Svatební trendy pro rok 2021

Všechno v našem životě podléhá trendům, nejinak je tomu i u svateb. Pojďte se podívat, jaké trendy v barvách, dekoracích i pohoštění vás v roce 2021 čekají.

Dobře najedený host je spokojený host

Stále silněji je cítit trend ohleduplnosti k přírodě a životnímu prostředí. Ten se promítne i do občerstvení podávaného na svatbách. Nic se ale nemění na tom, že jídlo na svatbu musí být především chutné.

Teplý raut

Náročné a drahé suroviny nahradí lokální a co nejvíc ohleduplné k přírodě. Co to v praxi znamená? Trefou do černého bude jakákoliv sezónní zelenina připravená na grilu, zapečená nebo zpracovaná dle raw postupů. To nutně neznamená, že se na rautových stolech neobjeví maso, jen by nemělo hrát hlavní roli. Třeba chov hovězího masa je totiž pro planetu extrémně náročný. Důraz při přípravě jídla bude také kladen na minimalizaci zbytků. A byli byste překvapeni, jak lahodná může být třeba polévka ze zeleninových odřezků.

Studený raut

Šunkovým rolkám už odzvonilo. Jejich místo zaujaly velmi rychle sýry z nejrůznějších druhů mléka, rostlinné pochoutky a delikatesy z farmářské produkce. Pokud bude váš studený raut servírovaný s razítkem „bio“, získáte body navíc.

Servírovaná večeře

V posledních několika letech se svatební obřady stále častěji konají až v odpoledních hodinách. Je to praktické pro všechny – budoucí novomanželé i svatebčané mají dostatek času na přípravu a celková doba svatebního veselí se o něco zkrátí. Je tedy logické, že tradiční svatební oběd se proměnil ve večeři. Ta je náročnější na přípravu, proto velmi pečlivě volte svatební catering. Pokud budete hodně odvážní, můžete své menu postavit výhradně na místních surovinách a maximálně ho zjednodušte.

Bar s nápoji

Jednoduchost se promítne i do barové nabídky. Komplikované koktejly už svatebčané nečekají. Naopak se cení dražší nápoje, například výběr rumů, ale v menším měřítku. Opulentnosti odzvonilo.


Barvy a dekorace roku 2021

Pantone Color Institut vyhlašuje na každý rok barvu roku. Rok 2021 má výjimečně barvy dvě, a to základní šedou a zářivě žlutou symbolizující vytrvalost a naději. Obě barvy se dají skvěle kombinovat, fungují jak v interiérech, tak na oblečení. 

Pozor ale, až si budete vybírat svatební dekorace. I u nich platí silná orientace na materiály, které neškodí přírodě a nepřispívají k devastaci životního prostředí. Volte proto takové dekorace, které nejsou jednorázové, rozhodně zapomeňte na balónky, plastové kelímky nebo brčka. Dejte vale plastům a naopak se zaměřte na recyklovaný papír, dřevo a květiny v květináčích.

Až budete přemýšlet, jestli zvolit ke svatební hostině interiér nebo exteriér, zvedněte ruku pro druhou možnost. Veselí bude mnohem uvolněnější, prostornější a co si budeme povídat, také bezpečnější.


Tipy pro jednotlivá roční období

Jaro

Jarní svatby by měly být svěží, plné čerstvých surovin a lučního kvítí. Nebojte se experimentovat s divokými bylinami, neotřelými kombinacemi a svěžími nápoji.

Léto

Horké počasí si žádá jistá omezení v rautu. Jídelníček odlehčete, nechte si od svého dodavatele cateringu připravit nabídku jednoduchých jídel bez příkras a vyhněte se těžkým máslovým krémům na dortech. Pro léto budou ideální bublinky v jakékoliv podobě.

Podzim

Zemitost podzimu promítněte i do svatebního menu. Pečená nebo grilovaná zelenina k lehkým masům bude ideální volbou. Na zdraví si se všemi připijte červeným svěžím vínem a novomanželský polibek si dejte pod korunou plnou žlutě zbarveného listí.

Zima

Rok 2020 udělal přítrž řadě svateb, a proto se dá očekávat větší zájem snoubenců o svatby v zimě 2021. Nenechte se proto ukolébat větším množstvím času na přípravu a co nejvíc věcí a dodavatelů si zajistěte s dostatečným předstihem. Ani zimní mráz by vás nemusel odradit od svatby venku, jen si tento přístup bude žádat pečlivější přípravu. Na menu může být typická česká zabijačka a svařák, zimní svatební dort může být naopak sněhobílý plný lahodného smetanového krému.

Svatební zábava

Svatby pořádané v roce 2021 budou mít jednu velkou výhodu. Po izolaci z minulého roku si všichni daleko víc ceníme osobních setkání, a proto můžete program maximálně zjednodušit. K živé hudbě podle vašeho vkusu stačí nechat hostům dost prostoru pro komorní setkání a rozhovory. Nezapomínejte ale na tradice a dejte u svatebního stolu prostor řečníkům, slibům a vzpomínkám.