Občerstvení na letní oslavu - zvolte lehká a moderní jídla!

Čas letních radovánek, dovolených a party pod širým nebem je tu! Chystáte se uspořádat pro přátele večírek? Sepsali jsme inspiraci na pohoštění, co naservírovat, aby hostům i v letním vedru chutnalo. A dobrou zprávou je, že občerstvení na oslavu nemusí být nijak komplikované.

Všichni v létě přirozeně odlehčujeme stravu. Vedou saláty na všechny způsoby, čerstvé ovoce, lehké varianty oblíbených jídel. Vše samozřejmě čerstvé, šťavnaté a snadno konzumovatelné. Tohle jsou osvědčené kombinace, které zachutnají každému.

Zahajovací party předkrm

V teplém počasí se jídlo rychle kazí a hosté se na party často postupně trousí. Než všem naservírujete hlavní menu, připravte si rychlé občerstvení na oslavu, kterým pohostíte čerstvě příchozí.

Bruschetta s rajčaty

Oblíbený italský předkrm je nekomplikovaný, svěží a rychle zažene největší hlad. Bílý chléb nakrájejte na plátky, potřete česnekem, zakápněte olivovým olejem a nechte zapéct na grilu nebo v troubě dozlatova. Vedle smíchejte rajčata pokrájená na drobné kousky, smíchejte se solí, pepřem, česnekem, čerstvou bazalkou a kapkou olivového oleje. Až toasty vychladnou, vyrovnejte na každý z nich rajčatovou směs a podle chuti dozdobte parmazánem.

Hlavní menu na párty

Než se pustíte do přípravy konkrétních jídel, zapátrejte v paměti, zda některý z pozvaných hostů netrpí alergií na některou potravinu nebo zda mají dorazit zarytí vegetariáni. Když si nejste jisti, připravte několik variant jídel tak, aby si na své přišel každý.

Zde jsou nejvděčnější party jídla:

Francouzský quiche

Oblíbená pochoutka, jejímž základem je listové nebo křehké těsto a náplň tvoří cokoliv, co máte rádi. Mohou to být orestované kousky cukety s česnekem, zkraramelizovaná cibule nebo kořeněné kuřecí maso. Směs zalijte vejci rozšlehanými s tučným mlékem nebo smetanou a upečte v troubě. Obrovskou výhodou tohoto francouzského koláče je to, že se dá konzumovat teplý i studený a vždy bude skvělý.

Grilované dobroty

Místo, kde se griluje, bývá často středobodem každé party. Jestli se bojíte, abyste měli čas na povídání s hosty, určitě po této možnosti sáhněte.

  • Skvělé a jednoduché jsou steaky z kuřecího nebo vepřového masa. Když je necháte přes noci marinovat, bude maso z grilu křehké a zvládne ho připravit i začátečník.
  • Na grilu snadno připravíte i zeleninu. Splní nároky na lehký pokrm a uspokojí i vegetariány. Chvilku před opékáním ji naložte do směsi z oleje, česneku a soli a každý kousek opečte dokřupava. Pro přípravu na grilu je vhodná mrkev, fenykl, cuketa, lilek, papriky, rajčata nebo zelí.

Špízy

Na špejli můžete napíchat cokoliv a vždy to bude vypadat dobře a jedle. Výhodou je, že špízy mohou ležet na stole průběžně po celou party a každý si může uzobávat

Nebojte se kombinovat:

  • Kuře s jemnou marinádou (když necháte kuře přes noc naložené v marinádě z oleje, medu, kečupu, hořčice, citrónové šťávy, krásně zkřehne a na grilu bude upečené raz dva).
  • Rajčata s mozzarelou a bazalkou
  • Výraznější sýr s olivami nebo hroznovým vínem
  • Červený meloun s fetou

Nezapomeňte na nápoje

V horku máme všichni neustále žízeň, a tak nezapomeňte ani na letní drinky. Voda by měla být k dispozici neustále, ale atraktivní jsou i nealkoholické míchané koktejly, domácí limonády nebo ledový čaj. Vše připravit vám zabere pár desítek minut času, efekt ale bude velký.

Ulehčete si to

Být hostitelem je role náročná na energii i čas a nezřídka se stane, že si během odpoledne nebo večera nestihnete popovídat se všemi hosty, protože se věnujete přípravě jídla na oslavu. Proto je stále oblíbenější službou příprava menu cateringovou službou. Předem se domluvíte, jak má menu na oslavu vypadat a o zbytek se postarají profíci.