Jarní svatba

Každé roční období je v České republice krásné a něčím výjimečné. Ale jaro, to je kapitola sama pro sebe. Probouzející se příroda, voňavý vzduch a počasí tak akorát na odhození bund a svetrů vytvářejí kulisy pro tu nejromantičtější svatbu pod sluncem.

S čím byste měli počítat při plánování svatby na jaře

Kdo je připraven nebývá překvapen. Tak nějak byste měli k plánování jarní svatby přistoupit. Když si předem vyřešíte pár potenciálních hrozeb, proběhne váš velký den bez jediné vady na kráse.

Počasí

Je velký rozdíl, jestli vaše svatba proběhne na konci března nebo v červnu. Zatímco při březnové a dubnové svatbě byste měli být připraveni na aprílové počasí a možné rychlé střídání sluníčka a deště, v červnu můžete počítat s takřka letním počasím a bez obav si naplánovat třeba jízdu veteránem bez střechy nebo svatbu na zahradě. Přizpůsobte tomu oblečení i doplňky.

Květiny, kam se podíváš

V žádném jiném ročním období nekvete tolik květin jako na jaře. Kromě toho, že budete mít nepřeberné možnosti ve výběru svatební kytice, protože květiny jsou na jaře nejlevnější, se můžete těšit na úžasně romantické fotografie v jarní přírodě. Jen si dejte pozor na pylové alergie a v případě, že patříte mezi alergiky, vyvarujte se termínově „své“ sezóně. Kytici později využijete při jedné ze svatebních tradic, kdy ji nevěsta hází mezi své svobodné kamarádky. Ta která kytici chytí se bude vydávat další, tradice dokonce říká, že do roka a do dne.

„ANO“ pod širým nebem

Jarní boho svatba prostě musí být pod širým nebem. Slunce nad hlavou, voňavé luční kvítí a rozevláté vlasy i sukně pod střechou mezi čtyřmi stěnami vykouzlíte jen těžko. O to víc se věnujte detailům. Pro případ špatného počasí mějte záložní „suchou“ variantu pro obřad i hostin, připravte si zásobu teplých dek na chladnější večer a v rukávu mějte připravené eso v podobě hřejivých nápojů.

 

Květnové pověry

V 18. století vznikla pověra, která zapříčinila, že je květen nejméně žádaným svatebním měsícem. Mladé nevěsty totiž často po svatbě otěhotněly a při náročné práci na poli v létě buď potratily nebo často bojovaly o svůj život při porodu na přelomu zimy a jara následujícího roku. Z toho vzniklo dodnes často omílané „Svatba v máji, v lednu máry.“ nebo „Svatba v máji, nevěsta na máry.“

Přestože dnešní ženy už nejsou vystavované nadměrné fyzické zátěži na začátku těhotenství, ani netrpí hladem na konci zimy, květen spousta nevěst předem zavrhne. Výhodou pro ty, co se pověr nebojí je, že pro svou květnovou svatbu určitě najdou termín podle gusta.

Velikonoční tradice

Jaro je spojené s největšími křesťanskými svátky v roce, Velikonocemi. Těm předchází čtyřicetidenní půst, při kterém by se lidé měli zříct nadměrné konzumace jídla (doporučuje se jíst jedno velké jídlo denně), ale i přemíry radovánek. Pokud tedy patříte vy nebo vaši hosté mezi katolíky dodržující postní období, raději zvolte takový termín, který do postního času nezasáhne.

Připravte si víc peněz

Jaro a léto jsou hlavní svatební a turistickou sezónou, ze které organizátoři svateb, pronajímatelé prostorů a všichni ostatní svatební dodavatelé žijí i po zbytek roku. Takže je všechno o něco dražší. Připravte se proto, že vaše svatba bude na jaře o pár tisíc dražší, než by byla třeba v zimě.

 

Dobroty pro mlsné jazýčky

Jaro nabízí spoustu laskomin, o které byste svoje hladové břicho neměli ochudit. Nesklouzávejte ke zbytečným jídelním klišé a nechte si připravit catering na svatbu na míru. Vám, vašim chuťovým (nebo dietním) preferencím a hlavně ze sezónních surovin.

Svěží jarní menu

Svatební jídla na jaře hýří barvami. Po zimních těžkých a kalorických pokrmech se každý těší na zeleninové saláty z první jarní zeleniny, netradiční kombinace chutí a barev inspirované klidně i zahraniční kuchyní a první grilování. Tohle všechno byste měli promítnout do svatebního rautu. Do svatebního menu určitě nezapomeňte zakomponovat sezónní suroviny. Prim hraje chřest, hrášek, špenát, listové saláty, ředkvičky nebo kedlubny.

Odlehčené dezerty

Na začátku jara můžete s klidem servírovat i smetanové těžší dezerty, ale čím víc se budete blížit létu, tím víc byste měli odlehčovat. Barevně i chuťově do jarní svatební hostiny zapadnou ovocné dorty, tartaletky, ovocné saláty i našlehané pěny.

Nápoje plné vitamínů

Svatba je natolik slavnostní událost, že se určitě neobejdete bez přípitku v podobě šampaňského nebo sektu a baru s pivem, vínem a barevnými koktejly.

Zkuste si ale pohrát i s nealkoholickou nápojovou částí. Čerstvé džusy, domácí limonády nebo netradiční smoothies s přídavkem sezónní zeleniny na první pohled zaujmou barevností a osloví i náročné hosty, kteří navštívili lecjakou svatbu v Praze.

Myslete i na večerní chlad a po setmění hostům s klidem nabídněte i pozdně zimní nápoje. S horkým jablečným džusem okořeněným špetkou skořice, teplou whisky s citrónem nebo svařené víno.