Raw jídlo na vašem večírku

Už jste někdy slyšeli o raw jídle? Jestli hádáte, že to má něco společného se syrovou stravou, pak jste na správné cestě! Tímto, v současnosti velice moderním, přístupem ke gastronomii, jistě zabodujete u hostů, kteří se nebojí zkoušet nové věci a rádi experimentují. 

Servírováno přírodou

V poslední době se s nejrůznějšími výživovými směry roztrhl pytel a zastánci každého z nich by vás dokázali hodiny přesvědčovat o tom, že ten jejich je jediný správný. Jestli některému z nich podlehnete, je čistě jen na vás, vyznavačům raw stravy (vitariánům) se ale musí nechat jedna věc. A to, že jejich potrava je tou nejpřirozenější, protože neprochází žádnou tepelnou úpravou. V důsledku toho bývají údajně energičtější, zdravější a optimističtější. 

Raw není novinka

I když by se mohlo zdát, že raw strava je objevem posledních let, je už staršího data. Její kořeny sahají až k roku 1897, kdy tento typ výživy naordinoval lékař curyšského sanatoria Maxmilián Bircher-Benner svým pacientům, jako léčebnou kúru.


Co je raw?

Raw strava = živá strava. Vitariáni si s radostí pochutnávají na dobrotách rostlinného původu, které neprojdou tepelnou úpravou s teplotou vyšší než je 42 °C. Teploty používané při běžné úpravě jídel totiž podle raw zásad ničí enzymy důležité pro naše tělo. Místo tepelné úpravy se potraviny pro raw tabuli upravují v mixérech, šetrných sušičkách, spiralizérech, klíčících miskách a chladničkách nebo mrazáku. 

Do raw jídelníčku rozhodně patří ovoce, zelenina, ořechy, semínka, některé naklíčené luštěniny a obiloviny, mořské řasy a čerstvé kokosové mléko. Raw naopak nejsou potraviny živočišného původu. Kromě masa také vejce, mléko a všechny mléčné výrobky. Dlouhodobé spory se vedou o to, jak je to s medem. Sice pochází od živočichů, ale jedná se také o živou potravinu, která v sobě ukrývá spoustu důležitých enzymů a dalších látek. Proto je možné nad medem přimhouřit oči. 

Večírek ve stylu raw

Je jedno, jestli vaši hosté jedí nebo nejedí maso a vyznávají jakýkoliv výživový směr. Raut ve stylu raw může být opravdu zajímavým zpestřením a ukázkou toho, že i ze syrové stravy se dají připravit překvapivě lahodná jídla. Jen si budete muset dát pozor na to, abyste při přípravě neudělali školáckou chybu a jídla neohřáli víc, než je povoleno, nebo naopak nezkombinovali nevhodné suroviny.  S tím vám ale pomohou profesionální kuchaři, když se na ně obrátíte. 

Raw jídlu nejvíc sluší klasický raut. Díky tomu, že se suroviny tepelně nezpracovávají, zachovávají si krásné barvy, takže bude rautový stůl doslova k nakousnutí. 

Jídla na malý i velký hlad

Nelamte si hlavu nad recepty a povolejte odborníky na raw stravu nebo se inspirujte na internetu. Vděčné jsou raw karbanátky nebo hamburgery z mrkve, celeru nebo ořechů. Vedle nešlápnete ani se zeleninovým nebo ovocným salátem, jen zapomeňte na sýr, krutony z pečiva nebo maso v jakékoliv podobě. Vynikající a rychlé na přípravu jsou také jakékoliv špagety ze zeleniny. Překvapivě chutně dokážete připravit i českou klasiku v raw stylu. Třeba svíčková nebo rajská omáčka připravená za studena se semínkovými knedlíky je opravdu delikátní. 

Pro mlsaly

I když by stačilo nakrájet ovoce, pokapat ho medem a zaprášit oříšky, abyste měli výborný raw dezert, na večírku byste se přeci jen měli pokusit o něco víc. Existuje nepřeberné množství raw dortů, jejichž základem je ořechovo datlový korpus a vynikající ovocné nebo avokádové krémy. Na ukusování a poznávání se ale ještě víc hodí raw cukroví. I v tomto segmentu můžete vybírat z desítek možností, od raw sušenek, kuliček, brownies až po barevné sypání (podobné u dětí oblíbeným arizonkám) ze strouhaného kokosu. Jestli si chcete u hostů šplhnout, dejte jim na cestu domů dárek – raw tyčinky z ovoce, oříšků a medu.

Dejte hostům ochutnat jiný svět

Raw občerstvení naservírujte hostům, kteří jsou kreativní a nebojí se v ničem experimentovat. Jestli přeci jen váháte, zda se tento typ občerstvení bude pozvaným zamlouvat, můžete si do zálohy připravit pár jídel balancujících na hraně raw a „obyčejné“ zdravé stravy. Budete tak mít pojistku, že příjemně nasytíte každého.