Občerstvení na párty aneb jak uspokojit všechny chutě

Párty je jako skládačka puzzle. Kostičkami, které do sebe zapadají, jsou v tomto případě pohodoví hosté, zábavný program a jídlo. Když kterýkoliv z kousků chybí nebo není dotažený do konce, večírku bude chybět ten správný šmrnc. A hosté z něj rychle odejdou.

Pojďme se podívat, jak zařídit, aby bylo občerstvení na párty dokonalé a hosté na vaši akci vzpomínali v dobrém ještě za dlouhou dobu.

Firemní večírek

Výročí, oslava získání velkého klienta, dosažení významné mety nebo rozloučení s čelním představitelem firmy. To je jen pár důvodů pro to, aby společnost zorganizovala večírek. Jeho hlavním cílem je ukázat pozvaným hostům, většinou z řad klientů a dodavatelů, že je ve skvělé formě.

Perfektní proto musí být i menu na párty. V tomto případě doporučujeme vsadit na jistotu a objednat jídlo na party u cateringové firmy. Poradí s trendy, vymyslí kompletní menu a poskládá ho tak, aby z gastronomického hlediska dávalo smysl. Zároveň se postará nejen o to, aby byly jednotlivé chody dokonale naservírované a tak akorát teplé, ale také o servis kolem. Tedy výzdobu rautových stolů, nádobí, příbory, a pokud budete chtít, tak i o přípitek a hostesky. Vy jen odsouhlasíte navržené občerstvení na párty a zbytek můžete pustit z hlavy.  

Neformální (soukromá) party

Posedět v dobré společnosti, popovídat, trochu popít a při tom všem se také skvěle bavit. Vypadá tak ideální party i z vašeho pohledu? Je jedno, jestli je jejím organizátorem firma nebo vy osobně, v obou případech stojí za to nepodcenit přípravu.

Nabízí se samozřejmě varianta využít i v tomto případě prověřenou cateringovou společnost, která se postará o vše kolem jídla. Po té sáhněte, pokud organizujete večírek pro firmu.

Pokud pořádáte večírek pro partu přátel, můžete se spolehnout i na své kulinářské umění a kreativitu a do přípravy jednoduchého občerstvení na party se pustit sami. Menu pak bude osobnější a hosté vaši iniciativu ocení. 

Na co se vyplatí myslet při přípravě vlastního menu

  • Ideální je servírovat jídla formou rautu a doplnit ho drobnými chuťovkami k „uzobávání“ (např. olivy, oříšky).
  • Praktičtější jsou jídla „do ruky“ než pokrmy „na vidličku“.
  • Lépe působí pestřejší výběr jídel a menší porce na osobu než opačně.
  • Dejte si práci s tím, aby byla jednotlivá jídla pěkně barevná a na pohled pestrá.
  • Hlavní ingredienci z jednoho pokrmu v celém menu neopakujte.
  • Počítejte, že každý host sní v průběhu party v součtu přibližně 500 g jídla a vypije 1 litr nealkoholických nápojů (vše se samozřejmě může lišit v souvislosti s tím, jak dlouhý večírek bude a jak velké jedlíky pozvete).
  • V létě lidé obecně více pijí a preferují ovoce, zeleninu a lehká jídla. V zimě naopak uvítají teplá těžší jídla a snědí toho více.
  • Vždy mějte v zásobě nějaké rychlé občerstvení na párty, které zvládnete připravit během několika málo minut, pokud by jídlo na rautu došlo.
  • Myslete i na ty hosty, kteří nemají rádi maso nebo mají jakékoliv výživové omezení.
  • Nezapomeňte na dostatek ubrousků, tácků, talířků, příborů a skleniček.

Teambuilding

Cílem teambuildingových aktivit bývá především stmelení kolektivu. Ještě před pár lety to byla trocha sportu doplněná dlouhou pijatykou. Dnes se firmy snaží o to, aby každý zaměstnanec dostal příležitost projevit i své skryté nepracovní stránky a aby se o sobě lidé v týmu co nejvíc dozvěděli. 

Nejspíš je v plánu vyjet na teambuildingový víkend nebo několikadenní výlet. Pokud nechcete spát v hotelu, kde se o vás z gastronomického hlediska postarají, můžete uhodit na mlsnou notu každého člena týmu a připravit si občerstvení svépomocí.

Jak to může vypadat

  • Dejte společně hlavy dohromady a vymyslete, co byste chtěli jíst.
  • Zeptejte se, zda někdo v týmu nemá potravinovou alergii nebo nenáviděnou surovinu.
  • Požádejte každého (nebo vybrané kolegy), aby připravil konkrétní typ pokrmů. Někdo může mít na starosti sendviče, jiný zásobu zeleniny a další slané občerstvení na párty.
  • Jako firma určete rozpočet na jídlo a každému přidělte částku, za kterou může nakoupit.
  • Postarejte se také o obalové materiály, v případě teplého počasí nezapomeňte na chladicí tašky nebo cestovní lednice.
  • Určete, kam mají všichni své jídlo přinést.