Svatební hostina a potravinové intolerance? Jde to a my vám pora

Podle dostupných zdrojů trpí alergií nebo intolerancí na určité potraviny 3 % dospělých. To už je důvod, proč se zamyslet, jak poskládat svatební menu tak, aby si na něm mohli pochutnat všichni.

Není to tak dlouho, co svatební tradice velela servírovat na svatební hostině knedlíčkovou polévku, svíčkovou omáčku s knedlíky a máslový svatební dort. Časy se naštěstí mění, a tak dnes existuje tolik možností pro občerstvení na svatbu, že by se z toho jednomu zatočila hlava.

To nechci, to nesmím

Kdybyste se podívali na skupinu svých přátel, nejspíš mezi nimi najdete zástupce všech výživových směrů. Jeden sní všechno, druhý je vegetarián, třetí dokonce vegan a další trpí intolerancí na lepek nebo laktózu. Existuje cesta, jak všem naservírovat menu, na kterém si pochutnají? Ano, jde to. Jen to chce kapku víc plánování.

Zjistěte, co kdo nejí

Ještě nedávno by byli svatebčané na vaší svatbě odkázání buď na úzký výběr dobrot ze svatebního rautu, případně by si museli přinést vlastní jídlo, pokud jsou jejich výživová omezení větší. 

Dnes je naprosto běžné zeptat se hostů, zda mají nějaká preferovaná nebo naopak zakázaná jídla nebo ingredience, už ve chvíli, kdy jim posíláte svatební oznámení. A jde to navíc velmi snadno. Třeba prostřednictvím Google formulářů můžete vytvořit jednoduchý dotazník, ve kterém vám hosté sdělí své gastronomické preference a omezení. Z vaší strany to bude milé gesto a garantujeme vám, že ho všichni ocení.

Co na svatbě servírovat

Není na světě člověk ten, co by se zavděčil lidem všem. Znáte toto přísloví? Poradíme vám, jak na své svatbě vyhovět co největšímu počtu hostů. 

I když se na vaší svatbě má sejít několik veganů, neznamená to nutně, že musíte mít pouze veganské svatební menu. Pro každou část svých hostů vytvořte pár dobrot, které si mohou bez obav dopřát a v rámci hlavní hostiny můžete udělat dvě nebo tři varianty svatebního menu.

Pro vegetariány

Vegetariánské svatební menu připravíte bez větší námahy. Vegetariáni odmítají jíst jakékoliv maso a s ním související potraviny (např. sádlo, želatinu nebo vnitřnosti). V jejich jídelníčku se ale objevují vajíčka, mléko i sýry. Vlastně se dá říci, že pokud vaše svatební tabule nebude vysloveně masová, pochutnají si na ní i vegetariáni.

Pro vegany

V případě veganské hostiny hostům nabídněte zdravý raut se spoustou zeleniny a ovoce, luštěninami a obilovinami, jen se vyhněte všem živočišným produktům, a to i mléku, vejcím, sýrům a živočišným barvivům. I když zní omezení velmi striktně, profíci dokážou v kuchyni kouzlit, a tak vám můžeme zaručit, že třeba veganský svatební dort si dáte s chutí i vy.

Alergici a ti, co trpí potravinovou intolerancí

Předchozí skupiny si vybraly směr svého jídelníčku sami, na rozdíl od skupiny alergiků nebo těch, co nesnesou některou z potravin. V rámci svatebního rautu pro ně bude opravdu (životně) důležité, abyste k jednotlivým jídlům uvedli přesné složení. Budou si tak moci vybrat jen to, co neobsahuje jejich kritické suroviny. Je to důležité i pro vás – přeci nechcete, aby vaši svatbu narušila nepříjemná událost související s alergickou reakcí některého z hostů.