Svatý Valentýn aneb romantická večeře na doma

Valentýnskou večeři si letos budete muset nejspíš vychutnat doma. Přijměte tuto výzvu a připravte pro svou drahou polovičku romantický večer, na který nezapomene.

Domácí valentýnské menu

I když s největší pravděpodobností letos svou lásku nebudete moci pozvat na romantické posezení v restauraci, máte jedinečnou příležitost ohromit ji svými kulinářskými schopnostmi v teple domova. Večeře k Valentýnu pro muže by mohla být o něco pikantnější než pro ženy, kreativitě se meze nekladou, jen mějte na paměti, že pro valentýnské menu nejsou vhodné žádné aromatické ingredience. Čekáte pak přeci noc plnou vášně, ne?

Předkrm

Malé valentýnské jednohubky, které rozproudí chuťové pohárky a zároveň potěší oko, vyrobíte jednoduše s pomocí vánočních vykrajovátek na linecké cukroví. Srdíčka budou pro tuto příležitost naprosto ideální.

Nakrájejte na silnější plátky červenou řepu, dejte ji do pekáčku spolu s česnekem, rozmarýnem, olivovým olejem a balzamikovým octem a upečte doměkka. Po upečení vykrojte pomocí vykrajovátka požadované tvary, posypte čerstvým sýrem (pro tuto příležitost nahraďte kozí sýr ovčím) a posypte pomletými oříšky. Podávat můžete s plátky opečeného chleba nebo bez přílohy.

Polévka

Růžovější polévku, než je lososový krém, nejspíš nenajdete. Vypadá náročně, ale zvládnete ji za pár minut. Na másle orestujte cibuli, česnek mrkev a řapíkatý celer nakrájené na kousky. Jakmile zelenina zezlátne, přidejte lžíci hladké mouky a mícháním vytvořte světlou jíšku. Přilijte cca 1,5 litru vývaru a pečlivě rozmíchejte. Teď je správná chvíle na lososa zbaveného kůže a nakrájeného na kostky. Směs vařte až do chvíle, než zelenina změkne, pak rozmixujte dohladka. Krém pro tuto příležitost ozdobte krutonky z bílého chleba ve tvaru malých srdíček.

Hlavní jídlo

Jestli sáhnete po rybě v polévce, zůstaňte „ve vodě“ i při přípravě hlavního chodu valentýnské večeře. Lososový krém je dostatečně sytý na to, abyste si mohli dovolit servírovat odlehčený hlavní chod. Za nás rozhodně vyhrávají krevety s pečenými bramborami

Loupané krevety (čím větší, tím lepší) očistěte (nebo zkontrolujte, zda jsou dobře vyčištěné z obchodu) a nechte pár desítek minut marinovat ve směsi z olivového oleje, česneku, soli a špetky chilli. Mezitím si připravte brambory – stačí je oloupat, nakrájet na měsíčky (nebo vykrájet srdíčka), pokapat olivovým olejem, osolit a dát do trouby péct. 

Ve chvíli, kdy budou brambory hotové, je čas dodělat krevety. Vyndejte je z marinády a šup s nimi na rozpálenou pánev. Rychle je ze všech stran orestujte, dokud nezrůžoví. Ale pozor na přepečení, krevety stačí tepelně upravovat opravdu velmi krátce.

Valentýnský dort

Tečka ze valentýnským menu by měla být tak sladká jako celý svátek zamilovaných. Ideálním dezertem je malinový nebo jahodový cheesecake. Na přípravu je jednoduchý, ale nadělá spoustu parády na pohled i v břiše.

V mixéru rozmixujte máslové sušenky spolu s máslem, rozprostřete do dortové formy a dejte na pár minut zapéct do trouby. Na vychladlý korpus navrstvěte sýr Philadelphia smíchaný s tvarohem (v poměru 2:1) a medem podle chuti. Dejte do trouby upéct a těsně před podáváním přelijte každý kousek malinovým nebo jahodovým rozvarem (ovoce stačí svařit s trochou vody a cukrem).

Na zdraví i lásku

K Valentýnu patří bublinky a nemusíte se jich vzdát, ani když zvolíte jídlo na doma. Pravé šampaňské je symbolem luxusu, nepostradatelným doplňkem výjimečných okamžiků a oslava vaší lásky je přesně tím momentem, u kterého by nemělo chybět. 

Nemusí být ale nápojem pro celý večer. Po přípitku ho můžete nahradit oblíbenými míchanými drinky. Skvěle se pro tuto příležitost hodí do červena laděné nápoje jako je Bacardi cocktail (Bacardi s limetovou šťávou a Grenadinou), Pink pussycat (gin, Grenadina a mix grepového a ananasového džusu) nebo Zoom (koňak, smetana a med).

Jak servírovat romantiku

Kdybyste měli stůl ozdobit jedinou věcí, měly by to být svíčky. Třepotavý plamen sám o sobě vytvoří romantickou atmosféru a navodí pocit intimity. Rozhodně ale nešlápnete vedle červenými (nebo růžovými) ubrousky, třpytkami rozsypanými po stole, samozřejmě adekvátním oblečením a pokud se pod ubrouskem bude necházet nějaké překvapení (např. nějaký šperk vyrobený na míru) tak máte rozhodně další plusové body navíc.

Valentýnské menu z restaurace

Někdy chybí schopnosti, jindy chuť pustit se do přípravy slavnostního valentýnského menu vlastníma rukama. Přesně pro tyto situace je určen rozvoz jídel a specialit do domu. Vybrat si můžete menu ze své oblíbené restaurace, v dnešní situaci je na rozvážkovou službu připravena většina z nich. Anebo využijte valentýnské příležitosti a otestujte exotická jídla na doporučení.