Pohoštění na oslavu zdravě a chutně

Myslíte si, že všechno zdravé musí být nutně méně chutné? Dokážeme vám, že to je velký omyl! Při pořádání oslavy či firemní party si můžete pochutnat na jídle, které bude kromě jiného i zdravé. Na co všechno musíte při přípravě zdravého pohoštění dbát?

Objevujte nové chutě

Všichni máme tendence sklouzávat v jídle ke stereotypům. Schválně, zamyslete se, jak vypadá občerstvení na vašich rodinných nebo firemních oslavách. Většinou točíte dokola pár prověřených jídel a moc neexperimentujete, že?

Zdravé mlsání přitom může být pozvánkou k objevování nových chutí a stylů, které mohou do budoucna obohatit váš každodenní jídelníček. Třeba středomořská, mexická nebo asijská kuchyně patří k nejzdravějším na světě a plnými doušky si ji mohou vychutnat i ti, co hledí na každou kalorii.

Myslete na detaily

Neotřelé zdravé sladké i slané pohoštění si vyžaduje víc plánování a vaší energie. Všechno se to ale vyplatí. Než pošlete zadání cateringové firmě, zamyslete se nad každým detailem. Kolik hostů budete mít? V jaké věkové kategorii? Je některý z nich alergický na nějakou surovinu? Je nějaká potravina, která by naopak neměla chybět? Než se pustíte do plánování a příprav, udělejte si mezi hosty malou anketu, co by na stolech rozhodně (ne)mělo chybět. Tahle časová investice se vám tisícinásobně vrátí. A určitě dejte na doporučení profíků. Vědí, jestli právě teď frčí obložené mísy nebo teplý exotický raut. A určitě vám dají spoustu doporučení a tipů na pohoštění.

Nešetřete na surovinách

Do zdravého menu rozhodně nepatří polotovary, levné náhražky nebo potraviny druhé jakosti. Pokud se chcete pustit do čehokoliv neotřelého, je extrémně důležité, aby výsledek dopadl na výbornou. Jen tak své hosty příjemně překvapíte a třeba inspirujete. Zásada, díky které bude vaše menu nezapomenutelné, tedy zní: nešetřete na nesprávném místě a vybírejte jen tu nejlepší kvalitu.

Mlsné dětské jazýčky

Připravovat občerstvení pro děti je vždy trochu ošemetné. Nejmenší strávníci se totiž vyznačují jedním velkým nešvarem – neradi ochutnávají nové věci. Dejte si v jejich případě záležet na detailech. Hravé jednohubky, obložené mísy nebo barevné dorty budou rychle středem pozornosti a do pusy budou skákat pomalu sama. A třeba inspirujete přítomné maminky k tomu, aby podobně zdravé pohoštění připravily pro návštěvu, až k nim zajdete na oplátku vy. Za všech okolností se ale držte zásady nepřidávat do dětského menu žádná kořeněná jídla, dochucovadla nebo příliš soli.

Pozor na alergie

Jestli chystáte skutečně originální pohoštění, dejte si záležet i na popiskách složení jednotlivých jídel nebo alespoň upozorněte na alergeny v nich obsažené. V opačném případě byste mohli alergikům způsobit velké nepříjemnosti a všem přítomným zkazit pozitivní zážitek.

Slaďte občerstvení se vším ostatním

Skvělou třešinkou na vašem rodinném nebo firemním večírku bude, když sladíte občerstvení se stylem party. Je jedno, za který konec to vezmete, rozhodně ale nešlápnete vedle, když se pokusíte o dobovou stylizaci, ladění do jedné barvy nebo akci ve stylu vybrané země nebo kontinentu.