Zdravé občerstvení

Po Vánocích jsou všichni přejedeni klasických pochoutek a vyhledávají něco lehčího a dietnějšího. Pokud se chystáte pořádat večírek v čase povánočním, vytvořte raději menu, které se bude držet trendů zdravé výživy.

Zdravé mlsání

Zdravá výživa je pojem s trošku pejorativním nádechem. Ohánějí se jím televizní celebritky, kuchařky ve školní jídelně i fitness kolegyně v práci. Přitom se nejedná o žádnou světobornou vědu plnou zákazů a omezení a řekněme si na rovinu – může vám jen prospět.

Stačí k jídlu přistupovat rozumně a řídit se několika jednoduchými pravidly, která každý zná. Bílé pečivo nahradit celozrnným, zařadit do stravy hodně zeleniny a ovoce, omezit rafinované cukry a přemíru špatných tuků. Že všechny tyto zásady znáte, ale nedokážete si poradit s přípravou zdravého pohoštění pro návštěvu?


Co nesmí chybět na „zdravém“ stole

Vyjeďte ze zajetých kolejí a zaměřte se na kouzlení ze zdravých ingrediencí. Možná vás pak překvapí, že běžně používané potraviny dokážete nahradit zdravější variantou a pochutnáte si ve finále ještě víc. O čem je řeč? O věcech jako je hummus, zelenina a ovoce ve všech možných podobách, celozrnném chlebu či jogurtech.

Jak vypadají zdravější varianty klasických jídel

Ještě pořád netušíte, jak by mohlo vypadat netradiční občerstvení ve vašem podání? Tak si představte třeba zeleninové hranolky namáčené v hummusu nebo dipu z jogurtu a česneku. Rajčatové jednohubky s mozzarellou nebo na plátky nakrájená tvrdá zelenina s tvarohovou pomazánkou. Anebo chlebíčky z celozrnného žitného chleba ozdobené pomazánkou z ricotty a uzeným lososem.

Překvapením pro vás možná bude, že zdravé občerstvení na party bude daleko barevnější, veselejší a na pohled lákavější než jeho klasické varianty.


Zaměřte se na originální servírování

Tajemství úspěchu zdravého cateringu tkví v jeho úpravě a servírování. S přípravou je prostě potřeba si pohrát a určitě se neobejdete bez nejrůznějších napichovátek.

Tipy na servírování zeleniny

Něco málo už jsme naznačili, ale pojďme se na přípravu zeleninových zdravých jídel podívat pořádně. Jakoukoliv zeleninu můžete nakrájet na špalíčky (hranolky) a nechat ji hosty namáčet v připravených omáčkách.

K tomuto účelu skvěle poslouží mrkev, papriky, řapíkatý celer nebo salátové okurky, které můžete namáčet do koupeného hummusu, avokádové pomazánky, domácího dipu z jogurtu smíchaného s čerstvým česnekem nebo omáčky z jogurtu a gorgonzoly. Fantazii v tomto směru se meze nekladou a vše by se mělo odvíjet od surovin a chutí, které máte vy a vaši hosté rádi.

Vynikající a na pohled líbivá je zelenina napíchnutá na jehle. Mozzarella vložená do překrojeného rajčete, grilovaná červená řepa s kozím sýrem, kuřecí špízy s grilovanou zeleninou a žampiony.

Na párty se hodí i solené brambůrky ze zeleniny. Zeleninové chipsy na pohled zaujmou a chutnat budou také skvěle. Stačí na tenké plátky nastrouhat červenou řepu, celer, mrkev nebo brambory a upéct je dokřupava v troubě na pečicím papíru.


Ovoce jako sladká tečka

Ovoce perfektně nahradí přeslazené dezerty. Můžete ho zařadit do rautu v podobě špízků (skvěle chutná hroznové víno doplněné goudou) nebo z něj udělat tečku večera.

Vyzkoušejte zmrzlinu z avokáda a banánů (stačí vše jen rozmixovat a zmrazit), meloun se sušenou šunkou, čokoládové fondue (ovoce namáčené v rozpuštěné hořké čokoládě nemá chybu). Univerzálním party ovocem jsou banány, které můžete nasušit na chipsy, namočit v čokoládě nebo využít v ovocném salátu.

Na uhašení žízně

Party ve zdravém duchu nemůžete shodit konvenčními sladkými nápoji. Nabídněte hostům stoprocentní džusy a k nim neperlivou vodu, aby si každý mohl připravit ovocný mix podle vlastní chuti. Vděčné jsou i domácí limonády. Na ty vám stačí ovocný sirup, který zalijete minerálkou nebo sodovkou a dozdobíte čerstvým ovocem, plátkem citronu a snítkou máty.