Občerstvení na letní party

Chystáte se na letní party a přemýšlíte, co budete hostům servírovat? Rozhodně by nemělo chybět grilované maso, zelenina a domácí limonády. Hosty v parném létě jistě potěšíte i domácí zmrzlinou.

Předkrmy na léto

Předkrm by měl zahnat největší hlad a zároveň navnadit chuťové buňky na to, co přijde v dalších chodech. Ideální je cokoliv lehkého, osvěžujícího a barevného.

Saláty

Italský salát Caprese asi není potřeba dlouze představovat. Rajčata nakrájená na plátky proložená kousky kvalitní mozzarelly a přelitá balzamikovou zálivkou jsou zvlášť v létě vyhledávaným předkrmem.

Jestli máte doma listové saláty, které byste potřebovali zužitkovat, omyjte je, natrhejte na kousky (listové saláty by se neměly krájet kovovým nožem) a přelijte sýrovou nebo medovo hořčičnou zálivkou. Pokud ho uděláte víc, poslouží jako předkrm i jako salát ke grilování.

Zelenina k masu

Už dávno neplatí, že grilovačka rovná se hromada pečiva podávaná k masu. Když uděláte variaci jednoduchých salátů, na chleba si nikdo nevzpomene. Skvělá je jakákoliv sezónní zelenina nakrájená na kousky přelitá několika lžícemi vinného octa a olivového oleje.  Mezi prověřené doplňky ke grilovanému masu je i klasický šopský salát. Stačí nakrájet na kostičky rajčata, salátovou okurku a papriku, zakápnout vinným octem a přidat balkánský sýr nebo fetu na kostičky. Zkusit můžete také hodit zeleninu na gril a lehce ogrilovat. Výborná je například grilovaná paprika či cuketa.

Sýry

Sýry a party jsou nerozlučná dvojka. I když vezmete pár druhů sýra, nakrájíte je na kostičky, doplníte čerstvou nakrájenou zeleninou a přidáte čatní nebo kyselejší marmeládu, máte skvělý předkrm. Sýry ale můžete připravovat i na grilu. Netypickým předkrmem budou olomoucké tvarůžky zabalené do slaniny a grilované v alobalu, výtečnou jednohubkou je i rozpečený uzený oštiepok, k jehož přípravě je vhodnější kámen na grilování.

Hlavní jídlo z grilu

Hlavní roli při grilování už dávno nehrají jen opečené klobásy. Variant je tolik, že si vybere každý. Vždy samozřejmě záleží také na tom, jaký druh grilu vlastníte. O specifikacích jednotlivých variant si můžete přečíst více v porovnání grilů.

Letní jídla z grilu

Grilované maso

Zásadou při grilování masa je nepřetáhnout čas, aby maso nebylo tvrdé a vysušené. Hovězí steaky jsou nejlepší nenaložené, kuřecímu a vepřovému chuťově prospěje, když ho necháte den marinovat. Zatímco hovězí si žádá v žáru doslova jen pár minut (výjimkou jsou jen grilovaná žebra, ta naopak vyžadují dlouhou přípravu v alobalu, aby změkla), kuřecí, zvlášť to s kostí, je potřeba propéct, aby nezůstalo uvnitř syrové.

Grilovaná zelenina

Perfektně splní roli teplé přílohy, ale s přehledem může vašemu grilovacímu rautu dominovat. Vynikající na gril je cuketa na plátky, mrkev, černý kořen nebo fenykl. Ani jeden z těchto druhů zeleniny nepotřebuje zvláštní přípravu. Stačí je zakápnout olivovým olejem smíchaným s prolisovaným česnekem a solí a je hotovo. Delikatesou je grilovaná červená řepa. Ta sice vyžaduje trochu přípravy, ale vyplatí se to. Potřebovat budete alobal, do kterého naskládáte řepu nakrájenou na kolečka. Posypte česnekem na kolečka, osolte, přidejte celé snítky rozmarýnu a přelijte olivovým olejem a balsamikem. 

Grilované krevety

Jestli něco z grilu chutná naprosto famózně, jsou to ryby a plody moře. Jsou jednoduché na přípravu a okořeněné špetkou kouře jsou opravdu skvělé. Krevety můžete grilovat celé, nevyloupané, ale na zahradní party se víc hodí loupané napíchané na špíz. Když je před napíchnutím na špejli necháte pár desítek minut marinovat v česnekovém oleji, rozhodně neuděláte chybu. 

Grilování recepty

Chcete pár zaručených receptů na grilování? Tady jsou:

Grilovaná kuřecí prsa pro každého

Kuřecí maso jí úplně každý a s touto úpravou nešlápnete vedle. Kuřecí prsa očistěte, osušte a přelijte marinádou. V jednoduchosti je krása, a tak mezi naše nejoblíbenější patří dvě nakrájené cibule, česnek, sůl a olivový olej. Toho by mělo být tolik, aby v něm bylo maso potopené. Vše nechte společně odležet do druhého dne a pak teprve grilujte.

Grilovaný fenykl pro náročné

Soustu grilované zeleniny už nejspíš vaši hosté ochutnali, ale fenykl s velkou pravděpodobností ne. Přitom je tak jednoduchý. Stačí čerstvé bulvy nakrájet na větší kusy nebo plátky, posolit a grilovat do lehkého změknutí. Před podáváním ho přelijte rozpuštěným máslem.

Grilovaný ananas

Sladká tečka na závěr se bude hodit, jestli nechcete vyrábět extra dezert. Očištěný ananas nakrájejte na plátky silné asi jeden centimetr a položte na gril. Průběžně každý kousek pomazávejte medem smíchaným se špetkou skořice, dokud není ananas měkký.

Letní dezerty

Jen málokterá party se obejde bez sladkého občerstvení. V obzvlášť horkých dnech se ale hodí něco chladivého, osvěžujícího.

Letní dezerty

Domácí zmrzlina

Nezdá se to, ale připravit domácí zmrzlinu není tak složité. Stačí rozmixovat oblíbené ovoce se zakysanou smetanou nebo jogurtem a zmrazit. Výborné a oblíbené jsou ice rolls, zmrzlina škrábaná do rolek.

Mini zákusky

Jestli doporučujeme něco v létě vyřadit z menu, jsou to máslové a smetanové zákusky. V teple na sluníčku se rychle rozehřejí a kromě toho, že hrozí jejich zkáza, také se velmi neprakticky konzumují. Radost svým hostům ale určitě uděláte jakýmkoliv typem tartaletek, košíčků plněných krémem a ovocem, chladivými dortíky s želatinou nebo mini vaflemi s ovocem a horkou čokoládou.

Letní nápoje

V horkém počasí je nezbytné myslet na pitný režim. A jde to i jinak než jen obyčejnou vodou.

Letní nápoje

Míchané nápoje

Drinky na party nemusí nutně obsahovat alkohol. Když ho pro jednou vynecháte, nezatížíte zbytečně tělo, a přitom mu dopřejete osvěžující hydrataci. Nejjednodušším způsobem, jak připravit pestrou nápojovou nabídku, je objednat si pojízdný bar i s obsluhou. Jestli se vám do něj nechce investovat, natrénujte si předem jeden nebo dva jednoduché nealko nápoje, které se snadno míchají. Tipem může být třeba mix brusinkového a grepového džusu v poměru 1:1 přelitý přes kostky ledu.

Domácí limonáda

Také milujete domácí limonády v restauracích? A víte, že jejich příprava je tak jednoduchá, že ji můžete svěřit i dětem? Stačí mít po ruce kvalitní ovocný nebo bylinkový sirup (ideálně domácí nebo z farmářských zdrojů), nalít ho štědrou dávku do džbánu s vodou a přelít ledově vychlazenou sodovkou.

Alkoholické nápoje

Jestli byste i tak rádi servírovali na své letní party alkohol, doporučujeme se vyhnout tomu tvrdému, a to i v podobě míchaných nápojů. Pro horké letní dny jsou vhodnější lehká svěží bílá vína, případně střiky z nich.

TIP: Nezapomeňte , že v létě může slunce opravdu silně pálit. Abyste si mohli plně užít venkovní posezení, doporučujeme vám zajistit si dostatečný stín. Jednou z vynikajících možností je pořídit si zahradní pergolu. Tato konstrukce poskytuje účinnou ochranu před přímým slunečním zářením a vytváří příjemné a chladivé prostředí pro relaxaci.