Svatební koláčky 4krát jinak! Jaké vyberete na svou svatbu vy?

Jestli na svatbě nesmí něco chybět, jsou to svatební koláčky. Malé, rozplývající se na jazyku a s nejoblíbenějšími náplněmi. Použitelné jsou jako pozvánka na svatbu, malý dezert na svatbě i jako výslužka. Variant, které můžete svým hostům nabídnout, je nespočet. 

Ať si pro svou svatbu zvolíte jakékoliv koláčky na svatbu, je důležité, aby se nevěsta neúčastnila jejich pečení. Podle pověr to přináší smůlu a uplakané děti. Pověřte proto nejzdatnější pekařku z řad svatebčanů anebo si nechte upéct luxusní svatební koláčky od kulinářských specialistů na svatební cukroví.

Kolik koláčků napéct?

Obecné pravidlo říká, že na svatbu o velikosti 50 hostů je potřeba 5 – 8 kg koláčků. Počítá se při tom, že každý svatebčan sní mezi 4 a 8 koláčky. Jestli je chcete dávat i do krabiček na výslužku, množství zdvojnásobte. 

Nejlepší recept na svatební koláče

Tak ten neexistuje. Každá nevěsta preferuje něco jiného, a tak zatímco u jedné vyhrají kynuté svatební koláčky, jiná upřednostní veganské. Možností je ale spousta:

  1. Kynuté svatební koláčky

Nejklasičtější svatební pečivo, jaké existuje. Čerstvě po upečení jsou vynikající, kynuté koláče ale mají jednu nevýhodu – relativně rychle stárnou a tvrdnou. Jestli je kromě svatební hostiny chcete dávat i do výslužek, doporučujeme je hned po vystydnutí zamrazit a rozmrazit až v den svatby. 

 

  1. Svatební koláčky bez kynutí – z křehkého těsta

Po upečení možná nejsou tak nadýchané jako kynuté, ale v dobré kondici vydrží mnohem déle. Zároveň bývají vláčnější a na dnešních svatbách bývá tato varianta nejoblíbenější.

 

  1. Bezlepkové svatební koláčky

Mezi svatebčany budete mít s největší pravděpodobností i pár celiaků. Bezlepková dieta spočívá v tom, že postižená osoba nesmí jíst nic s obsahem lepku. Tedy ani klasickou mouku. Tu v koláčích lehce nahradí bezlepková varianta v kombinaci s tvarohem. Na chuti koláčů pak vůbec není poznat, že jsou pro jakéhokoliv alergika a s chutí je snědí i ostatní svatebčané.

 

  1. Svatební koláčky pro vegany

Veganskou variantu koláčků uvítají nejen vegani z přesvědčení, ale také lidé s intolerancí na laktózu. V receptu je proto nutné vynechat všechny suroviny živočišného původu a pečení už není tak snadné. Jestli nemáte ověřený recept, doporučujeme obrátit se na profesionální cukráře, kteří mají s přípravou veganských receptů bohaté zkušenosti.

Jakou zvolit náplň

Nejtradičnějšími náplněmi jsou u nás tvarohová, povidlová a maková. Na paty jim šlape i ořechová a jablečná, případně kombinace tvarohu a jiné náplně. 

Nebojte se ale experimentovat podle svých chutí i případných stravovacích omezení. Svatebním koláčkům sluší i neobvyklé kombinace a větší množství variant.