Sladký bar aneb občerstvení a dekorace v jednom

Svatba je velkolepá podívaná, ale často také gastronomický zážitek. Jestli chcete tu svou oživit něčím netradičním, dejte na čestné místo sweet bar.

Že netušíte, o čem je řeč? Nevadí, pojďme se na sladký bar podívat detailně.

Sladký bar, sweet bar nebo také candy bar bývá oblíbeným zpestřením svateb, společenských událostí a večírků. Jde o samostatný pult se sladkostmi všeho druhu, takže si každý host může dopřát to, na co má zrovna chuť, a zároveň jde o dekoraci, na které může většina hostů nechat oči.

Co sladkého na svatbu?

Odpověď je jednoduchá – vše, co máte vy a vaši hosté rádi. Jediným limitem jsou vaše chutě, a tak můžete dát do sweet baru tolik dobrot, kolik se do něj vejde. Abyste úplně netápali, tady je pár tipů:

  • Svatební koláčky – na prvním místě jsou záměrně, protože na svatbě je všichni očekávají. Naplnit je můžete mákem, tvarohem, marmeládou, povidly, ovocem…
  • Cupcakes – variace nazdobených muffinů vyladěných do barev vaší svatby patří mezi nejoblíbenější a na svatbě by rozhodně neměla chybět.
  • Makronky – jejich obliba raketově vzrostla před pár lety a na vrcholu popularity se drží stále. Jejich výhodou je, že si je můžete nechat připravit ve svých oblíbených barvách a fungují tak jako dekorace. Za nás makronky na svatbu rozhodně patří, i kdybyste si mohli dovolit jen jeden druh cukroví.
  • Čokoládová fontána – máte rádi čokoládu? Kdo by ne… Čokoládovou fontánu milují všichni především proto, že si do tekoucí laskominy mohou namáčet oblíbené dobroty. Doplňte ji nakrájeným sezónním ovocem, sušenkami, vaflemi, ořechy…
  • Perníčky – perníkové srdce se vzkazem jste možná kdysi přivezli mamince z pouti. Drobnější varianta s bílkovou polevou v barvě vaší svatby bude lákavou dobrotou i dekorací.
  • Čerstvé ovoce s polevou – čerstvé ovoce můžete namočit do karamelu, přelít čokoládou nebo potáhnout marcipánem. Oblíbené je především v létě, protože pohodově nahradí těžké dezerty a příjemně osvěží.
  • Minidortíky – v posledních letech jsou oblíbenou alternativou k velkému svatebnímu dortu. Jednoduše proto, že uspokojí různorodější chutě svatebčanů.
  • Svatební dort – asi jediná pochutina, která by měla do sladkého baru přijít jen na chvíli – po zakrojení. Velký dort není ideální variantou na to, aby si ho hosté odebírali sami.

Plnohodnotná dekorace

Sladký bar může hrát hlavní roli i mezi dekoracemi. Konzervativnější povahy nejspíš zvolí klasický pult se stylovými etažéry, tácy a mísami. Když ale budete chtít, může se jednat třeba o pojízdný retrovozík, na kterém budou laskominy vyrovnané podle barev nebo zavěšené na řetízkách.

Sladký bar na svatbu a jeho cena

Cenu určuje spousta faktorů: kolik zákusků do sweet baru chcete, jak daleko jste od cateringové firmy, která vám ho bude připravovat, zda budete chtít pouze zákusky nebo i stánek, vozík či nápis „sladký bar“. V obecné rovině se ale dá říci, že za slušný sweet bar zaplatíte sumu kolem 10 000 Kč na menší svatbu.

Nevýhody sladkého baru

O přednostech sladkého baru už jste si asi udělali jasnou představu, ale je fér, abychom vás seznámili i s jeho nevýhodami. Tedy především tou hlavní: ne všechny sweet bary jsou vybavené dostatečným chlazením, proto je vhodné přizpůsobit výběr dobrot ročnímu období a teplotním podmínkám, ve kterých budou sladkosti vystavené. V létě se proto raději vyhněte polevám, co snadno roztají, i máslovým a těžkým dezertům. Mohly by se snadno zkazit.