Letní párty v retro stylu

Oblíbené retro v Čechách zkrátka frčí, a to nejen v módě, ale i co se občerstvení týče. Vyzkoušejte starou dobrou klasiku a u svých hostů jistě zabodujete. Připravit můžete sekanou, šunkové závitky s křenem nebo lahodný camping salát. Zapomenout byste v tomto případě neměli ani na dekorace a dresscode.

Retro večírek

Retro jídelníček

I když mají odborníci často pocit, že jsme se v minulosti stravovali špatně, menu na retro večírku rozhodně nezdravé být nemusí.

Chlebíčky

Dodnes bývají součástí některých rodinných oslav a když se to vezme kolem a kolem, na plátku veky s oblohou není nic špatného. Variant, jak chlebíčky připravit, je nespočet. V minulých dobách patřily mezi nejoblíbenější šunkový (veka pomazaná majonézou, naaranžovaný plátek šunky, polovina vejce natvrdo a nakládaná okurka) a s bramborovým salátem (bramborový salát na vece, kolečko tvrdého salámu a kousek vejce natvrdo). Jak je připravíte vy, záleží jen na vašich chuťových preferencích.

Tlačenka

Dát si plátek tlačenky s čerstvou cibulí a octovým přelivem? Takhle vypadalo před lety časté večerní menu. Troufáme si jen tvrdit, že dnešní tlačenky od poctivých řezníků jsou, co se týče použitých surovin, o něco chutnější než ty ze starých časů. Ze surovin můžete použít kuřecí maso, ale tradičně se vždy používalo vepřové maso.

Vaječná tlačenka

Jestli nejste příznivci masové tlačenky, vyzkoušejte tu z vajec. Má stejnou konzistenci, ale obsahuje vejce, sterilovanou zeleninu, někdy i salám. A je výborným zdrojem bílkovin.

Domácí sekaná

Potřebujete na ni jen pár surovin, ale nadělá parády, že se vám o tom ani nesnilo. Poctivou domácí sekanou připravíte smícháním mletého masa (kombinace vepřového a hovězího), nakrájené cibule, vajíčka, soli, pepře a majoránky. Promícháním v robotu docílíte nadýchané konzistence, kterou hosté ocení. Sekanou podávejte s poctivým kváskovým chlebem, trochou hořčice a kyselou okurkou.

Camping salát

Některé věci stále zůstávají a jednou z nich je camping salát, který je pořád součástí nabídky studených pultů v uzenářstvích. Ten domácí nebo z dílny profesionálního kuchaře ale bude určitě o něco chutnější než kupovaný. Vyrobíte ho smícháním šunkového salámu pokrájeného na trojúhelníky s kyselou okurkou, šalotkou, majonézou, trochou kečupu, chilli omáčky, dijonské hořčice, solí, pepřem a kapkou láku z okurek. Jestli chcete držet retro styl v každém detailu, podávejte salát ve skleněných miskách s klasickým tukovým rohlíkem.

Biskupský chlebíček

Z tradičních dezertů bychom vřele doporučili biskupský chlebíček. Buchta, která se peče v k tomu určené formě obsahuje také kandované ovoce, ale jestli ho nemáte v lásce, dá se bez problémů nahradit mixem rozinek, oříšků a čokolády.

Retro výzdoba

Retro party by nebyla dotažená do konce, kdybyste si nedali záležet na detailech a drobnostech. Nezapomeňte prvek dob minulých promítnout i do výzdoby a požádejte hosty, aby přišli i v tematickém oblečení.

Retro výbava na večírek

Ubrousky

V obchodech je k dispozici nepřeberné množství papírových ubrousků s retro motivy. V době 60. a 70. let se ale víc než papírové používaly ubrousky látkové. Většinou ze stejného materiálu jako byl ubrus a se stejným motivem.

Tácky a tácy

Malovaný porcelán nebo zdobené podnosy. To je to, co hrálo prim v minulém století. Když na ně naservírujete originální jednohubky, rázem si budou všichni připadat, jako když se vrátili v čase o pár desítek let zpátky.

Lampiony

Teď nebude řeč o dnes populárních lampionech štěstí, ale o starých dobrých lampionech, se kterými se kdysi kráčelo v lampionových průvodech. Stačí je rozvěsit po zahradě nebo kolem místa s občerstvením, uvnitř zapálit svíčku a kochat se plejádou stínů, které budou vrhat. Jen pozor, lampiony bývají často papírové, proto je potřeba k nim přistupovat obezřetně, abyste si veselí nepokazili požárem.

Retro doplňky

Stylovým doplňkem nejen na retro party může také být stojan či květináč v podobě retro kolo. Stačí ze stodoly vyhrabat staré nepojízdné kolo nebo se poohlédnout po bazarech. V bazerech najdete spoustu starých kol, pak jen stačí dát mu nový design, barvu a tato stylová dekorace je na světě. 

Retro nápoje

Limonády ve skle

V prodeji bývaly žlutá (pomerančová) a bílá (citrónová). I když se chystáte na retro party, nemusíte se striktně držet jen těchto dvou příchutí, nabídka je dnes podstatně širší. Co je ale důležité, abyste limonády servírovali ve skleněných lahvích.

Kofola

Výrobce tohoto ikonického nápoje tvrdí, že receptura se nikdy nezměnila a dnes pijeme úplně stejný nápoj jako naše babičky. O to snadnější je jeho zakomponování do nápojového lístku a věřte, že v horkém podvečeru na něj budou hosté stát frontu.

Pivo

Pivo z dob minulých stálo doslova za starou bačkoru. Proto nedoporučujeme hledat cokoliv, co by se těm tehdejším podobalo, ale sáhnout po poctivém českém pivu. Klidně z minipivovaru. Vyhněte se určitě plastovým obalům, retro dojem lépe navodí skleněné lahve.

Víno

Červené nebo bílé? Tam kdysi výběr vín začínal i končil. Ze sortimentu se moc vybírat nedalo, kvalitou byla dostupná vína podobná pivu, a proto doporučujeme vybrat ze současné nabídky. Abyste je nalévali do retro vinných sklenic vám ale naopak doporučíme.