Pozvěte své přátele či obchodní partnery na brunch

Brunch, možná jste o něm slyšeli ve svém oblíbeném seriálu nebo viděli nabídku na tabulích restaurací. U nás se stává čím dál oblíbenějším a není se čemu divit. Je to perfektní příležitost, jak si užít skvělé jídlo a příjemně a uvolněně konverzovat.

Co to je brunch?

Brunch pochází z anglických slov breakfast a lunch, čte se „branč“, a označuje speciální chod mezi snídaní a obědem. Chcete-li bohatou pozdní snídani. Ta se servíruje obvykle od 10 do 13 hodin a obsahuje jak pokrmy vhodné k snídani, tak k obědu. Nejčastěji najdete na menu kávu, čaj, pečivo, sýry, uzeniny, vejce, jídla „na vidličku“, vafle, ale výjimkou nejsou ani tematické brunche v asijském stylu.

Poprvé se výraz brunch objevil na jídelním lístku v Anglii koncem 90. let 19. století a velmi rychle se zažil zejména u studentů. Ti si s nadšením užívali především nedělní brunch – o víkendech si totiž oproti školním dnům rádi přispali a snídali tak o dost později. Po roce 1930 se výraz brunch zažil v USA a v posledních několika letech se stal součástí i českých jídelních lístků především v luxusnějších restauracích. Logicky se přesouvá i do domácích jídelníčků. A není se co divit. V nabitém pracovním týdnu leckdy není čas, aby se rodina sešla u společné snídaně a víkend k dlouhému pomalému dopolednímu jídlu přímo vyzývá.

Brunch v restauraci i doma má jednoho společného jmenovatele, uvolněnost. Lidé se u něj baví, chodí si podle libosti přidávat a děti si u jídla často hrají. Klidně i na zemi.


Co podávat na brunch?

Když odpověď na tuto otázku hodně zjednodušíme, můžete servírovat cokoliv, co máte rádi. Nejčastěji se při tvorbě menu vychází z předpokladu, že brunch je pozdní snídaně. Na stolech se tak obvykle nachází pečivo s nejrůznějšími druhy oblohy, vejce na tisíc způsobů, párky, toasty, vafle, ale také ovocné a zeleninové saláty, jogurty a tvarohy, sladké pečivo, palačinky, lívance… 

Není výjimkou připravovat brunch ve specifickém stylu. Oblíbený je třeba asijský, který je ideální příležitostí ochutnat nejrůznější druhy sushi a jiných asijských pochoutek, nebo zdravý brunch, oblíbený zejména u vegetariánů a vyznavačů zdravé stravy.

Z nápojů by nikdy neměl chybět čaj a káva, čerstvě vymačkané džusy nebo voda s citrónem. Doplnit ho mohou i alkoholické nápoje, ale doporučujeme se zaměřit spíš na lehčí alkohol nebo perlivá vína na přípitek a tvrdý alkohol nechat až na večerní party.


Jak servírovat brunch?

Jídlo na brunch se neservíruje na talíře, jak jsme u snídaní zvyklí, ale podává se formou rautu. To znamená, že jídlu je vyhrazen buď samostatný stůl nebo jsou tácy s jídlem přímo součástí velkého stolu, a každý strávník si nabírá a přidává jídlo podle chuti. Až budete připravovat brunch sami, nezapomeňte na děti. Když jim vyhradíte dostatek místa na hraní, můžete si být jisti, že i dospělí budou mít spoustu prostoru pro povídání.

Menu na brunch

Jestli ještě pořád tápete, co na brunch, začněte pěkně od začátku. Až získáte víc praxe, můžete menu ozvláštnit a rozšířit. Brunch by měl obsahovat teplá i studená jídla. Určitě by nemělo chybět pečivo, variace sýrů a uzenin, vejce (míchaná, natvrdo i volské oko), pomazánky na pečivo, podle chuti teplá zelenina.


To vše můžete doplnit zeleninovými saláty, se zeleninou si můžete i pohrát a vyrobit třeba rajčatové špízy s mozzarelou nebo plněná rajčátka. Do teplé části menu je možné zahrnout třeba čerstvý quiche, který se dá jíst teplý i studený, nejrůznější typy fritaty nebo masové směsi.

Sladkou tečkou může být třeba cheesecake, vafle nebo lívanečky s javorovým sirupem.