Jak dodat mozku energii? Pomohou nejen správné potraviny!

Mozek je řídící jednotkou našeho těla. Logicky bychom mu měli dodávat to správné palivo, aby zůstal dlouho v dobré kondici. Víte, čím svůj mozek zásobovat? 

Nejspíš všichni tušíme, že tou nejlepší odpovědí je správný životní styl. No jo, ale co to je?

Zdroj: unsplash.com

Potraviny dobré na mozek

Odborníci se shodují, že to nejlepší, co pro sebe můžeme udělat, je jíst především opravdové jídlo. Vařit z původních ingrediencí, obloukem se vyhýbat polotovarům a průmyslově zpracovaným surovinám. Samozřejmě vám neuškodí, když si jednou za čas dáte k vínu slané chipsy, koupíte tatranku nebo použijete kupovaný bujón, když ale budete tento druh potravin konzumovat příliš často, zaděláváte si na problém. Praktičtí lékaři jsou jednotní v tom, že strava současné populace obsahuje nadmíru jednoduchých cukrů a tuků, což je k naší vlastní škodě.

Vaření z jednoduchých surovin je navíc tou nejlevnější možností. Nakoupit si na trhu čerstvou zeleninu a uvařit z ní vývar vyjde mnohem levněji než polévka z pytlíku. Samozřejmě nemusíte jen vařit doma. Když se rozhodnete jíst venku, vybírejte raději takové restaurace, kde vaří opravdu poctivě a ne z náhražek. To se týká i cateringových společností, které vám dodávají raut třeba na vánoční večírek. Jídlo možná bude o něco dražší, na druhou stranu do budoucna ušetříte spoustu peněz za léčbu chorob pramenících ze špatné stravy. 

Krom této jednoduché poučky existuje i pár potravin, které se označují za superpotraviny na mozek. Zde je 5 z nich:

  1. Vlašské ořechy. Není náhoda, že vypadají jako mozek. Podle tradiční čínské medicíny dokonce platí, že podle vzhledu potraviny poznáte, na kterou část těla je nejlepší. “Vlašáky” mají podle odborných studií moc oddalovat proces stárnutí mozku, zmírňují záněty v těle a pozitivně ovlivňují paměť i psychiku.
  2. Bobulovité ovoce. Maliny, borůvky, ostružiny nebo jahody obsahují flavonoidy, které pozitivně ovlivňují paměť, schopnost soustředění a pomáhají obnovovat mozkové buňky. Jejich pravidelná konzumace může údajně zpomalit stárnutí mozku až o 2,5 roku.
  3. Brokolice. Kombinace vitamínů, minerálů a proteinů je skvělou prevencí alzheimerovy choroby, zlepšuje paměť i schopnost učení. Navíc je jako každá zelenina nízkokalorická, takže uděláte něco i pro svůj vzhled.
  4. Listová zelenina. Jestli jste doteď nejedli saláty, měli byste to rychle změnit. Salát, kadeřávek, špenát, mangold, rukola a jiné lupení obsahují kopu vitamínů, antioxidantů a vlákniny a chrání tak mozek před oxidačním stresem i kardiovaskulárními obtížemi, které mají přímý vliv na mozek a jeho fungování.
  5. Mořské ryby. Řada vědeckých studií potvrdila, že konzumace ryb má na naše zdraví pozitivní účinky. Je důležité vybírat ryby z kvalitního zdroje, ideálně z volného moře, pak obsahují mnohem víc kvalitních omega-3 mastných kyselin.

Nezapomeňte na pohyb

Nic není černobílé a kvalitní potraviny (případně doplňky stravy) jsou jen jednou stranou výživy podporující činnost mozku. Tou druhou, stejně důležitou, je pohyb. V kombinaci s kvalitní stravou dokáže předcházet vzniku nemocí nebo jejich nástup oddálit, a to se týká i tak závažných chorob, jako je třeba rakovina, resp. některé její formy. Pohyb na čerstvém vzduchu je také skvělým způsobem, jak si “vyčistit hlavu”, srovnat psychiku a zlepšit náladu.

Nemusíte hned podávat výkony jako vrcholoví sportovci, důležité je se hýbat každý den, byť jen trochu. Navštívit jednou týdně fitko vás nevytrhne. Nehoňte se za sportovními výsledky, zaměřte se na každodenní maličkosti: vystupte o kousek dřív z autobusu, přestaňte používat výtah, choďte pokud možno všude pěšky a po práci si zajděte na procházku. Když k tomu přidáte rekreační aktivity v podobě plavání, tance (a stačí klidně i poskakovat s dětmi doma do rytmu hudby) nebo zahradničení, bude vaše tělo (i hlava) nadmíru spokojené.