Jaké jsou svatební trendy 2023 a jak je promítnout do plánování

Víte, jaká je barva roku 2023? Je to poněkud netradiční odstín Viva Magenta a už teď vzala útokem přehlídková mola, designérské ateliéry a je jasné, že se podle ní budou řídit i některé letošní svatební trendy. Zajímá vás, jaké byste měli zvolit barvy svatby, svatební dekorace nebo šaty? 

Pojďme si nejprve říci něco o barvě roku. Každoročně se ji dozvídáme před koncem předchozího roku a módní návrháři i designérská studia na ni čekají jako na smilování. Určuje totiž barevný směr, kterým se bude v následujícím roce vše ubírat. Barva roku Pantone pro rok 2023 je Viva Magenta, energický, byť trochu netradiční odstín červené. Na první pohled evokuje rezavou terakotu, působí velmi energicky, radostně, u našinců může vyvolávat vzpomínky na prosluněnou dovolenou… Jestli chcete držet krok s aktuálními trendy, měli byste tuto barvu pustit na svou svatbu. Ve výšivkách na šatech, ve svatební kytici nebo jako výzdoba na svatbu bude perfektní.

Svatební trendy pro rok 2023

Ať už se rozhodnete, že Viva Magenta je nebo není vaše barva svatby, je pár nových svatebních trendů, které (možná) uvítáte.

Šaty pro nevěstu, ženicha i družičky

Není to tak dlouho, co pravidla striktně určovala, že nevěsta musí být v bílých šatech, ženich ve formálním obleku a družičky všechny ve stejných šatech. Všichni teď mohou zajásat, protože stavidla rybníčku svatebních trendů se otevřela a dovoleno je úplně vše. Naopak se upustilo od stejnokrojů, takže je žádoucí, aby družičky byly každá v jiných šatech a pokud budou z jejich vlastní skříně, sklidí dámy ovace. Na vrcholu všech trendů je udržitelnost a pohodlí. A to i pro nevěstu s ženichem. Pro šaty proto zaběhněte do půjčovny (dámy se letos nejspíš budou chtít při obřadu co nejvíc podobat stylu Grace Kelly) nebo omrkněte nabídku své skříně.

Bohatá až extravagantní výzdoba

Vše se řídí trendem udržitelnosti a finanční umírněnosti, takže ze zábavy zmizí opulentní ohňostroje, obrovské kolony aut převážející všechny svatebčany z obřadu na hostinu a vše, co by jakkoliv zatěžovalo životní prostředí. 

To ale neznamená, že by svatby v roce 2023 měly být jakkoliv ochuzené. Nebojte se extravagance v podobě barevných tapet, květinových stěn (samozřejmě z živých lokálních květin), zdobených stropů, opulentních křišťálů nebo velkých blýskavých disko koulí. Stejně tak nejsou zapovězeny ani konfety nebo svatební ulička vysypaná okvětními lístky. Jen je potřeba si dávat pozor na materiál (recyklovatelný nebo recyklovaný) a původ veškeré výzdoby.)

Bohatě zdobené dorty a menu na míru

Jeden čas se místo jednoho velkého dortu servírovaly mini dezerty, případně několik menších dortů v různých chuťových variacích. Tak tomu je teď konec a žezlo převzaly opět obří, bohatě zdobené svatební dorty s bohatými dekoracemi. Bez obav na ně můžete použít i květiny sladěné s nevěstinou svatební kyticí.

Stejně tak zapomeňte na klasický vývar s játrovými knedlíčky a svíčkovou se třemi pro každého svatebčana. Hitem je různorodost a především vstřícnost hostům. Čím dál častěji se na svatebních tabulích objevuje vegetariánské menu nebo speciální pokrmy sestavené šéfkuchaři na míru podle dietních a výživových omezení strávníků. Nevěřili byste, jakou radost pozvaným uděláte, když je překvapíte speciálně připraveným jídelníčkem na míru.