Těhotenský večírek: tipy jak na dokonalou baby shower

Vaše maminka a babička se nejspíš s dnes tolik oblíbenou baby shower nikdy nesetkaly, dnešním těhulkám se ale tahle těhotenská party náramně líbí. Proč?

Zdroj: unsplash.com

Kdy se dělá baby shower

Baby shower se pořádá většinou 4 - 6 týdnů před plánovaným termínem porodu (kvůli riziku předčasného porodu by se akce neměla konat méně než 3 týdny před termínem) a je vlastně poslední příležitosti pro nastávající maminku, aby se v klidu setkala s kamarádkami, budoucími tetičkami a babičkami. Mužům je vstup na tento večírek zapovězen a upřímně, asi jim to ani moc nevadí. 

 Těhotenský večírek k nám přišel z USA, kde má dlouholetou tradici a postupně se u nás zabydluje. Není se moc co divit. Žádnou podobnou tradici jsme tu neměli a těhotné ženy, zvlášť v pokročilém stadiu těhotenství, už nemají moc energie chodit se kamkoliv bavit. Takže party, která je jen pro ně a jejich budoucí miminko, jen vítají.

Jak vypadá program baby shower

Důležité je, že baby shower neorganizuje sama oslavenkyně, většinou se této role chopí blízká kamarádka nebo některá z žen v rodině. Vždy ale přípravy probíhají na základě konzultace s hlavní aktérkou, překvapení se v tomto směru moc nenosí.

Cílem celé akce je, aby se nastávající maminka naposledy setkala s ženami jí blízkými, mohly spolu prodiskutovat vše kolem miminka a podělit se o zkušenosti. Samozřejmě nesmí chybět dobré jídlo, dárky a tematická dekorace.

Dekorace na baby shower

Možná jste těhotenskou party viděli v některém z amerických filmů a nutno říci, že filmová realita se moc neliší od té skutečné. Všude je plno balónků, miminkovských motivů, papírových konfet, řetězů a světýlek.

Barevně se vždy celá akce ladí do modré nebo růžové, podle pohlaví miminka. Když ho netuší ani nastávající rodiče, nebo ho nechtějí vyhlásit veřejně, jsou dekorace v některé z neutrálních barev jako je bílá nebo béžová. Není výjimkou, že právě zde nastávající maminka odhalí pohlaví svého miminka.

Občerstvení na baby shower

Asi není nutné zdůrazňovat, že na této party alkohol nenajdete. Stejně jako na dětské party by zde ale měla být spousta drobností k “uzobávání”: sladkých i slaných koláčků, toastů, sýrových mís, kanapek, sladkých dortíků, ovoce a zeleniny. Chybět nesmí velký dort, jak jinak než s miminkovskými motivy, a nealko bar.

Zdroj: unsplash.com

Dárky na baby shower

Je takovým dobrým zvykem, že každý přinese na baby shower dárky. Měly by být tematické, takže se většinou sejdou dudlíky, zavinovačky, kojenecké lahve, jednorázové plenky nebo oblečení. Protože jde o ryze dámskou party, není žádná věc tabu a rozhodně není výjimkou, že nastávající maminka dostane třeba elektrickou odsávačku mléka. Osvícenější hosté přinesou dárek pro maminku, třeba v podobě tělové kosmetiky, drobných dekorací do bytu nebo módních doplňků.

Dress code na baby shower

Když se blíží den oslav baby shower, mnoho hostů se může ptát: "Jaký by měl být dress code?" Ačkoli není žádné přesně stanovené pravidlo, měli bychom se při výběru oblečení řídit příležitostí a prostředím. Baby shower je slavnostní událost, která slaví příchod nového života, a tak by i naše oblečení mělo reflektovat tuto radostnou atmosféru.

Jedním z vhodných volbou pro tuto příležitost je těhotenské oblečení, které je nejen pohodlné, ale také zdůrazňuje krásu a nádherný stav budoucí maminky. Volba elegantního šatu nebo soupravy s volným střihem může poskytnout dostatečnou pohodu a přitom vyzařovat šarm. Doporučuje se také zvolit jemné pastelové barvy, které symbolizují čistotu a sladkost. Pamatujte, že i při baby shower jde především o to být pohodlná a cítit se sebevědomě, proto vybírejte takové oblečení, které vám vyhovuje a zdůrazňuje vaši jedinečnou krásu.