Večírek po francouzsku

Francouzská kuchyně patří mezi nejvyhledávanější na světě. Jistě jste již někdy ochutnali některé z jejích specialit. Pro svou rafinovanost a dokonalé snoubení chutí je velmi oblíbená i jako pohoštění na večírek. 

Co servírovat

Schválně, co se vám vybaví, když uslyšíte pojem „francouzská kuchyně“? Nejspíš to bude francouzský quiche, foie gras, spousta sýrů a červeného vína, je to tak? Pojďme se podívat, co všechno patří do každodenního jídelníčku Francouzů, milovníků dobrého jídla a vína. 


Předkrm

Francouzi předkrmy rozhodně nezanedbávají. Dobře vědí, že první chod menu má povzbudit chuťové buňky a pomoci tělu překonat čekání na přípravu hlavního jídla. Nejčastěji si jako předkrm dopřávají francouzskou cibulačku se sýrovým toastem na povrchu nebo čerstvé bílé pečivo s nejrůznějším typem paštik. Typickou francouzskou specialitou jsou šneci s bylinkovým máslem. 

Hlavní chod

Francouzská gastronomie nabízí nepřeberné množství hlavních chodů, všechny ale mají stejného jmenovatele – jsou zdravé. Můžete vybírat z klasik jako jsou hovězí bourguignon (dušené hovězí na červeném víně s mrkví, cibulí a zeleninou), kohout na víně (často z kuřecího masa), cassoulet (kaloricky bohaté jídlo z bílých fazolí a vepřového, husího, kachního masa) či klobásy. 

Jako hlavní chod se často servíruje některý z francouzských slaných koláčů, tzv. quiche, což je pokrm připravovaný z listového těsta s náplní z vajec, smetany, sýra, slaniny, ale někdy také zeleniny a hub. Co na francouzské tabuli rozhodně nesmí chybět, je ratatouille. Typická směs vařené zeleniny s olivovým olejem, česnekem a bylinkami je důkazem, že Francouzi milují zeleninu. Koneckonců bývá běžnou součástí i masitých jídel. 

Dezert

Jestli teď čekáte sladkou tečku, jste na omylu. Mezi zajímavosti Francie patří to, že ač jsou její obyvatelé světově proslulými cukráři, nejčastěji si po hlavním jídle dopřávají některé ze svých sýrů. Obvykle to bývá mix těch nejznámějších, mezi které patří Roquefort, modrý plísňový sýr z ovčího mléka, Camembert, jemný sýr z kravského mléka s bílou plísní, nebo Brie, tučný měkčí sýr s bílou plísní na povrchu. Jestli se vám ale ani jeden z těchto nehodí, můžete vybírat z dalších druhů – ve Francii jich údajně existují až čtyři stovky. 

Ani milovníci sladkých dezertů nemusí přijít zkrátka. Věděli jste, že z Francie pochází vanilkový krém se zapečenou krustou na povrchu – Créme brulée, obrácený jablkový koláč Tarte Tatin nebo všechny možné druhy croissantů a dezertů z odpalovaného těsta, jako jsou profiteroly nebo Éclaire?

Přípitek pro dobrou náladu

Na rozdíl od nás si Francouzi dopřávají téměř ke každému jídlu víno. Země galského kohouta je vinnou velmocí a dala vzniknout celé řadě známých odrůd. Právě odtud pocházejí známé Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir nebo Merlot. Výroba vína zde patří ke stejným národním pokladům jako u nás výroba piva. Naprosto nedotknutelné je šampaňské. Mluvíme o tom pravém, pocházejícím z oblasti Champagne, ostatní perlivá vína, vyrobená jinde, mohou nosit pouze označení sekt.  

Kdo má chuť na něco ostřejšího, může si jako digestiv dopřát sklenku koňaku. Jedná se o pálenku z vinných hroznů a podobně jako u šampaňského může nést označení koňak pouze ten nápoj, který pochází z okolí města Cognac v západní Francii a je vyroben z přesně definovaných odrůd vína. Ostatní podobné nápoje musí nést název brandy.

Stolování

Jídlo v poklusu, chaosu a rychle? To se ve Francii nevede. Tady si každý na jídlo udělá čas a dá se říct, že si stolování udělá hezké. Nesmí chybět ubrusy a ubrousky, často s květinovými vzory. Francouzi razí heslo, že se jí i očima, proto si dávají záležet i na tom, aby jídlo na talíři vypadalo pěkně. 

Většinou se jí ve skupině přátel a rodiny a každý chod si všichni náležitě vychutnávají. Zatímco u nás se dlouho razilo heslo, že u jídla se má sedět a mlčet, Francouzi milují živou zábavu, hodně u jídla mluví, gestikulují a smějí se. Vždyť je to také společenská událost. 

Proč nejsou Francouzi tlustí

Na první pohled vypadá francouzská kuchyně kaloricky vydatně. Jak je tedy možné, že je téměř nemožné narazit na Francouze s nadváhou? Je to jednoduché. Kuchaři (i ti domácí) si vybírají jen nejkvalitnější suroviny, nevaří s náhražkami a každá jejich porce je minimalistická. Navíc si na jídlo udělají vždy čas a jedí v klidu. K jídlu si dopřejí opravdu jen jednu sklenku vína, opilství se tu nevede.  

Co jste možná nevěděli o francouzské kuchyni

  • Většina Francouzů má polední pauzu na oběd trvající dvě hodiny.
  • Pečiva připraveného na stole v restauraci se nikdo nedotkne až do chvíle, kdy přijde předkrm nebo naopak sýrový dezert.
  • Nakousaný chléb nemusíte pracně vtěsnávat na talířek, ale můžete si ho klidně odložit na stůl.
  • Ve Francii se jí třikrát denně. Snídaně bývají sladké a doplněné kávou nebo horkou čokoládou. Oběd je obvykle tříchodový a končívá espressem. Večeře se podává až kolem 20. hodiny a i ta bývá o třech chodech.