Zdravé a chutné pohoštění

Po vánočních hostinách je na čase trochu přibrzdit a nechat své zažívání odpočinout. Pořádání večírku v tomto období proto doslova vybízí k vytvoření fitness menu, které bude vašim hostům chutnat. Navíc se jistě trefíte do noty novoročním dietářům. 

Oslavy nekončí

Nekonečné vánoční pojídání salátů, smažených ryb a cukroví je sice pro tento rok pryč, ale jedna velká hostina je stále aktuální. Jestli jste si doteď nedokázali představit silvestrovské pohoštění bez české klasiky v podobě tučných pomazánek, chipsů a hektolitrů tvrdého alkoholu, máme pro vás pár tipů, jak občerstvení na oslavu pojmout o něco zdravěji.


V našich končinách vedou nejrůznější druhy chlebíčků, jednohubek a snacků, ale i ty lze připravit ve zdravější verzi. Stačí pár detailů a na světě jsou zdravé jednohubky. Bílé pečivo nahraďte tmavým, majonézu vyměňte za krémové sýry nebo jogurt v případě pomazánek a za oblohu zvolte namísto pochoutkového salátu kvalitní šunku, uzeného lososa, sýry nebo zeleninu a ovoce. Otestovat můžete i jednohubky bez pečiva v podobě nakrájených kostek sýra s hroznovým vínem nebo měsíčkem mandarinky. Uvidíte, že se po nich zapráší. 

Nedokážete si pohoštění na Silvestra představit bez „něčeho na zobání“? Klasické smažené chipsy pro letošek vyměňte za zdravé mlsání. Na pánvi na sucho opražte mandle a lehce je posolte, vyrobte si domácí zeleninové chipsy z červené řepy, celeru, petržele nebo brambor – vše stačí jen najemno nakrájet nebo nastrouhat, osolit a nechat usušit v troubě. 

Chutnat vám bude určitě i oblíbená zelenina (salátové okurky, mrkev, řapíky celeru) namáčená v doma připraveném dipu. Třeba ze zakysané smetany, jogurtu a česneku nebo sýra s modrou plísní. 

Silvestrovské pohoštění pro děti

Každý, kdo měl tu čest hostit někdy děti, moc dobře ví, že jejich jazýčky jsou ty nejmlsnější pod sluncem. I na ně ale dokážete vyzrát a naservírovat jim dobroty, po kterých se zapráší.

Mají chuť na sladké? Proč ne! Už pro nejmenší je vhodný nepečený dort s piškoty, zakysanou smetanou a ovocem, případně třeba mrkvový dort (tam jen pozor na ořechy) nebo brownies. Všechny se dají připravit s minimem cukru, případně ho je možné nahradit medem.

Kdyby byly dorty příliš velkým soustem, vyzkoušejte zdravé sušenky. Při jejich výrobě se dokážete obejít bez mouky, vystačíte si s ořechy, kvalitní čokoládou, kokosovou moučkou a medem.

Děti stejně jako senioři často zapomínají na pitný režim. A jsme si jisti, že vy, dospělí, budete mít v průběhu silvestrovské oslavy jiné starosti než myslet na to, zda váš potomek dostatečně pil. Doporučujeme proto zdravé pohoštění pro děti doplnit spoustou oblíbeného šťavnatého ovoce (hodí se třeba hroznové víno, na kousky nakrájený meloun, jablka nebo lesní plody).

Fitness menu pro náročné

Možná jste zvyklí si v průběhu roku hlídat jídelníček a snažíte se vyhýbat všemu nezdravému. Po Vánocích by na tento způsob stravování měl minimálně na pár týdnů najet každý, kdo nechce, aby se mu kila nabytá o Vánocích usadila pod kůží. A překvapivě jde připravit ve fitness stylu jakoukoliv oslavu. 

Vaše pozornost by se měla upnout k odlehčené úpravě klasických pokrmů. Co můžete servírovat?

Předkrm

Startovací chod by měl být lehký, kaloricky nejméně vydatný a takový, aby navnadil chuťové buňky. Co byste řekli třeba na grilovaný chřest s parmazánem, guacamole s tortillovými chipsy nebo lososové rolky plněné rukolou, měkkým kozím sýrem a zakysanou smetanou? Zní to jednoduše a přípravu zvládnete raz dva. 

Hlavní jídlo

Jakákoliv oslava předpokládá, že budete konverzovat a u toho jíst. Nevhodná je tedy většina jídel „na vidličku“. Volte raději pohoštění, které bude možné jíst rukama – třeba pečené kuličky z mletého masa, pizzu ve zdravé verzi, mini hamburgery nebo mini řízečky pečené v troubě.

Dezert

Ani sladké není ve fitness jídle zapovězené. Oblíbené bývají variace dýňových chlebíčků, zapečené ovoce s medem a se skořicí nebo šlehané krémy z tvarohu a jogurtu. Věřte, že po všem se jen zapráší. 

Jak servírovat jídlo na oslavě

Uvolněná a přátelská atmosféra jakékoliv oslavy přímo vybízí k servírování v podobě rautu. V restauraci nebo větším prostoru můžete zdravé jednohubky, fitness menu i všechny typy dezertů naservírovat najednou. Doma si budete muset dát s ohledem na prostor víc práce a jednotlivé chody servírovat postupně. Výhodou je, když máte komplet menu připravené a dovezené předem a nemusíte od hostů odbíhat. 

Drobnosti ke kávě

Na pozvané hosty jste dostatečně připraveni, ale co nečekané návštěvy? Pro strýčka Příhodu se vyplatí mít ve spíži připravených pár kousků zdravých sladkostí. Vybavit se můžete zdravými sušenkami, nejrůznějším druhem cookies, ovesných pochoutek nebo tvarohovou zmrzlinou. A sázkou na jistotu je mix ořechů buď v přírodní podobě nebo v hořké čokoládě. Buď můžete tyto dobroty naservírovat nečekané návštěvě nebo je postupně ke kávě spořádáte sami.