Vypravte se s námi za balkánskou kuchyní

Balkánské jídlo máme většinou spojené s časem dovolených v Chorvatsku nebo Bulharsku. Jenomže balkánská kuchyně je velmi rozmanitá a dokáže nabídnout velké množství pochoutek vhodných pro slavnostní příležitosti i pracovní obědy či večeře.

Typické balkánské menu

Balkánská kuchyně je plná barev, vůní a chutí. Schovává v sobě všechny chutě středomoří, nešetří tukem ani zeleninou. Právě proto patří mezi ty zdravější.

Jídlo má na Balkáně velmi zásadní význam. Je známkou pospolitosti, pohostinnosti a velkou společenskou událostí. Je samozřejmé, že když budete pozváni na jídlo, můžete se těšit na kompletní menu od předkrmu po dezert.

Balkánské předkrmy

Jako všude na světě, i tady mají předkrmy navnadit chuťové buňky a vyvolat touhu po ochutnání dalších chodů. Nejčastěji se jako předkrm podává sušená šunka, salámy, sýry, zelenina nakládaná v octě, pečený lilek nebo plněné vinné listy.

Kdo dá přednost tekutému předkrmu, může zvolit zeleninovou čorbu, hustou polévku s masovými knedlíčky. Chutí i vzhledem připomíná spíš ragú. V Bulharsku vám ale častěji nabídnou studenou polévku z okurek, jogurtu, smetany, šťávy ze zelí a zeleniny. I když vypadají kombinace pro našince poněkud zvláštně, v parném létě je to výjimečně osvěžující předkrm.


Hlavní jídla plná masa a zeleniny

I když se na Balkáně kvalitně najedí i vegetariáni, přeci jen je tato kuchyně spíš pro masožravce. V celé jihovýchodní Evropě milují grilované maso, v balkánské kuchyni dominují skopové a jehněčí. Najdete ho v podobě klasického ražniči nebo čevabčiči, případně pljeskavice. Druhé dva pokrmy jsou v podstatě totožné, jen čevabčiči se upravuje do tvaru šišek, pljeskavica vypadá jako karbanátek, kterému na talíři téměř vždy sekunduje ajvar, pasta z pečené červené papriky, lilku a cibule.

Kdo si na grilované maso nepotrpí, může ochutnat burek, koláč z listového těsta plněný směsí sýra, mletého masa a zeleniny, nebo si objednat musaku. Ta je sice známější v řecké kuchyni, ale vzhledem k tomu, že k její přípravě je potřeba lilek, rajčata a mleté jehněčí maso, tedy typické balkánské suroviny, patří musaka mezi oblíbená jídla i zde.

A jestli patříte mezi milovníky rýže, nepřijdete zkrátka ani zde. I v balkánské kuchyni má své místo rizoto, jen je oproti tomu našemu o něco měkčí, připravuje se ale podobně jako to naše – z rýže, bujónu, masa a zeleniny. Tady mu říkají pilaf a rozhodně stojí za ochutnání.

Jako příloha se téměř vždy konzumuje čerstvá nebo tepelně upravená zelenina, případně pečivo. Určitě ale ochutnejte šopský salát, který už se rozšířil po celém světě. Připravuje se z rajčat, červené a zelené papriky, cibule, majonézy nebo bílého jogurtu, koření a balkánského sýra.

Sladké orgie

Balkánci milují sladké. I když se na závěr menu někdy podávají opět sýry nebo čerstvé ovoce, hlavní dominantou zůstává tradiční baklava. Jde o velmi sladký moučník připravovaný z listového těsta, plněný máslem, ořechy a mandlemi a přelitý cukrovým sirupem. Až se jí přejíte, můžete ochutnat srbskou specialitu – gibanicu. To jsou opečené listy těsta prokládané tvarohovou náplní.


Na zdraví!

Na stolech nikdy nechybí voda a tradiční balkánská pálenka rakije. Vyrábí se téměř ze všeho, co lze vypálit, nejčastěji bývá její hlavní ingrediencí ovoce (švestky, hrušky, jablka, meruňky, kdoule nebo fíky) nebo víno. Popíjí se stejně jako naše slivovice. Buď jako digestiv nebo každé ráno jako lék.

Typická balkánská pohostinnost

Když vás na Balkáně někdo pozve na večeři, je to čest. Jídlo pro hosty se tu připravuje i několik dní předem a ať přijdete kamkoliv, můžete se těšit na kompletní menu a kávu připravenou v džezvě. Obvyklé je, že se na stůl servíruje několik variant předkrmů, hlavních jídel i dezertů, vše podle pravidel pohostinnosti.

Každá sešlost u jídla je malou oslavou, takže se u menu hojně diskutuje, gestikuluje a hraje hudba. Nikdo nikam nespěchá, čas plyne pomalu a na prvním místě je hostova i hostitelova pohoda.

Výzdoba tabule

Život v těsném spojení s mořem se projevuje i v barevnosti. Balkánci milují pestrobarevné barvy, motivy a ornamenty. Hlavními barvami jsou ale modrá a bílá a pro každého hostitele jsou sázkou na jistotu.

Pokud budete mít tu čest a zasednete k balkánskému tradičnímu stolu, nemělo by vás překvapit nic, na co nejste zvyklí z domova. Těšit se můžete na extrémní pohostinnost, ale také na nedodržování času a jistou živelnost. Pokud se vyhnete potenciálně rizikovým tématům, jako je politika a historie, budete jen mile překvapeni.