Jaké občerstvení se hodí na sportovní akce?

Léto je tady a s ním i krásné počasí, které nás doslova táhne ven. Se sluníčkem jsou neodmyslitelně spojeny i sportovní turnaje pro děti a dospělé. Když se rozhodnete takovou akci pořádat, musíte se postarat i o dostatek jídla a pití. Pojďme se podívat, co všechno je potřeba zajistit.

Hosté na prvním místě

Neexistuje vhodné nebo naopak nevhodné občerstvení na jakoukoliv akci. Úspěch servírovaného jídla tkví v tom, zda se dokážete trefit do očekávání a chutí vašich hostů. Sportovní akce jsou specifické tím, že se účastníci většinou potřebují občerstvit rychle a kvalitně. Zároveň je ale dobré myslet i na nesportující doprovod.

Jde vám z toho hlava kolem? Nebojte, společně zvládneme nakreslit obrysy ideálního občerstvení na vaši akci tak, že realizaci cateringu zvládnete levou zadní.

Nejprve si ujasněte naprosto zásadní věc. Připravujete sportovní akci pro firmu nebo pro přátele? V případě první varianty půjde jen o zaměstnance nebo i obchodní partnery? A co soukromá akce, budou vašimi hosty děti nebo dospělí? A potřebujete připravit občerstvení pro jednotlivé týmy nebo jednotlivce? Variant existuje bezpočet, důležité je předem vědět, jací strávníci na vás čekají a v jakém počtu. Počet hostů a jejich složení bude jako první zajímat jakoukoliv cateringovou společnost. Bez tohoto druhu informací, se nedočkáte ani nabídky jídel, ani jejich ceny.

Varianty občerstvení na sportovní akci

Sportovní akce s sebou nesou jedno velké nebezpečí, a to je relativně velký počet účastníků a tomu přímo úměrná cena. Nabízí se proto několik možností, jak občerstvení pojmout:

Ať si každý zaplatí, co sní

Nejekonomičtější varianta, kterou bychom ale doporučili spíš na veřejné akce pro velký počet účastníků. Méně vhodná, řekněme až nevhodná, je v případě, že pořádáte sportovní akci pro uzavřenou společnost. Princip je jednoduchý. Do prostoru, v němž se akce koná, si objednáte co nejpestřejší mix stánků s občerstvením, vynikající volbou jsou populární pojízdná občerstvení, tzv. food trucky.

Sportovci zdarma

Varianta výše se dá skvěle zkombinovat tak, že doprovod si bude konzumaci hradit z vlastní kapsy, ale účastníci sportovního klání od vás dostanou jídlo zdarma. Můžete jim nechat připravit týmový catering v šatně, zajistit občerstvovací stanice na závodní trase nebo dát každému balíček s jídlem do batohu. Kreativitě se meze nekladou, jen by bylo dobré myslet na to, že sportovci už tak nějak z principu očekávají zdravé pohoštění.

Pro všechny, co hrdlo ráčí

Finančně nejnáročnější varianta, která vás ale vystřelí na post hostitele roku. Vhodná je především pro teambuildingy, sportovní firemní akce pro obchodní partnery nebo naopak neformální soukromé akce pro pár účastníků. Vhodná je jakákoliv rautová nabídka, která bude respektovat chutě vašich hostů, jejich případné alergie nebo dietní omezení, a hlavně bude v souladu s aktuálními trendy. Chcete se přeci před svými hosty blýsknout, ne?


Jídlo jako odměna

V průběhu závodu rychlé občerstvení, protože přeci není čas ztrácet čas, ale na konci velká výhra v podobě vyladěného jedlého balíčku. I to může být zpestření občerstvení na sportovní akci. Málokterý vítěz se totiž s ostatními nepodělí. Jestli uvažujete nad tím, že byste věnovali jedlé balíčky jako výhry, myslete na to, že by jejich obsah měl být opravdu lákavý a motivující. Ať už kombinací neotřelých chutí, výběrových surovin nebo naopak množstvím.

Každá akce chce to své

Připravit občerstvení na fotbalový turnaj nebo atletické závody je jednoduché. Když ale máte v plánu nějakou sportovní vychytávku, měli byste mít vychytané i občerstvení.

Sjíždíme vodu

Jakmile závodníky jednou posadíte do lodí, těžko jim naservírujete svačinu. Pečlivě tedy naplánujte zastávky a nezapomeňte odpočívadla vybavit „vodáckým občerstvením“. Vhodná jsou spíš lehká jídla, slané občerstvení a spousta nealkoholických nápojů. Ty alkoholické budou účastníci vyžadovat také, ale v rámci zachování bezpečného dojezdu jim je naservírujte až večer nebo po skončení závodu.

Závod na kolech

Desítky kilometrů před vámi a nad hlavou žhavé slunce. Cyklisté nepotřebují nic víc než pořádnou zásobu vody, iontových nápojů nebo čehokoliv, co jim v tekuté podobě dokáže dodat energii a hydratovat organismus. Na alkohol ale zapomeňte.

Běžecký závod

Z hlediska náročnosti je běh srovnatelný s cyklistikou, ve vypocených litrech vody ji dokonce trumfne. Naplánujte proto po trase dostatek občerstvovacích stanic s nekonečnou zásobou nealkoholických nápojů. Vhodnější jsou neperlivé a nepříliš vychlazené, aby těla závodníků nezažívala teplotní šok.

Víkendový vs. jednodenní turnaj

Výhodou víkendových turnajů je příležitost neformálně poklábosit ve večerních hodinách. Samozřejmě, že se sklenkou vína nebo piva v ruce, grilovačkou a hudbou. V tom případě ale počítejte s tím, že náklady na vaši akci se navýší o ubytování i další občerstvení. Na druhou stranu se všemi účastníky zažijete atmosféru, kterou se vám nepovede při jednodenním setkání vykouzlit.