Umíte si správně objednat catering?

Pořádáte oslavu, svatbu nebo firemní party? Pak byste měli zvážit výběr dodavatele jídla. Pokud máte svého oblíbeného, není co řešit. Když ne, tak vám ke správnému výběru pomohou naše tipy.

Reference – základ vašeho rozhodování

Zpětná vazba od zákazníků, kteří služeb dodavatele využili před vámi, pro vás bude nejspíš odrazovým můstkem pro první selekci těch, které oslovíte.

Správné objednání cateringu - reference

Zkušenosti známých

Než půjdete pátrat na internet, poptejte se na doporučení svých známých. Třeba zjistíte, že ten catering na svatbu, který měla vaše kamarádka, byl naprosto fantastický a už nebudete muset hledat dál. V bublině svých známých si můžete být jisti, že se vám dostane pravdivé zpětné vazby, můžete se vyptat na detaily spolupráce i to, jak firma reagovala na nestandardní požadavky.

Recenze na webu

Na web se vydejte až ve chvíli, kdy se vám nepodaří najít tip na občerstvení na oslavu mezi známými. Internet sice obsahuje spoustu informací, ale také s sebou nese jedno úskalí. Většina lidí na netu funguje podle pravidla „když jsi nespokojený, dej to světu vědět a když jsi spokojený, nech si to pro sebe“. Bylo dokonce vědecky dokázáno, že o negativní zkušenosti se dělíme mnohem častěji než o ty pozitivní. Proto berte internetové recenze s rezervou a čtěte i případné reakce cateringové firmy. 

Rozpočet

Ať se vám to líbí, nebo ne, vše začíná u peněz. Mějte vždy představu, kolik vás cateringová firma může stát. Od vašeho rozpočtu se totiž bude odvíjet její nabídka

Nad čím byste měli přemýšlet, než stanovíte svůj finanční limit a poptáte catering ceník?

Počet osob

Počet strávníků je naprosto zásadní a než jej budete znát, rozpočtu se nedopočítáte. Dotaz na počet hostů padne jako první i od dodavatele cateringu.

Co se bude podávat

Milujete asijskou kuchyni plnou exotických surovin a chtěli byste ji mít i na své akci? Nebo naopak preferujete lokální jídla s využitím sezónních surovin? Asi je vám jasné, že typ jídel, která budou na menu, zásadně ovlivní rozpočet.

O jakou akci jde

Ujasněte si také, jak prestižní akci chcete udělat. Jídlo na svatbu se může pohybovat ve velkém cenovém rozpětí podle toho, jestli chcete své hosty spíš oslnit vybranými lahůdkami, nebo upřednostníte jednoduché, ale poctivě připravené pokrmy.

Menu

Kdo dosud nikdy žádnou akci nepořádal, dost možná se nevyzná v možnostech menu, které vám cateringová firma může nabídnout. Pojďme se na ně podívat.

Správné objednání cateringu - menu

Raut

Samoobslužná forma servírování je stále oblíbenější. Především proto, že každý z hostů si ze stolu nabere jídlo podle chuti a v množství, které sní. Tato forma servírování je vhodná téměř na všechny druhy akcí především proto, že dokáže snadno nabídnout jídla i pro lidi s nejrůznějšími druhy alergií, diet nebo jídelníčkových preferencí. Raut je skvělý na svatbu, všechny druhy oslav nebo firemní akce.

Servírované menu

Nejexkluzivnější forma občerstvení, kterou můžete hostům nabídnout, je servírované menu. Většinou se připravuje na galavečery, plesy nebo svatby na nejvyšší úrovni. Stoly s bílými ubrusy, přesně daný zasedací pořádek a číšníci, kteří se o každého hosta starají jako o celebritu.

Speciální jídelníček

Možná jste v rodině všichni vegetariáni nebo vynecháváte lepek. Při přípravě menu na akci to není překážka, jen o tom nezapomeňte profi catering informovat předem. Totéž platí u alergií nebo dietních omezení. 

Štěstí přeje připraveným

Příprava občerstvení na jakoukoliv akci je velká věc, a proto se nevyplácí jednat s cateringovou firmou bez přípravy.

Správné objednání caterintu - štěstí přeje připraveným

Připravte si otázky

Než jakýkoliv catering oslovíte, připravte si všechny požadavky, které máte, i otázky. Není nic horšího než klient, který při každém telefonátu s dodavatelem neustále doplňuje, co by si ještě přál. Taková věc catering prodraží a celé jednání oběma stranám znepříjemní.

Zapisujte si

Pamatujte, že co je psáno, to je dáno. Na každou schůzku s dodavatelem přijďte vybaveni blokem a tužkou a vše důležité si zapisujte. Vyhnete se tak zbytečným opakujícím se dotazům a zároveň si i za pár dnů nebo týdnů budete pamatovat, co bylo domluveno.

Harmonogram akce

Bylo by pěkné nechat akci plynout samospádem, ale mnohem lepší je mít po ruce alespoň hrubý scénář toho, jak by měl den nebo večer proběhnout. Nezapomeňte se o svou představu podělit i s cateringem, přispěje to ke spokojenosti všech.