Jaké občerstvení připravit na filmový večer

Večery se prodlužují a venku je sychravo. Podzimní počasí přímo vybízí k zachumlání se do deky a sledování oblíbeného filmu. Ať už se rozhodnete užít si společný večer s partnerem přáteli či rodinou, připravte si k tomu lahodné občerstvení. Jídlo k televizi je sice na přípravu jednoduché, musí ale splňovat náročná kritéria na uždibování po tmě. Důležité je, aby se dalo jíst rukou, porce nesmějí být velké a jistou výhodu mají jednohubky všeho druhu.

Nádobí

Začněme vhodným nádobím. Filmová party bude nejlepší večer, za tmy, a proto se hodí nádobí, které každý strávník snadno identifikuje hmatem. Každému z hostů připravte jinou skleničku – může jít o jiný vzor na skle, jiný tvar nebo pouze rozlišovač – mašličku, gumového panáčka na stopce skleničky nebo připevněnou květinu. 

Talířky se obtěžovat nemusíte, občerstvení by se mělo snadno konzumovat rukama. Proto ho podávejte se na samostatných tácech nebo větších talířích. Důležitější jsou ubrousky. Buď klasické v praktickém stojánku, nebo papírové kapesníčky v krabičce. Chybět by neměla ani nádoba na odpad, aby strávníci měli kam odkládat použité ubrousky.

Vychlaďte, co si chlad zaslouží

Ani hosté, ani vy jako hostitel nebudete chtít od napínavého filmu odbíhat, abyste dolili prázdné skleničky. Zamyslete se proto nad tím, jak udržet v chladu nápoje, kterým to chuťově prospěje. Víno, pivo, ale i ledový čaj a ostatní nealkoholické nápoje můžete servírovat v nádobě s ledem, případně v praktické přenosné chladničce. Ta se dá zapojit i do elektřiny, ale pro filmové občerstvení postačí i uzavíratelný box z polystyrénu, který udrží chlad uvnitř.

Jaké občerstvení na večer zvolit

Jídlo může být skvělým doplňkem, který filmovou atmosféru umocní. Proto je ideální vymyslet takové menu, které s dějem filmu souvisí. Máte mezi filmy na večer něco s milionářskou tematikou? Pak se budou hodit chuťovky s kaviárem, krevetami, olivy nebo vybrané sýry. Americkou klasiku perfektně doplní nachos s různými dipy, popcorn nebo v Čechách oblíbené chipsy. 

Jak servírovat

Víc než kdy jindy je důležitá ergonomie. Vycházejte z toho, že hosté se budou obsluhovat po tmě, a proto je naprosto zásadní, aby mělo vše své pevné místo. Vše servírujte na příruční stolek (nebo stolky) poblíž sezení a po celý večer stanoviště jídel neměňte. S dekoracemi si tentokrát hlavu lámat nemusíte, byly by při pohmatu spíš na obtíž.

Tipy, co připravit k televizi

Pojďme se nejprve podívat na klasické filmové občerstvení. Popcorn, arašídové křupky, všechny možné druhy oříšků nebo klasické chipsy určitě znáte. A nejspíš je budou znát i vaši hosté. Proto by tento typ občerstvení neměl na vašem filmovém večeru chybět. Díky jeho trvanlivosti ho můžete nakoupit i větší množství a nestane se vám, že by při větším apetitu hostů došel. 

Vděčné jsou i klasické nachos. K nim můžete servírovat několik dipů, oblíbené jsou klasické rajčatové (pikantní i jemná verze) nebo sýrové. Garantujeme, že oba zachutnají téměř všem. 

A co takhle zabrousit i do sladkých chutí? K filmovému občerstvení se hodí i nejrůznější pralinky, gumové bonbóny, ořechy máčené v čokoládě nebo drobné sušenky a jiné sladké pečivo.

Klasikou známou spíš v zahraničí je mlsání zmrzliny. Ideální pro tuto příležitost jsou menší jednoporcové kelímky, které se dají pořídit v nejrůznějších příchutích. Každý si tak vybere tu svou a při konzumaci se nemusíte bát pokapané sedačky nebo koberce. 


Zdravé občerstvení

Dost možná se u vás sejdou hosté nejrůznějších výživových vyznáníNabídněte něco i těm, co preferují zdravou stravu. Ve finále možná zjistíte, že zdravé pochoutky ze stolu zmizí jako první. 

Jednoduché na přípravu je ovoce. Stačí při výběru sáhnout po druhu ovoce, které není příliš šťavnaté, to by se hostům špatně konzumovalo. Výborná jsou pro tento účel jablka nakrájená na kousky, stejnou službu splní i hrušky nebo nashi, na menší kousky natrhané hroznové víno, banány nebo mandarinky.

Když budete mít chuť pustit se do přípravy něčeho o kapku složitějšího, doporučujeme připravit zeleninové hranolky s dipem. Stačí jen nakrájet na delší hranolky oblíbenou čerstvou zeleninu – mrkev, řapíkatý celer, okurky nebo papriky a servírovat s dipem ze zakysané smetany a trošky majonézy ochucené česnekem, sýrem s modrou plísní nebo špetkou chilli.

Připijte si na zdraví

Bez nápojů by se filmový večer neobešel. Klasikou, která navodí atmosféru kina, je Coca-Cola, ale doplnit ji můžete čímkoliv, co máte vy a vaši hosté rádi. 

Na filmových nápojových lístcích obvykle nechybí víno (bílé i červené) a pivo a limonády všeho druhu. Možná jste to ještě nezkoušeli, ale vyrobit si domácí limonádu je překvapivě jednoduché a hodně efektní. Stačí vymačkat citronovou šťávu, zalít ji perlivou vodou, osladit podle chuti a máte skvělý domácí nápoj, který úžasně osvěží a ještě dodá tělu trošku vitamínu C. 

Podobně jednoduchý je i ledový čaj. Můžete použít speciální čajové sáčky určené k louhování ve studené vodě, vystačíte si ale s jakýmkoliv klasickým čajem. Jen bude potřeba ho nechat pořádně vychladnout. Ledový čaj dochutíte cukrem nebo medem, troškou citrónu, pár lístky máty nebo meduňky a před servírováním pořádnou porcí ledu.