Vařte jako profesionál!

Vzpomínáte ještě, kdy jste naposledy navštívili svou oblíbenou restauraci? Většina z nich sice má donášku, ale co si budeme povídat, trochu to leze do peněz. Proto se musela většina z nás naučit vařit a není nad to učit se vařit od profesionálů.

Jak se naučit vařit?

V ideálním případě vás kuchařské základy naučila maminka. Jestli ne, nic se neděje. Možností, jak proniknout do tajů kuchyně, i když je vaše motto „neumím vařit“, existuje celá řada.

Kurzy vaření

Nabídka kurzů je nepřeberná, ať už se týká vaření nebo pečení pro začátečníky, stačí si jen zvolit náročnost a styl kuchyně, po které toužíte. Čekat můžete příjemný večer, půlden nebo celý víkend (podle typu a ceny kurzu) probíhající pod vedením profesionálního kuchaře. Ten se bude snažit vám a vašim spolužákům vštípit nejen základy pro vaření konkrétní kuchyně, recepty z menu, které si na místě sami uvaříte a sníte, ale také vám rád předá vychytávky do kuchyně.

Kuchařka pro začátečníky

Není nad to mít doma v knihovně chytrou knihu, do které můžete v případě potřeby nakouknout. Než se vrhnete do knihkupectví, zkuste zapátrat v archivu vašich předků a recenzích na internetu. Jestli jste úplní začátečníci, můžeme vám doporučit Kuchařku pro dceru, se kterou proniknete do tajů naprostých kuchařských základů a zákonitostí.

Internet

Naučit se vařit dokážete i bez počáteční investice. Internet je plný video návodů a tutoriálů připravených profi kuchaři nebo nadšenci. Taková videa vás většinou provedou přípravou pokrmu od začátku až po servírování. Kde je ale určitě lepší osobní kurz než internet, je vysoká cukrařina. Pečení dortů pro začátečníky bude lepší absolvovat u protřelého cukráře než jít cestou pokus – omyl bez odborného vedení.

Tipy na vaření od profesionálů

Jste už v kuchyni trochu zběhlí, ale i tak by se vám hodilo pár tipů? Tady jsou nejdůležitější kuchařské triky:

Jak krájet cibuli

U cibule často pláčou i profesionální kuchaři. Podráždění sliznice způsobují sirné těkavé látky, kterých je cibule plná. Podle babských rad pomohou brýle nebo zapálená svíčka. Ale nejsou stoprocentní. Kuchaři pracují se studenou zeleninou. Buď ji dají před loupáním na pár minut do mrazáku, nebo ji mají trvale v chladničce. Studená cibule totiž v očích štípe mnohem méně. Pomůže i loupání pod studenou tekoucí vodou, ale pak je zase bulva kluzká a může hrozit poranění při krájení.

A jak ji co nejefektivněji nakrájet bez slz? Základní rada zní: pracujte rychle. Vezměte si co největší pořádně ostrý nůž, naklopte ho lehce od prstů, abyste se neporanili a cibuli krájejte rychlým kolébavým pohybem. Postupem času zvládnete krájení i poslepu, za což vám vaše oči poděkují.

Co dělat, aby bylo maso měkké

Většina amatérských kuchařů má velký respekt z hovězího masa. Často totiž vyrobí tuhou žvýkačku, podobnou té, co nám servírovali ve školní jídelně. Finta pro křehký a šťavnatý výsledek je v pomalé přípravě. Ideální je tzv. pomalý hrnec, ale bohatě stačí i kvalitní hrnec s dobře padnoucí pokličkou.

Maso očistěte, přidejte suroviny, které k němu podle receptu patří, zalijte vývarem nebo vodou tak, aby bylo těsně potopené a dejte na pár hodin na plotnu nebo do trouby. Plátky masa jako je roštěná budou potřebovat 2–3 hodiny času, větší kousky o hodinu až dvě déle. Výhodou této přípravy je, že je téměř bezpracná. Maso prostě jen nandáte do nádoby, dáte vařit nebo péct a máte na pár hodin volno. Tento postup se dá samozřejmě aplikovat i na ostatní druhy masa, např. vepřové, jen doba potřebná k jeho přípravě nemusí být tak dlouhá.

Co s přesoleným jídlem

Někdy je jídlo tak dlouho málo slané, až je najednou přesolené. Až se vám taková nehoda stane, nevyhazujte své veledílo do koše.

Přesolenou polévku napraví bílek. Do vývaru stačí rozklepnout 3–4 syrové bílky, nechat je varem srazit a vyndat. Natáhnou sůl do sebe.

Krémové polévky a omáčky, do kterých se hodí smetana, můžete „odsolit“ smetanou, zakysanou smetnou nebo bílým jogurtem. Všechny tyto suroviny zafungují jako pohlcovače soli.

Obecně také velmi dobře fungují brambory. Do přesolené omáčky nebo polévky stačí dát na cca 15 minut povařit celou oloupanou bramboru a pak ji vyndat a vyhodit. Tuto fintu znaly už naše babičky a profíci ji s oblibou používají.

Servírujte jako v michellinské restauraci

Připravit skvěle chutnající menu je jen polovina úspěchu. Pomyslnou třešničkou na dortu je tzv. plating. Okopírujte triky těch nejlepších!

Barevná harmonie

Základními barvami v kuchyni jsou žlutá, červená a zelená. Všechny tři mají moc povzbuzovat chuť k jídlu. Protikladem je modrá, kterou máme geneticky zakódovanou jako tu, co se nejí. Proto s ní kuchaři velmi šetří a používají ji jen občas k dobarvení dezertů. Pro zdůraznění kontrastů na talíři je možné použít bílou a černou. Že z toho jde hlava kolem a netušíte, jak v jídle zkombinovat všechny barvy? Vyhrajte si i s barevností talířů a ostatního servírovacího nádobí.

Porce tak akorát

My Češi jsme přeborníci ve velikosti porcí. Čím větší, tím lepší. Přitom je to úplně naopak a v těch nejlepších restauracích to vědí a řídí se tím. Malé porce vypadají na talíři elegantněji a líbivěji, zároveň tak máte šanci, pokud jste v roli hosta, sníst i více chodů.


Hrajte si s tvary

Víte, co patří mezi ty nejlepší servírovací kuchařské vychytávky? Nejrůznější formičky a vykrajovátka. Asi sami uznáte, že na talíři budou mačkané brambory vypadat mnohem lépe v jasně definovaném tvaru než jednoduše nandané lžící nebo naběračkou. Pro dokonalé tvary jsou ideální i vánoční vykrajovátka, lépe ale uděláte, když si pořídíte formičky přímo k tomu určené. Mají je v každých domácích potřebách.

Stejný efekt jako s vykrajovátkem dokážete udělat i dvěma lžícemi: stačí jednou jídlo nabrat a druhou ho z ní vyškrábnout. Při troše cviku takto dokážete dělat efektní nočky nebo kuličky.

Omáčky pomálu

Tohle pravidlo samozřejmě neplatí, když se chystáte servírovat guláš nebo svíčkovou. Tam omáčka patří a musí jí být tolik, aby vystačila ke všem knedlíkům. U jídel, kde je ale spíš na ozdobu, ji zkuste na talíř nakapat lžičkou nebo zdobítkem. Efektně působí i nejrůznější čáry, tvary, kaňky. Fantazii se v tomto směru meze nekladou.