Večírek ve španělském rytmu

Slavný španělský temperament a spalující slunce se promítá do všeho, co z této země vzejde. Nejinak tomu je i u španělské kuchyně. Pusťte si na večírek trochu pověstné jižanské divokosti a nebudete litovat! 

Co servírovat

Stejně jako ostatní středozemní kuchyně je ta španělská specifická a velmi zdravá, byť je historicky ovlivněna celou řadou národů. Dodnes jsou v ní patrné prvky arabské a židovské kuchyně, chutě z „nového světa“ z dob, kdy Španělsko ovládalo Ameriku či francouzský šarm typický pro sever země. Přes tuto směs nejrůznějších vlivů existují samozřejmě španělské speciality, které najdete v celé zemi. 

Předkrmy, co se snadno stanou hlavním chodem

Horké španělské podnebí vysloveně láká k ochlazení. Jedním z nich může být, především v parném létě, polévka gazpacho. Jedná se o studenou variantu polévky připravované z rozmixovaných rajčat, papriky, česneku a cibule. Jestli vás neohromí studená polévka, určitě vás nadchnou tapas, typické španělské jídlo. Jedná se o jednohubky (nejčastěji na tři kousnutí) v podobě pečiva, topinek, kousků uzenin, sýrů, mořských plodů, oliv nebo masa. V restauracích si je většinou kupujete po kusech a ochutnat můžete tolik druhů, kolik vám žaludek dovolí. My jen doporučíme, abyste to s množstvím nepřeháněli, protože ve španělském menu na vás čeká ještě spousta dobrot.

Hlavní jídla, na která budete dlouho vzpomínat

Asi nejznámějším, typicky španělským jídlem, je paella. Jedná se o specifickou verzi rizota připravovanou v jedné pánvi, čímž se podporuje společné stolování rodiny nebo větších skupin lidí. Nikdy nechybí rýže, šafrán, zelenina, vývar a zbytek už je jen na fantazii kuchaře a chuti strávníků. Nejčastěji se přidávají mořské plody nebo maso, může být ale i klobása.

Španělé mají celou řadu specialit i pro ty, co paellám zrovna neholdují. Vyhlášené jsou kořeněné klobásy (chorizo a fuet) nebo sušené šunky (jamón), na stolech samozřejmě nechybí ryby a mořské plody nejčastěji se směsí bylinek, koření a česneku, vynikající je tortilla espaňola, omeleta ze syrových brambor, vajec a cibule servírovaná často studená. 

Nezapomeňte na sladkou tečku

Těžko říct, jak je možné, že Španělé patří k nejštíhlejším národům, když servírují tak vynikající sladké dobroty. U snídaní často najdete churros, obdobu našich koblih. Jen těsto je v tomto případě stříkané rovnou do pánve, takže vznikají koblihové proužky. Ty se obalí v cukru a namáčejí se do horké čokolády. Vynikající je také flan. Pečený, velmi kalorický pudink, přelitý karamelem je podobný créme brulée, panna cottě i klasickému pudinku a rozhodně ho doporučujeme ochutnat. 

Bez zeleniny ani ránu

Celoroční teplejší klima předurčilo Španělsko k tomu, že se zde daří nejrůznějším druhům zeleniny a zároveň olivám. U každého jídla se tak můžete těšit na pořádnou porci čerstvé zeleniny s olivovým olejem, octem a olivami. Jen pozor, prastaré španělské přísloví říká, že se nesmí šetřit olejem, octovat se musí střídmě a solí se musí skrblit. 

Na zdraví!

I ve Španělsku můžete samozřejmě ochutnávat nepřeberné množství globálních nealkoholických nápojů. My bychom je doporučili minimálně ozvláštnit místními specialitami. Jednou z těch, které prostě musíte ochutnat, je Horchata, mléčný nápoj z „tygřích ořechů“, kterými jsou hlízy šáchoru jedlého. Tento nápoj je údajně léčivý, protože by měl chránit před infarktem i zácpou. 

Typický alkohol

Snad každá země se může pyšnit svým typickým alkoholickým nápojem. Španělsko má dokonce tři. Prvním je Sangría, která dokonce patří od roku 2014 pod ochranu Evropské unie. Jedná se o vinný a ovocný punč s malým množstvím brandy podávaný ledově vychlazený a nejčastěji s kousky ovoce. Druhou alkoholickou lahůdkou je Tinto de verano. Osvěžující nápoj podobný Sangrii se připravuje z červeného vína a citrónového nápoje La Casera (chuťově podobného Spritu). Díky menšímu podílu alkoholu je v létě mnohem více osvěžující a méně nebezpečný než samotné víno. A jestli si chcete dopřát i bublinky, rozhodně musíte vyzkoušet Cavu, španělskou obdobu pravého šampaňského. 


Buďte hostitel jako pravý Španěl

Jestli Španělé něco nesnášejí, pak jsou to neohlášené návštěvy. Je to pro jejich vrozenou pohostinnost a nečekané návštěvy nedokážou uctít podle svých zvyků. 

Jestli se pustíte do přípravy party ve španělském stylu, časujte ji spíš na odpoledne a nebo večer. Snídaním totiž věnují Španělé velmi málo pozornosti a většinou je odbývají. Hlavními jídly jsou o víkendech oběd, který začíná až kolem 14. hodiny, a hlavně večeře. Ta se odehrává až do nočních hodin, není výjimkou, že se jí účastní i 30 lidí a jedná se o hostiny o několika chodech. 

Samostatnou kapitolou je pití alkoholu. Ve všední dny se pije pomálu. Podnapilost je totiž vážným prohřeškem, podobně diskreditujícím, jako být zlodějem. Proto se víno pije po malých sklenkách (většinou 1 dcl) a spíš se ochutnává.