Připravte si doma nezapomenutelnou oslavu

Velké narozeninové oslavy a další rodinné sešlosti v restauracích jsou prozatím passé. Nicméně užít si oslavu doma můžete i navzdory pandemii. Potřebovat budete hodně dobrého jídla a pití a dobrou náladu.

Jídlo na oslavu podle vašich představ

Omezené jsou nejen návštěvy restaurací, ale také setkávání se a nakupování. Proto je letošní občerstvení na oslavu nutné dobře naplánovat, abyste do obchodu museli pokud možno jen jednou. Ať připravujete party jídlo na dětské narozeniny nebo dospěláckou oslavu, vždy si proto pečlivě sepište seznam surovin, které budete potřebovat.

Dětská party

Děti milují barvy a kreslené seriály. Proč toho nevyužít při přípravě jídla na jejich oslavu? Samozřejmě nesmí chybět dort, čím barevnější a větší, tím lepší. I když může být úplně jednoduchý, nepečený, třeba z tvarohu a zakysané smetany, třeba si na něj netroufnete. Klidně si ho nechte vyrobit na míru. Ať už ve vaší oblíbené cukrárně nebo u sousedky, která se výrobě dortů věnuje jako koníčku. Jen vždy volte variantu bez alkoholu a s lehčím krémem, ať malé strávníky nebolí bříško.

Víc radosti uděláte studenými drobnostmi, děti chvilku neposedí, nutit je jíst teplé jídlo by jim jen kazilo náladu. Místo klasických chlebíčků a obložených mís si vyhrajte s tvary jídla. Upečte sladké nebo slané sušenky, veky nebo bagety obložte šunkou a sýrem a vykrájejte je pomocí vykrajovátek na vánoční cukroví do malých tvarů. Jestli máte doma po ruce vykrajovátka ve tvaru zvířátek nebo oblíbených animáků, získáte od drobotiny body navíc.

Na dětské party by určitě nemělo chybět ovoce a zelenina, i zde si můžete vzít na pomoc vykrajovátka nebo jednotlivé kousky pokrájejte na různé tvary a jako puzzle je poskládejte do barevných obrázků.

Vyvarujte se naopak nezdravému mlsání v podobě klasických chipsů, oříšků a průmyslově zpracovaných potravin. Obsahují hromadu soli, barviv a jiných přísad, které by děti neměly jíst vůbec.


Oslava pro dospělé

Zatímco při přípravě dětského menu byste se měli držet ve větší míře zdravějších variant pokrmů, narozeninové jídlo pro dospělé nemá žádné limity. Vlastně by se dalo říct, že u příležitosti oslavy narozenin je důležité udělat si radost. A jestli tuto podmínku naplňují nezdravé dobroty, které si dopřejete jednou za rok, máte na ně nárok.

Připravte si laskominy, které máte rádi, snažte se jen o jejich pestrost. Co chutná jednomu, nemusí se líbit druhému. A právě oslava narozenin je jednou z událostí, z níž by měl odcházet spokojený každý host.

Část tabule vyhraďte pro teplé jídlo na oslavu. Může to být grilování na terase, přihřívané hrnce na plotně nebo lorny na svátečním stole. Je jen na vás, jak tuto část občerstvení pojmete, pro spokojenost hostů je ale zásadní. Bez teplého jídla by oslava byla jen sedánkem u kávy nebo vína.

Ukázkové narozeninové menu

Ještě pořád tápete, co si k narozeninám naservírovat? Třeba vás inspirují naše vzorová menu.

Menu na dětskou oslavu narozenin

Nemusíte si lámat hlavu s předkrmem, hlavním chodem ani dezertem. Dětem naservírujte vše najednou na improvizovaný rautový stůl a nechte je v průběhu zábavy uzobávat. Výjimku udělejte jen v případě dortu, který si přeci jen zaslouží o něco víc pozornosti.

  • Jednohubky ve tvaru oblíbených zvířátek nebo postaviček ze seriálu (stačí namazat plátky veky nebo bílého chleba máslem, položit šunku a sýr a vše společně vykrojit pomocí vykrajovátek). Podobně budou fungovat i zapečené toasty.
  • Mini pizzy. Děti pizzu milují, a když ji vyrobíte doma v podobě miniaturních koláčů, bude dětem chutnat víc než kupovaná.
  • Ovocné špízy (třeba hroznové víno napíchané na špejli tak, aby vytvořilo housenku; když první kuličce vytvoříte oči pomocí bílkové polevy, budou děti nadšené)
  • Ovocný had vytvořený z plátků oblíbeného ovoce vyskládaných nastojato za sebe. Hlavičku vytvoříte jednoduše ze špičky banánu nebo celé jahody
  • Domácí bar s ledovým čajem, jemnou citrónovou limonádou a ovocnou šťávou s kostkami ledu

Party občerstvení pro dospělé

Než se do výroby občerstvení pro dospělé hosty vrhnete, zeptejte se každého hosta, co by na oslavě nemělo chybět a jaká jídla má miluje a nenávidí. Usnadní vám to práci při skládání menu. Nezapomeňte menu doplnit také o oblíbené alkoholické i nealkoholické nápoje. Ve druhém případě platí, že plusové body získáte za nápoje domácí výroby.

Předkrm

  • Špízy z mozzarelly a rajčat
  • Zeleninové hranolky s dipem ze zakysané smetany a sýra s modrou plísní

Hlavní chod

  • Grilovaný losos s bylinkami a pečenými bramborami
  • Sýr Raclette s bramborami nebo topinkami
  • Kuřecí steaky na bylinkovém másle s focacciou

K průběžnému mlsání

  • Párečky nebo mleté maso v listovém těstě
  • Sýrové sušenky
  • Mix oblíbených sýrů s rajčatovým čatní nebo meruňkovou marmeládou

Jak na oslavu v době pandemie

Buď se do přípravy oslavy můžete pustit sami, nebo využijte možnost dovážky z vaší oblíbené restaurace. Většina restauratérů bude vděčná za sebemenší podporu v podobě objednávky po telefonu, přes mobilní aplikaci nebo web. Jídlo si pak můžete vyzvednout buď osobně, nebo si jej nechat dovézt kurýrní službou. Servírování a ochutnávání už bude na vás, ale věříme, že s tímto úkolem se snadno vyrovnáte.