Kolik jídla objednat na raut? Přečtěte si naši case study

Víte, jaký bývá nejtěžší úkol při plánování svatební hostiny? Správně tipnout množství jídla na raut. I s roky zkušeností můžete být vedle jak ta jedle, ale existuje pár vysledovaných pravidel, která s plánováním a odhadem pomohou.

Vysledované tipy

Množství jídla, které budete na rautový stůl potřebovat, se samozřejmě liší podle počtu hostů, jejich stravovacích návyků, ale také hodně závisí na počasí (v létě se vypije mnohem víc nealkoholických nápojů než v zimě, zima naopak podněcuje k pití teplých nápojů a konzumaci horkých jídel).

Jídla sní každý víc než jednu porci

Záleží na tom, jestli budete využívat svatební raut s obsluhou u hlavních chodů nebo se bude každý host obsluhovat všude sám. Ve druhém případě počítejte s tím, že lidé mají tendence nabírat si na talíř větší porce (a často je nedojedí). 

Jeden host sní přibližně 200 g masa, 150 g zeleniny, 100 g ovoce.

U všech krom hlavních jídel je potřeba mít rezervu. Jednohubek (špízů, kanapek…) spořádá každý host v průměru 6 kousků, předkrmů i příloh si nandá na talíř obvykle 1,5 porce (do příloh se započítává např. i chléb).

Zdroj: unsplash.com

Sladké milujeme

Všichni milujeme ochutnávat na svatbě (ale může to být i raut na oslavě) sladké. Dortem to samozřejmě jen začíná, u něj si porce pro jednotlivé hosty pohlídáte. Ale když necháte stát na rautu všemi oblíbené cupcaky, počítejte, že v průměru sní každý svatebčan 1,5 kousku. A sladký bar raději pořádně zazásobte, je ověřeno, že každý člověk sní zhruba 5 kousků.

Zdroj: pexels.com

Nápojů není nikdy dost

Nealkoholických nápojů mějte v zásobě zhruba litr na osobu, v případě horkého léta množství navyšte, v zimě můžete naopak ubrat. U alkoholických nápojů bude záležet na tom, jak dlouho necháte otevřený bar. Průměrní pijani vypijí za hodinu 2 velká piva, 1,5 dl tvrdého alkoholu nebo 2 míchané drinky.

Zdroj: pexels.com

Ukázková svatební menu

Je úplně jasné, že spočítat počet porcí na osobu je trochu oříšek. Úplně nejlepší variantou je povolat do zbroje cateringové profesionály, kteří vám připraví svatební menu na míru podle ročního období, počtu hostů i vašich finančních možností. I tak se ale může hodit trocha inspirace.

Teplý i studený raut na svatbu pro 100 lidí

Cena 1 000 Kč / os.:

Předkrmy (300 g / os.):

  • ovocný salát (jablka, hroznové víno, ananas, jahody, kiwi)
  • salát coleslaw

Studený raut (150 g / os.):

  • mini řízečky z vepřové panenky
  • těstovinový salát se zeleninou, uzeninou a sýrem
  • výběr českých sýrů

Teplý raut (400 g / os.):

  • grilované české klobásy
  • miniburgery s trhaným masem
  • těstoviny se špenátovým pestem a parmezánem
  • hovězí po bugrungsku

Přílohy (150 g / os.):

  • opečené brambory
  • hranolky
  • grilovaná zelenina
  • čerstvé pečivo

Dezerty (2 ks / os.):

  • sweet bar s mixem minidortíčků

Nápojový bufet pro 100 lidí

Cena 450 Kč / os.

Nealko nápoje:

  • káva, čaj
  • rozlévaná kohoutková voda s citrónem a mátou (1 litr / os.)
  • coca-cola / sprite / fanta (0,5 l / os.)
  • džus 2 druhy (300 ml / os.)

Víno & pivo:

  • pivo (2,5 l / os.)
  • moravské víno (0,5 l / os.)
  • přípitek - sekt (0,1 dl / os.)