Vánoční večírek ve velkém stylu

Už je to tu zase! Doba vánočních večírků se nachýlila a na vás letos padla volba s jeho pořádáním? Nezoufejte, uspořádat originální firemní večírek není tak nemožné. Držte se našich nápadů a úspěch je zaručen! 

Středobodem všeho je téma

Nepouštějte se do plánování žádných detailů, dokud nemáte téma. I když jsou samozřejmě důležité i další body, téma je zásadní. Provede vás přípravou večírku stejně jako mořeplavce naváděly hvězdy na obloze. Určí typ prostoru, kde by měl váš vánoční večírek proběhnout, jaké hosty na svou vánoční party pozvete, jaký bude dress code a ve finále i to, co budete jíst a pít.

K tématu vás snadno navede buď oblast podnikání vaší společnosti (pro spediční firmu to mohou být nákladní auta a vše, co s nimi souvisí, pro výrobce batohů cestování apod.), aktuální společenské dění (např. setkání pražské kavárny, výročí republiky) nebo trendy.

V posledních letech jsou oblíbené nejrůznější únikové hry, netradiční místa (třeba na statku) a zářivé kostýmy inspirované showbyznysem. Jen si dejte pozor na to, abyste neopakovali to, co už jste jednou ve firmě vymysleli. S nápady na firemní večírek vám určitě rádi pomohou i kolegové. 

Najděte to správné místo

První chvíle, kdy se vám vrátí zdlouhavé přemýšlení nad tématem firemního vánočního večírku, nastává právě teď. Rozhodli jste se uspořádat večírek ve stylu hazardních her? Pak je jasnou volbou pro místo konání kasino. Cestovatelský večírek zase můžete uspořádat přímo buď pod širou oblohou, a spojit ho s vánoční večerní bojovkou, nebo objevit prostor, který bude evokovat konkrétní zemi nebo činnost.

Jestli je vaše téma tak specifické, že pro něj neexistuje jasně definovaný prostor, najděte naopak něco tak neutrálního, co si dokážete přetvořit k obrazu svému. Vhodné budou např.: prázdné tovární haly nebo velké konferenční sály.

Pozvěte všechny včas

Ideální doba na rozesílku pozvánek je zhruba měsíc před večírkem, minimum pak 14 dní. Myslete na to, že týdny před Vánoci má většina vašich hostů plné večírků, setkání i rodinných povinností.To je důvod, proč stále víc firem pořádá své vánoční večírky až po Novém roce.

Pozvánka na firemní večírek musí splňovat několik psaných i nepsaných pravidel. Je jedno, jakou formu zvolíte – běžnější je elektronická, ale tištěná, poslaná po staru poštou, má své kouzlo. Samozřejmě musí být připravena v souladu s tématem večírku a dát hostům dostatečné informace. Tedy nejen to, kdy, od kolika hodin a kde se váš večírek koná, ale také, co si mají vzít hosté na sebe (nebo s sebou), zda je pozvánka určena jen pro jednu osobu nebo více a komu mají potvrdit účast. 

Řízená zábava je lepší než žádná

Každý správný večírek má kromě jídla a pití ještě něco navíc. Jestli se teď chytáte za hlavu, že vymýšlet program určitě nebudete, měli byste si uvědomit jednu zásadní věc. Připravit jako jeden z bodů programu řízenou zábavu je vaše záchranná síť. Hosté budou hned od začátku vtaženi do aktivit, během nichž se seznámí s ostatními, pobaví a správně naladí. Večírek pak bude probíhat v daleko uvolněnější a přátelštější atmosféře.

Co se hodí jako zábava na večírek? Nejrůznější tematické mini-workshopy, věštění z rukou, kreativní činnosti, ale také staré vánoční zvyky jako je lití olova, výroba svíček nebo posílání skořápek se světýlky po vodě.

Co nejhoršího se vám může na večírku stát? Ticho. Ano, ty okamžiky, kdy všichni zmlknou a nastanou dlouhé vteřiny ticha. Vyvarovat se jich je jednoduché – stačí zajistit hudební doprovod. Buď to může být reprodukovaná hudba, DJ, který zvládne hrát třeba i na přání anebo vystoupení oblíbené kapely. Vše je jen na vás a vašem rozpočtu. 


Buďte nejlepším šéfkuchařem v okolí

Vše můžete vyladit k dokonalosti sebelíp, když ale selžete v oblasti jídla a pití, odejdou hosté zklamaní. Vaším cílem by mělo být uspokojit chuťové buňky každého hosta, ať je sebevybíravější nebo na cokoliv alergický. Zdá se to jako utopie? Držte se našeho návodu a nešlápnete vedle.

1.     Poproste všechny hosty už v pozvánce, aby vám řekli, pokud jsou na cokoliv alergičtí nebo vyznávají specifický výživový směr. Klidně můžete pozvánku doprovodit dotazníkem (vtipně a kreativně zpracovaným), ve kterém zjistíte jejich chuťové preference.

2.     Na vánoční večírky se typem nejvíc hodí rauty. Jsou variabilní, dokážou zkombinovat nejrůznější typy kuchyní a jídel a každý host se u nich obslouží sám podle libosti.

I v jídle se držte tématu večírku a nabídněte hostům něco, co ještě neochutnali. Co třeba takoví smažení cvrčci, žabí stehýnka nebo RAW menu? Tipujeme, že budete mít úspěch.