnit párátkem, a navrch posypte piniovými oříšky nebo slunečnicovými semínky.

Pomazánky na jednohubky

Ponechme pro chvíli stranou originalitu a pojďme se mrknout na klasiku. Tou jsou totiž plátky bagety nebo bílého rohlíku (mohou být opečené) natřené některou z pomazánek. Jaké jsou nejoblíbenější?

Tuňáková pomazánka

Tuňák (ale i sardinky nebo šproty) skvěle ladí s kyselou okurkou, nadrobno nakrájenou cibulí a majonézou smíchanou s kapkou citronové šťávy. Suroviny můžete buď najemno nakrájet nebo rozmixovat a dochutit solí a pepřem. 

U rybích a majonézových pomazánek si dejte pozor v létě a teple. Snadno se kazí, a proto se jim v těchto podmínkách buď úplně vyhněte, nebo jich na stůl naservírujte vždy jen pár a zbytek mějte schovaný v lednici.

Škvarková pomazánka

Nehodí se všude, oceníte ji spíš na setkání s přáteli než honosnou akci, ale většinou potěší. Rozemelte vepřové škvarky s nakládanou zeleninou a cibulí, přidejte prolisovaný česnek, nasekané vejce natvrdo a trochu hořčice. Dochuťte solí a pepřem a mažte na opečený kváskový chléb nakrájený na velikost soust. Podávat můžete s kyselými okurkami nebo kolečky čerstvé cibule.

Zdravá pohanková pomazánka

Vyznavači zdravé stravy u této pomazánky zaplesají, milovníci klasiky budou překvapeni, jak skvělou pochoutku jste připravili. Nejprve v hrnci spařte pohanku a nechte ji nabobtnat do změknutí. Pak ji přendejte do mixéru spolu s nakrájenými stroužky česneku, celou cibulí a kyselou okurkou. Postupně přilévejte olivový olej, dokud nebude mít směs hladkou konzistenci. Na závěr dochuťte solí a pepřem a mažte na opečenou bagetu nebo toast. Podle chuti můžete dozdobit kousky rajčete.