Svatební dort: od klasiky až po moderní kousky. Jaký si vyberete

Svatební dort je hned po obřadu středobodem svatby. Všichni jsou zvědaví, jak bude vypadat. A všichni se těší, až ho ochutnají. Je jedno, jestli zvolíte klasický svatební dort nebo nějakou z moderních variant, vždy myslete na to, že aspoň kousek by z něj měl ochutnat každý svatebčan, a to včetně kapely a fotografa. Tak velí tradice.

Jaký dort na svatbu zvolit

Hledisek, na která byste měli při výběru svatebního dortu hledět, je celá řada.

Především by se měl líbit a chutnat vám, novomanželům. Celý den je přeci o vás. Stejně tak by měl korespondovat s vyzněním svatby. Na boho svatbě na statku nevynikne moderní svatební dort v minimalistickém stylu tak jako originální svatební dort s přírodními prvky. A v neposlední řadě je potřeba myslet i na hosty. Je mezi nimi někdo, kdo trpí potravinovou alergií? Nesnáší vaše maminka nějakou surovinu? Přizpůsobte složení dortu chutím svatebčanů, váš den si přeci mají užít všichni pozvaní.

Jak velký dort

Základním parametrem pro velikost dortu je počet svatebčanů. Aspoň malý kousek musí podle tradice dostat úplně každý. Na malé svatbě se tento zvyk dodrží snadno. Prostě až přijde čas na krájení svatebního dortu, podělíte všechny. 

Jenže u větších svateb může být problém s počtem porcí, které z jednoho dortu nenakrájíte. Jaké je řešení?

Vícepatrový dort

Když na to přijde, můžete si nechat vyrobit i desetipatrový dort, na kterém si pochutná i několik desítek hostů. Jenže jak se dopočítat finální velikosti dortu? Je to relativně jednoduché. Odborníci na svatební catering říkají, že každý host by měl dostat kousek o váze 150 g. To znamená, že při 100 hostech budete potřebovat dort(y) o celkové váze 15 kg.

Víc různých dortů

Manipulace s větším patrovým dortem může být někdy trochu náročnější, zvlášť pokud svatba neprobíhá na standardním místě. Relativně snadno ho proto můžete vyměnit za několik kousků klasických dortů. Výhodou je, že každý může být chuťově úplně jiný, abyste uspokojili každého. Vždy by ale měly mít jeden propojovací prvek – stejnou ozdobu, barvu nebo text.

Mini dortíky pro každého

Funkci svatebního dortu skvěle splní i svatební cupcakes nebo minidortíky. Svatební hostina sice bude ochuzena o slavnostní krájení dortu, ale v tomto případě to tolik nevadí. Výhodou je, že dokážete přesně vypočítat, kolik kousků budete potřebovat ke konzumaci na svatbě i do výslužek. A když na to přijde, i cupcakes dokážete krájet na půl (pro páry), takže hosté o zážitek ze slavnostního nakrojení nebudou ochuzeni. Stačí tomu jen přizpůsobit velikost zdobeného pečiva. 

Svatební dort cena

Asi tušíte, že přesnou cenu za svatební dort vám nedáme. Má na ni totiž vliv spousta položek, od konkrétních surovin, náročnosti dortu až po práci a energie. Čím chuťově a vzhledově náročnější dort, tím vyšší bude také cena. Obecně se dá říci, že nejjednodušší svatební dort pořídíte přibližně za 500 – 700 Kč za kilogram dortu.

Než si svatební dort objednáte, podrobně zadejte cateringové firmě své požadavky a odsouhlaste si konečnou cenu. Vyhnete se případným nedorozuměním.

Trendy svatebních dortů

Trendy ovlivňují vše, svatební dorty nevyjímaje. Jaké letí na současných svatbách?

Klasický svatební dort

Mezi nestárnoucí klasiku patří čokoládový svatební dort. Čokoládu milují (skoro) všichni, a tak bývá sázkou na jistotu. Pozor si ale dejte na dobu, kdy se svatba koná. Čokoláda totiž relativně rychle taje, proto se svatební dort z čokolády hodí spíš na časně jarní, podzimní nebo zimní svatbu.

Svatební dort s ovocem

Klasika s čerstvým ovocem a lehkým krémem je ideální na svatby pořádané v teplejších částech roku. Jednak proto, že čerstvé ovoce není nedostatkovou (a drahou) surovinou, ale také proto, že v létě obecně raději jíme lehčí dezerty.

Nahý svatební dort

Nahý svatební dort je hitem posledních let. Je na pohled záměrně neupravený, nepotažený krémem nebo marcipánem. Přiznaná jsou jednotlivá patra i krém, kterým jsou slepená a ozdobu mívá jedinou – na vrcholu čerstvé ovoce nebo (jedlé) květy. Skvěle se hodí na uvolněné, venkovské a boho svatby a příjemně vás překvapí cenou. Bude totiž levnější o potahový materiál.

Potahovaný svatební dort

Oproti tomu potahovaný svatební dort je symbolem luxusu a elegance, proto se hodí pro svatby na zámku, v drahých restauracích a rezidencích. Jeho typickým znakem je jednolitá vrstva marcipánu bez sebemenší chybičky zakrývající celý povrch dortu. Uvnitř najdete piškotové těsto slepované máslovým, tvarohovým nebo čokoládovým krémem.