Pochutnejte si na venkovské kuchyni

Léto se chýlí ke konci a v zahradách nám pomalu dozrává zelenina a ovoce. Je proto načase sáhnout k venkovským receptům a připravit si z čerstvých a organických potravin to nejlepší občerstvení nebo menu na celý den.

Selská snídaně

Snídaně je základ dne a na venkově, když vás nejspíš čeká spousta práce na zahradě, to platí dvojnásob.

Servírovat můžete vydatnou snídani s poctivým kváskovým chlebem, domácími vajíčky, čerstvě utrženou zeleninou a kvalitní šunkou a sýrem. Stejně tak si ale můžete dopřát domácí perník z cukety, sladkou ovesnou kaši s čerstvým ovocem nebo farmářský jogurt s domácí marmeládou.

Snídaně na vidličku

Teplá snídaně vám dá dostatek energie na celé dopoledne a zároveň je zárukou rodinné pohody, protože se nejspíš protáhne minimálně na pár desítek minut. Co můžete podávat?

Mezi evergreeny patří klasická omeleta, vejce na nespočet způsobů, bohatá anglická snídaně s fazolemi, klobáskou a rajčaty. 

Zapojte do příprav celou rodinu

Příprava bohaté snídaně může být docela zábava. Stačí, když zapojíte celou rodinu a uvidíte, že i složitější pokrmy budete mít připravené raz dva. Máme pro vás dva recepty, které zvládne i nezkušený kuchař.

Venkovská kuchyně - rancherská vejce

Rancherská vejce

Na oleji opečte nakrájenou cibulku, česnek na plátky a na kostičky pokrájenou čerstvou papriku bez semínek. Až vše změkne, přidejte pár spařených a nakrájených rajčat, dochuťte solí, pepřem a oblíbenými bylinkami ze zahrady a duste, dokud omáčka nezhoustne. Rozdělte do zapékacích misek, doprostřed udělejte důlek, do kterého vyklopte jedno vejce. Posypte nastrouhaným čedarem a dejte zapéct do trouby. Podávejte s oblíbeným pečivem.

Selská omeleta

Vaření na venkově probíhalo vždy ze surovin, které měla hospodyňka právě ve spíži. Pod selskou omeletou si proto může každý představit vaječnou omeletu à la co dům dal, ale ta správná kombinuje brambory, vajíčka a uzeninu, nejčastěji uzené nebo špek. Brambory nakrájejte na malé kostičky nebo tenké plátky a opečte je na pánvi. Jakmile začnou zlátnout, přidejte k nim na opečení také slaninu nebo špek. Osolte, opepřete a zalijte vejci smíchanými se strouhaným sýrem (vajec by mělo být na počet minimálně tolik co brambor). Vše dejte zapéct do trouby. Podávejte s pečivem a nakrájenou čerstvou zeleninou ze zahrady.

Obědová kuchyně – venkovský styl

Ještě pořád je období, kdy stačí vzít košík a projít se s ním po zahradě. Můžete si být jisti, že nasbíráte dost surovin na to, abyste připravili skvělý oběd. 

Venkovská kuchyně - polévka

Polévka

Zeleninová polévka dodá tělu dost tekutin i vlákniny, které máme všichni nedostatek. Patří do ní libovolná kořenová zelenina, přidat můžete i květák, brokolici, pórek, trochu kapusty… Prostě cokoliv, co na zahradě najdete. 

Kořenovou zeleninu očistěte (tu ze zahrádky nemusíte loupat, stačí ji omýt kartáčkem) a nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte ostatní zeleninu nakrájenou na kostičky. Orestujte ji na másle ve větším hrnci, až zezlátne, pak zalijte vodou, osolte, opepřete a vařte, dokud zelenina nezměkne. Těsně před dokončením si připravte vedle v hrnci jíškovou zavářku – rozpusťte máslo, přidejte hladkou mouku a za stálého míchání vytvořte jíšku. Až bude zlatavá, přidejte jedno vejce a míchejte, až vše zhrudkovatí. Zavářku nasypte pomalu do polévky a vařte ještě přibližně 10 minut. Těsně před podáváním přidejte polévkové bylinky ze zahrady.

Hlavní chod

Po vydatné polévce se hodí nějaký jednodušší a lehčí hlavní chod. Sázkou na jistotu budou mladé čerstvě vykopané brambory posypané cibulovou natí a k nim kuřecí řízek. Chybět by neměl domácí salát nebo nakládaná zelenina, která dodá jídlu správný šmrnc.

Dezert

Na venkově nečekejte žádné komplikované dezerty. Nejoblíbenější je poctivá babiččina buchta na plech nebo klasický cuketový perník s domácí marmeládou a čokoládovou polevou. Pro efekt můžete vždy přidat kopeček vyšlehané farmářské smetany ozdobený čerstvým ovocem.

Statkářova večeře

Teplé večery pozdního léta mývají tu nejkrásnější atmosféru, proto by byla škoda si užívat večeři v domě. Vezměte tác, naložte na něj všechny suroviny a jídlo si připravte i snězte pod širým nebem.

Salát

Zelenina by neměla chybět u žádného jídla, u večeře ale může s klidem nahradit klasickou sacharidovou přílohu. Vlastně jakýkoliv salát si můžete napsat do svého kuchařského deníčku pod heslem „venkovská dieta recepty“. 

Jednoduchý a rychlý na přípravu je salát z listového salátu (nemusí ale být, jestli už vám na zahradě neroste), rajčat, papriky a okurky. Zeleninu pokrájejte na malé kostičky, zakápněte pár lžícemi kvalitního olivového oleje a vinného octa (růžový je o něco jemnější než klasický bílý), dochuťte solí a pepřem a podávejte.

Maso z grilu

Naložte si den předem plátky oblíbeného masa, ať má šanci se do druhého dne rozležet. Z grilu se pak bude úplně rozpadat. Jednoduchá marináda, na kterou budete mít suroviny vždy po ruce, je z plátků cibule, česneku, soli, oblíbených bylinek (do marinády na kuřecí maso je skvělý rozmarýn) a dostatečného množství oleje (tak, aby bylo maso potopené). 

Pečené maso

Až bude pršet a na posezení venku to nebude, upečte si maso v troubě. Skvělý je třeba vepřový bůček. Stačí tučnou část navrchu nařezat, vydatně osolit a posypat mletou paprikou. Do pekáčku k masu přidejte česnek, cibuli a oblíbené bylinky a pečte pár hodin. Nejprve pod pokličkou, ke konci bez ní, aby se vytvořila kůrčička. Servírovat můžete s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem.

Pečená zelenina

Staročeské venkovské recepty vždy pracovaly se spoustou zeleniny. Posbírejte na zahradě, co najdete (může to být mrkev, petržel, červená řepa, fenykl, cibule, cuketa…), naskládejte do pekáčku, zakápněte olivovým olejem, dochuťte česnekem, osolte a opepřete a nechte v troubě změknout a zezlátnout. Pečenou zeleninu můžete podávat samotnou jako lehkou večeři nebo jako přílohu k masu.

Venkovská kuchyně - pečené brambory