Zmrzlina jako zlatý hřeb vaší letní party

Zmrzlina, lahodná pochoutka, kterou milují malí i velcí. Proč si tedy nedopřát kousek této ledové pochoutky na závěr vaší letní hostiny? Nebo s ní ozvláštnit raut na party.

Kde se vzala, tu se vzala

Dnes můžeme chuť na ledovou zmrzlinu ukojit v podstatě kdykoliv se nám zamane. Jenže v začátcích byla určena jen vyvoleným. Vznik zmrzliny se spojuje s římským císařem Nerem a datuje se do 1. století našeho letopočtu. Ten si údajně nechával z hor vozit sníh a pojídal ho smíchaný s medem a ovocným sirupem. Druhá legenda praví, že zmrzlinu přivezl do Evropy Marco Polo ze svých cest. Na jedné ochutnal pochoutku Mongolů, slazený nápoj z velbloudího a kozího mléka, který v tamních chladných podmínkách zamrzal. Ať je to jakkoliv, dnes už je to vlastně úplně jedno. Důležité je, že v roce 1790 byl v USA patentován první zmrzlinový přístroj, díky němuž se zmrzlina dostala mezi běžný lid.

Nejlepší zmrzlináři na světě

Teď se dostáváme tak trochu na tenký led, protože o tom, kdo vyrábí nejlepší zmrzliny na světě, se vedou líté boje. Obecně se ale má za to, že prvenství patří Italům. Jejich gelatéři, jak se tamním zmrzlinářům říká, dovedou hotové zázraky. Nejlepší zmrzlina je podle nich ze smetany, cukru a ovoce. Vše ostatní už je jen na fantazii zmrzlináře.

Dobrota pro každého

Zmrzlina je snad jediný pokrm na světě, který si může dopřát opravdu každý, bez ohledu na diety, alergie nebo chuťové preference. Existuje totiž tolik druhů, až by se vám z toho mohla zamotat hlava.

  • Mléčná zmrzlina nesmí v žádném případě obsahovat rostlinný tuk a vyrábí se z mléka o tučnosti minimálně 2,5 %.
  • Smetanová zmrzlina obsahuje smetanu o tučnosti alespoň 8 %, tím pádem ani v ní nenajdete žádné rostlinné tuky.
  • Vodová zmrzlina je úplně bez tuku, vyrábí se pouze z vody a nejčastěji se prodává jako osvěžující točená zmrzlina.
  • Ovocná zmrzlina se vyrábí z vody, bez tuku, a obsahuje minimálně 15 % ovocných složek. V případě exotických druhů ovoce a citrusů je podíl ovocné složky snížen na alespoň 10 %.
  • Sorbet obsahuje alespoň 20 % ovoce, u citrusů a exotických plodů je to minimálně 15 %. Samozřejmě je bez tuku.

Domácí zmrzlina

I když vám každý profík řekne, že doma si tu pravou, lahodnou a hladkou zmrzlinu nikdy nevyrobíte, není nad to mít v mrazáku schovaných pár kelímků vlastnoručně vyrobené domácí pochoutky, které případnou vadu na kráse rádi odpustíte.

Pro smetanovou zmrzlinu budete potřebovat mléčnou složku (může to být podle libosti smetana, mléko, jogurt, zakysaná smetana nebo tvaroh), cukr (bez obav ho můžete částečně nebo úplně nahradit medem nebo třeba banánem) a ovocnou složku (zde necháme vše na vaší fantazii, myslete jen na to, že potřebujete mražené ovoce). Všechny suroviny dejte do mixéru a mixujte, dokud nevznikne hladký mražený krém. Ihned podávejte. 

Kdybyste chtěli krém zmrazit, je potřeba ho každou půlhodinu promíchat, aby v něm nevznikly krystalky vody, které by ho chuťově znehodnotily.

Speciality pro náročné

Přestože nejoblíbenější jsou vanilková, čokoládová a jahodová zmrzlina, nejspíš neexistuje příchuť, kterou už by někdo nezkusil vyrobit. Japonci rádi experimentují se zeleninovými a rybími příchutěmi, u nás byla hitem posledních let pivní zmrzlina. Specifické, a na první pohled nepatřičné, chutě se do zmrzliny skvěle hodí a pokud po nich sáhnete v rámci občerstvení pro hosty, rozhodně zaujmete.

Netradiční dezerty

Kopečková zmrzlina, rolovaná zmrzlina nebo zmrzlinový pohár už jsou standardy, které všechny uspokojí, ale nepřekvapí. Proto by se vám mohly hodit dva tipy na netradiční zmrzlinové dezerty.

Zmrzlinový dort

Oblíbené dorty a zákusky s máslovými krémy jsou pro léto nevhodné, protože se rychle kazí a jsou pro žaludek těžké. Ty si schovejte na zimu a v létě překvapte zmrzlinovým dortem. Potřebovat na něj budete buď máslové sušenky nebo upečený korpus, který naplníte oblíbenou zmrzlinou. Na ozdobu je ideální čerstvé zmrazené ovoce.

Pečená zmrzlina

Na první pohled pěkný protimluv, ale až si dáte sousto téhle dobroty do úst, zařadíte ji do svého stálého jídelníčku. Finta pečené zmrzliny je v prudkém zapečení. Nejčastěji je kopeček opravdu pořádně zmrazené zmrzliny posazené na piškotovém korpusu a zasypané pevně ušlehaným sněhem s cukrem zapečený prudce v troubě. Vyndá se ve chvíli, kdy sníh začne tmavnout a okamžitě se podává. Sami budete překvapeni, že zmrzlina uvnitř je rozteklá jen částečně.

Servírování, ze kterého oči přecházejí

Zapomeňte na papírové kelímky a klasické oplatkové kornoutky. Pravá zmrzlina si zaslouží odpovídající plating. Sáhněte po skleněných nebo porcelánových sklenicích, miskách a kelímkách, nebojte se ledovou chuť dezertu doplnit kyselejším čerstvým ovocem, domácí šlehačkou nebo populárními sirupy.  A jeden tip na závěr – nádobí, ve kterém budete zmrzlinu servírovat, nechte předem namrazit. Ledový krém díky tomu tak brzy neroztaje.