Prostíráme vánoční stůl: co nesmí o Vánocích na stole chybět

Vánoční tabule už se nemusí týkat jen rodinné štědrovečerní večeře. Stále častěji se podobné večeře pořádají pro přátele a známé i v předvánočním čase. Jak tedy prostřít slavnostní tabuli, abyste si neutrhli ostudu?

Barvy a třpytky, kam se podíváš

Vánoce jsou nejtřpytivější svátky v roce. Rozhodně se tedy nebojte barev, třpytek a kovových odlesků. Vždy ale ctěte pravidlo jednotného stylu, aby výsledek nepůsobil přeplácaně. V minulých letech vládla zimám vždy jedna barva, letos si designéři postavili hlavu a jako barvu Vánoc zvolili duhu. Pro vás to znamená jediné – nebojte se barev a bohaté výzdoby. Určitě slaďte adventní věnec s vánočním stromečkem a ve stejném duchu vyzdobte i slavnostní tabuli. Mezi talíře můžete s klidem naaranžovat svíčky, barevné žárovky, třpytivé posypky, jehličí, vánoční ozdoby, ořechy nebo dárky.


Přírodní materiály = sázka na jistotu

Celý letošní rok se nesl v duchu boje proti neustále rostoucí spotřebě plastů. Jestli ani vám není osud naší planety lhostejný a chcete se svézt na módní eko vlně, sáhněte při hledání dekorací na slavnostní tabuli po přírodních materiálech. Vypadají lépe, jejich původ většinou odhalíte na první pohled a vánoční hosté je ocení.

Skvěle působí dřevo, šišky, větvičky, ale také skleněné nebo kovové ozdoby. Klidně po prarodičích. I recyklace se totiž cení. Nezapomeňte ani na květiny, v tomto případě jsou živé lepší. Ideální jsou ale hrnkové. Třeba čerstvě rozkvetlý vánoční kaktus, brambořík nebo hvězda mají moc vykouzlit vánoční atmosféru samy o sobě.

Nejslavnostnější okamžik v roce

Jak prostřít vánoční stůl byste si měli začít rozmýšlet ideálně několik dní až týdnů předem. Vymyslet, jak by měla slavnostní tabule působit, jaké budete potřebovat nádobí a servírovací pomůcky a dekorace, to všechno chce klid a čas. Co ale můžeme jistojistě říci, že tentokrát bude příležitost provětrat slavnostní jídelní servis po babičce. A to i ve chvíli, kdy přípravu občerstvení necháte na profesionálech.

O tom, jak by měla být slavnostní tabule prostřená, už jsme psali, ale v kostce lze říci, že na ní nesmí chybět dostatečně velký látkový ubrus (raději jednobarevný), ubrousky, správně zvolené a naservírované talíře a příbory. A samozřejmě skleničky. Pomyslnou třešničkou na dortu pak budou dekorace, které podpoří slavnostní atmosféru a dokážou prostor i krásně provonět.


Dobroty pro mlsné jazýčky

I ten nejzarytější dietář si o Vánocích vyhodí z kopýtka a ochutná několik kousků cukroví nebo zakázaný alkohol. Existuje pár zaručených tipů, kterými na vánočním večírku oslníte hosty i rodinné příslušníky. Které to jsou?

Nesmí chybět slavnostní přípitek. Ten můžete zvolit buď klasický v podobě šampaňského nebo prosecca, případně naservírovat některý z vermutů. Bát se ale nemusíte ani cherry nebo třeba ginu.

Skvělým vánočním pitím je bowle, kterou si hosté nalévají sběračkou sami do připravených misek. Připravuje a servíruje se ve velké míse a patří do ní ovoce, klidně i kompotované, šumivé víno, případně i jiný alkohol. Fantazii a chuti se meze nekladou. Alternativou domácích drinků může být třeba vaječný koňak nebo vánoční punč.

Sladkou tečku za jídlem udělá cukroví. Stačí ho mít pár kousků, ale čím víc druhů dokážete nabídnout, tím větší poklony od hostů se vám vrátí zpět.

Každého potěší, když si od stolu odnese dárek. Může jím být třeba malý perníček s vánočním motivem nebo osobním vzkazem.