Lokální potraviny jako trend číslo 1 v občerstvení

Jedním z trendů letošního roku je udržitelnost a s tou se v oblasti občerstvení pojí především lokální potraviny a regionální speciality. Vyzkoušejte z nich připravit rovnou celé menu.

Co jsou udržitelné zdroje

Daří se nám ekonomicky čím dál lépe, a to má za následek jistou nezřízenost v konzumaci potravin i jejich produkci. Jíme násobně víc masa než naši předkové, ale jen málokdo si uvědomuje, že na to, aby se k nám na stůl dostal pěkný steak, je zapotřebí spousta potravy, vody a energie.

Každý kus hovězího dobytka spotřebuje za 3 roky (to je obvyklá doba, než je odveden na jatka) téměř 1 300 kg zrní, 7 200 kg sena a 31 m3 vody. Kdybychom v tomto trendu pokračovali, brzy by nebylo kde dobytek chovat a čím ho krmit. Proto se klade čím dál věší důraz na to, abychom jedli střídměji, kvalitněji a především lokálně. 

Lokální potraviny jsou trendem dneška

Dovážet k nám do země potraviny, které jsme schopni vyprodukovat na našem území, je ekonomický i výživový nesmysl. Pochopit se to dá jen u exotických surovin, ty bychom si ale měli z hlediska udržitelnosti dopřávat jen výjimečně.

Trend jde proto opačným směrem, vrací se zpět k tradiční české kuchyni. Na jídelních lístcích lepších restaurací už se nějakou dobu objevují sezónní jídla připravená z lokálních potravin. Nabídka českých farmářů je na tento způsob přípravy jídla už naštěstí dostatečná a bonusem je to, že než se potraviny dostanou ze záhonů na náš talíř, cestují velmi krátkou dobu, což má pozitivní vliv na kvalitu i obsah vitamínů a dalších látek. A dobrou zprávou je, že označení regionální potravina platí ne geograficky, ale vzdálenostně. Za regionální tak můžeme považovat i suroviny od našich sousedů.


Menu z české tradiční kuchyně

Na českou kuchyni měly vždy vliv okolní země. Odjakživa se u nás projevoval vliv rakouské i německé kuchyně, a zanechaly v našich talířích nesmazatelné stopy. Ale jak se říká „jiný kraj, jiný mrav“, i v našich končinách jsou velké rozdíly mezi typickými pokrmy.

Severní Čechy

Severočeský kraj patří mezi ty drsnější, ale také úrodné a bohaté na chmel. Pivo si žádá spoustu gurmánských specialit, mezi které tu patří česnečka a nejrůznější jídla z hub. 

Jižní Čechy

Království rybníkářů a zemědělců zanechalo v naší gurmánské historii velkou stopu. Třeboňsko patří mezi největší producenty ryb, především kaprů, a tak je tu mívají na talíři docela často. Ochutnejte třeba kapří hranolky. Vynikající jsou ale i mléčné výrobky, které se v jižních Čechách vyrábějí od nepaměti. Právě v tomto kraji vznikla oblíbená krémová kulajda.

Východní Čechy

Východočeši milují perník. Ten z Pardubic je vyhlášený i za hranicemi naší země. Aby toho sladkého nebylo moc a chutě na talířích byly vyvážené, zamilovali se východočeši do uzeného masa. Nejčastěji ho konzumují s hrachovou kaší.

Západní Čechy

Plzeňsko nás proslavilo po celém světě chmelovým mokem. Proto se není co divit, že pivo se tu objevuje i v jídle. Používá se jako dochucovadlo ve slané (např. krkovička na pivě) i sladké (pivní štrúdl) kuchyni. O kousek západněji, na Karlovarsku zase propadli knedlíkům. Ten jejich karlovarský určitě znáte i vy.

Vysočina

Chladnější zimy a často nevypočitatelné počasí zdejší lidi zocelily. V jídelníčku proto nechybí hutnější jídla z brambor, třeba bramborák zde považují za svou krajovou specialitu. Typické jsou pro zdejší oblast mrkvance. Jsou to buchtičky z kynutého těsta plněné vynikající mrkvovou náplní.

Střední Morava

Na Hanácku milují olomoucké tvarůžky. Na ty narazíte téměř na každém kroku a vychutnávat si je tu můžete čerstvé, naložené nebo jako surovinu v teplé kuchyni. Komu by tento aromatický sýr nechutnal, může sáhnout po neméně oblíbených vepřových vrabcích s bramborovým knedlíkem a špenátem nebo zelím.

Severní Morava

Drsný kraj, drsní lidé a výrazný vliv polských sousedů. Přesně tak vypadají i jídla, která tu dostanete na talíř. Znáte třeba bigoš? Je to specialita ze dvou druhů masa a dvou druhů zelí. Až tudy budete projíždět, určitě ji ochutnejte. A jako tečku si dejte borůvkový koláč, tento kraj je fialovými bobulemi vyhlášený. 

Jižní Morava

Nejteplejší oblast Česka zasvěcená vínu nabízí víc než jen alkoholické potěšení. Ze zdejšího kraje pochází vyhlášená znojemská pečeně s rýží, ale také dobroty z chřestu. Tomu se na zdejších úrodných polích náramně daří.

Typické české polévky

I když už to dnes není pravidlem, ještě před pár desítkami let nechyběla polévka u žádného oběda. Vařily se u nás vždy dva typy polévek: poctivé vývary (ten nejlepší vývar potřebuje opravdu čas, pomalu táhnout pod bodem varu ho můžete klidně přes noc) a hutné zeleninové polévky s lokálními surovinami. Takže bramboračka, zelňačka, česnečka, kulajda nebo kyselo. Když je nezahustíte moukou, vyrobíte si zdravý a výživný poklad.


Typická česká hlavní jídla

Když budete pátrat po typických českých jídlech, relativně rychle zjistíte, že nic jako typické české hlavní jídlo neexistuje. V každém se projevuje vliv kuchyně okolních zemí, ale to nám nikdy nebránilo v tom, abychom si knedlíky s omáčkou a masem přivlastnili. Jestli milujete svíčkovou, řízek s bramborami nebo sekanou, můžete se považovat za typického Čecha.

Dezerty z českých luhů a hájů

Jestli jsme na něco přeborníci, jsou to kromě piva také dezerty. Mezi nejoblíbenější vždy patřily bábovka, štrúdl nebo buchty a koláče. Na Vánoce nesmí chybět vánočka, Velikonoce se neobejdou bez mazance a beránka.


Připravte si lokální menu

Rezonuje s vámi myšlenka udržitelných potravin? Zkuste si připravit menu jen z nich.

Předkrm

Co takhle vyzkoušet tvarůžkový tatarák? Potřebovat na něj budete jen tvarůžky, červenou cibuli, pažitku, čerstvé chilli, olivový olej, stejné množství piva a zakysané smetany, drcený kmín, sladkou papriku, dijonskou hořčici, worchester. Všechny suroviny nasekejte nadrobno, smíchejte, případně dochuťte podle vlastní chuti a podávejte s topinkami.

Hlavní jídlo

I když je kapr synonymem Vánoc, klidně si ho můžete dát i v průběhu roku. Smaženou rybu vyměňte za pečenou – filety kapra (nebo jiné ryby) proložte máslem, posypte kmínem a posypte červenou paprikou. Do pekáčku můžete přidat cibuli a česnek. Vše zapečte a podávejte s opečenými bramborami nebo bramborovým salátem podle rodinného receptu.

Dezert

Zkoušeli jste někdy upéct moravský frgál? Dát si ho můžete jako dezert nebo vynikající snídani. Jedinou jeho nevýhodou je trošku větší pracnost a to, že nejspíš během chvíle zmizí. Vyrobte si klasické kynuté těsto na koláče a ty nazdobte vždy několika nádivkami. Na Valašsku jsou nejoblíbenější povidla (švestková i hrušková), tvaroh a mák. Na závěr koláče posypte drobenkou a upečte dozlatova.