Nejznámější koktejly a jejich příprava

Větší party, ať už firemní nebo soukromá, se kromě skvělého jídla neobejde ani bez alkoholu. Na zdraví si můžete přiťuknout sklenkou vína, něčeho ostřejšího a nebo oblíbeným koktejlem. Pojďme se dnes zaměřit na přípravu míchaných nápojů.

Jak udělat Mojito

Nejčastěji si ho dopřáváme v létě, protože kombinace limety a máty je velmi osvěžující, ale našinci si ho zamilovali tak, že je oblíbenou součástí party po celý rok. Tento drink hraje prim zejména u žen, protože je lehký, osvěžující, jen pozor, také díky obsahu rumu zrádný. 

Zdroj: unsplash.com

Základní recept na Mojito je jednoduchý: do vyšší sklenice vhoďte na kousky nakrájenou půlku limety (klasické složení mojita umožňuje i její náhradu limetovým sirupem), 2 lžičky třtinového cukru a muddlerem nebo obrácenou stranou vařečky rozmačkejte, aby se suroviny promíchaly a limeta pustila šťávu. Přidejte 8 listů čerstvé máty, 4 cl rumu (třeba Bacardi), dolijte sodou a promíchejte. Podávat můžete ozdobené mátou nebo limetou.

Oblíbené jsou i variace na klasické Mojito, např. jahodové mojito, kdy do sklenice přidáte před dolitím sodou jahody, melounové mojito s kousky čerstvého melounu nebo nealkoholická varianta nazývaná Virgin Mojito. V něm stačí polovinu množství sody nahradit limonádou Sprite.

Jak namíchat Aperol

Před pár lety svět objevil Aperol a zdá se, že se zařadil mezi oblíbené stálice barů a večírků. Tento hořkosladký drink si rádi dáte i po náročném sportovním výkonu na sjezdovce. 

Zdroj: unsplash.com

Na přípravu budete potřebovat měsíček pomeranče, ze kterého vymáčkněte šťávu a i s vymačkanou dužninou dejte do klasické skleničky na Aperol, tzn. větší sklenice na stopce. Přidejte 4 kostky ledu, 3 díly prosecca, 2 díly Aperolu a 1 díl sody.

Jak připravit Negroni

Italské Negroni by mohlo budit zdání, že se jedná o lehký drink. Opak je pravdou. Jedná se o hořký koktejl vyrobený ze tří alkoholických ingrediencí. V oblibě ho proto mají spíš muži a při jeho popíjení byste se právě kvůli mixu různých druhů alkoholu měli držet zkrátka.

Zdroj: unsplash.com

Potřebovat budete stejný poměr, všeho po 3 cl, kvalitního ginu (třeba Beefeater), sladkého vermutu (třeba Cinzano v klasické i Rosso variantě) a červené Campari. Výhodou je, že nepotřebujete ani shaker na koktejly. Vše nalijte do středně vysoké sklenice na hrst ledových kostek a promíchejte.

Jak připravit koktejl Sex on the beach

Tenhle long drink milují zejména mladí po celém světě a nemůže chybět na (především) žádné správné letní party. Sladká chuť založená na kvalitním džusu většinou lahodí ženám.

Zdroj: pixabay.com

Složení Sex on the beach není nijak složité, je ale důležité sáhnout po kvalitních ingrediencí. Vysokou sklenici naplňte zhruba do třetiny ledem, přidejte směsí promíchanou v shakeru:  4 cl vodky (Absolut nebo Finlandia), 2 cl broskvového likéru nebo broskvové vodky, po 6 cl pomerančového a brusinkového džusu. Na závěr můžete dozdobit plátkem pomeranče a nebo použijte koktejlové třešně.

Podle chuti můžete sáhnout i po ananasovém džusu, bývá oblíbenou obměnou barmanů.