Svatební menu nemusí být nuda. Inspirujte se, co právě letí!

Vaše svatba se každým dnem blíží a vy ještě pořád netušíte, jak bude vypadat vaše svatební menu? Přečtěte si, jaké jsou trendy. Třeba zjistíte, že svatební obědové menu bude lepší pojmout jinak než klasicky.

Hostina na stojáka nebo u slavnostní tabule

Než se pustíme do toho, jak může jídlo na svatbu vypadat, pojďme se podívat na zoubek samotnému konceptu svatební hostiny. 

Tradiční svatební hostina

Ještě relativně nedávno bylo nepředstavitelné, aby hostina probíhala jinak než v sedě, u tabule postavené do písmena U, kde v čele sedí novomanželé. Tento typ hostin probíhá i dnes a krásně koresponduje s výjimečností a slavnostním vyzněním celé události. Nevýhodou je, že všichni hosté jedí ve stejnou dobu a stejná jídla. Někdy tak musí spořádat i to, co nemají v oblibě. Diskutabilní skupinou hostů jsou v tomto případě děti, které chvilku neposedí a bývají u slavnostní hostiny rušivým elementem. Ke stolu také usadíte jen omezený počet lidí, a tak k němu nemůžete pozvat všechny svatební hosty najednou, pořádáte-li veselku o několika desítkách pozvaných.

Hostina ve stylu „od každého něco“

Zvlášť pro tradičně smýšlející snoubence je nepředstavitelné, aby na svatební hostině neseděli s rodinou u jednoho stolu. Nejčastějším modelem se pak stává rozdělení menu svatební hostiny na dvě části. První probíhá tradičně u slavnostní tabule v úzkém rodinném kruhu, na druhou, začínající o několik hodin později, jsou pak pozváni všichni hosté a probíhá formou rautu. 

Model je to sice kulantní, ale co mají dělat hosté pozvaní až na druhou část hostiny v mezičase po obřadu? Jestli o tomto modelu svatební hostiny uvažujete, vymyslete pro tuto část hostů nějakou zábavu, ať se vám úplně nerozutečou. Může to být placená prohlídka nedalekého zámku, vinná degustace nebo promítání filmu.

Svatební raut

Všichni, kdo připravují návrhy svatebního menu, vám jednohlasně potvrdí, že menu v podobě svatebního rautu je v posledních letech nejoblíbenější. Všichni hosté se tak mohou účastnit všech fází svatby a vy jim dokážete nabídnout mnohem větší pestrost tabule. 

Svatební raut se nehodí na malé svatby, kde by působil nepatřičně, a na ty, které jsou hodně formální.

Svatební menu – inspirace

Obrovským trendem posledních let je využívání lokálních a sezónních surovin. A to je dobře. Snižuje se tak uhlíková stopa (což vám nejspíš právě ve svatební den bude úplně fuk) a na talířích se objevují ingredience, na které máme v konkrétním ročním období přirozeně větší chuť. Logicky se tak v létě podávají lehčí jídla, v zimě těžší.

Tématem svatebního menu je i pestrost. Existuje spousta lidí, kteří nejedí maso nebo jiné potraviny, a proto není výjimečné ani výhradně veganské svatební menu. Častější je ale kombinace klasických jídel doplněných o některé pokrmy typické pro vegetariánské svatební menu, aby se vegetariáni (či vegani) bez problémů najedli a ostatní strávníci měli možnost rozšířit si gastronomické obzory.

Home made jídlům odzvonilo

Co už dnes na svatbách téměř neuvidíte, je jídlo dovezené z domova. Většina snoubenců volí buď cestu kompletního svatebního cateringu, kdy se nemusí starat vůbec o nic, nebo si na jednotlivé části rautu vybírají své oblíbené dodavatele. Důvod je nasnadě. Občerstvení pro svatebčany je natolik komplexní záležitost, počítáme-li nejen s jídlem samotným, ale i s nápoji, servisem, výzdobou tabule apod., že ji jen těžko dokáže zajistit rodina svépomocí.

Svatební menu – tipy

Svíčková omáčka s knedlíkem je sice stále oblíbenou klasikou, ale na paty jí šlape spousta dobrot v modernějším duchu.

Předkrm

Dlouhá leta dominovaly svatebnímu menu předkrmy v podobě hovězího vývaru s knedlíčky a šunkové rolky s křenem. Ty už jsou přežité a nahradily je dobroty v podobě krémových polévek a marinovaných ryb, především candáta nebo lososa třeba v kombinaci s chřestem.

Hlavní jídlo

Výše zmíněnou svíčkovou můžete servírovat i dnes, trendy jsou ale její odlehčené varianty. Vedle nešlápnete ani steakem z kvalitního hovězího masa s grilovanou zeleninou nebo zvěřinou – zvlášť v chladnějších částech roku.

Dezert

Sladkého bývá na svatbách dost, a proto je dezert u svatebního menu většinou minimalistický. Oblíbené jsou lívanečky s ovocem, zmrzlina nebo cupcakes.

Svatební dort

Trendy se nevyhýbají ani svatebním dortům. Ty současné bývají často „nahaté“ bez složitých krémových kreací a potahů z marcipánu. Co jim ale nechybí, jsou dekorace v podobě figurek ženicha a nevěsty nebo živých květů.