Jak uspořádat dokonalou zahradní oslavu narozenin

I když třeba nepatříte mezi vyznavače party života, oslava narozenin je něco, na co se většina z nás těší. Je to příležitost potkat se s těmi, na které nám jinak nezbývá tolik času, užít si spoustu zábavy a vychutnat si narozeninový dort podle svých představ.

Před tím, než se dočkáte sladké tečky v podobě narozeninové oslavy, je potřeba vše důkladně připravit:

  • nejprve si stanovte termín (v době kolem vašich narozenin) a čas
  • připravte seznam hostů a podle něj i rozpočet (obvykle je potřeba počítat s rozpočtem 800 - 1000 Kč na hosta)
  • v dostatečném předstihu všechny hosty pozvěte, může to být formou telefonátu, mailu, SMS (nebo jiné) zprávy, pokud budete slavit větší jubileum, klidně vyrobte i speciální pozvánku

Na co při přípravě narozeninové oslavy nezapomenout

Čím víc času budete věnovat přípravě, tím spíš si samotnou oslavu užijete bez větších přešlapů.

Tohle jsou stěžejní pilíře každé párty, nezapomeňte na ně:

1. Prostor na oslavu

Měl by být dostatečně velký, aby se do něj vešli všichni hosté, v kterémkoliv ročním období mějte tzv. suchou a mokrou variantu, tedy pokud plánujete oslavovat pod širým nebem, vždy mějte v záloze i řešení pro deštivý den. Předem si promyslete a připravte způsob sezení: budou hosté stát nebo sedět? A když sedět, chcete je mít všechny pohromadě u jednoho stolu nebo bude lepší, když jim vytvoříte příjemná zákoutí?

2. Dekorace

Zdá se to jako zbytečný detail, ale právě dekorace jsou to, co dělá oslavu oslavou. Skvěle vypadají svíčky, lampiony, lucerničky, řetězy, svítící písmena… Podle libosti můžete pracovat s čerstvými nebo umělými květinami, závěsy, přehozy, ubrusy…

3. Občerstvení na zahradní párty

Na oslavy narozenin všech věkových skupin jsou ideální rautové stoly, ze kterých si každý host nabere, co hrdlo ráčí. Narozeninové menu samozřejmě vždy přizpůsobte chutím svým a svých hostů, snažte se myslet i na nejrůznější dietní omezení a nabídněte vhodné pokrmy i těm, co jsou vegetariáni nebo vegani

Na jakoukoliv párty se skvěle hodí pojízdný bar s nabídku mixovaných drinků, ochutnávkou vín (nebo jejich párování s jídlem, pokud je to vaše záliba).

Při občerstvení je skutečně důležité myslet na to, aby jídlo nevychladlo. K tomuto účelu se skvěle hodí chafingy. Chafingy jsou speciální nádoby určené k udržování teploty jídla. Jsou vyrobeny z kovu a mají dva hlavní prvky: nádobu na jídlo a podložku s palným gelem nebo ohřívacími svíčkami, které udržují nádobu a obsah teplými. Tímto způsobem je jídlo chráněno před vychladnutím a zůstává svěže a chutné po celou dobu servírování.

4. Hry na zahradní párty

Přirozeným a obvyklým doplňkem každého večírku je hudba, sáhnout můžete po reprodukované a zkusit si roli DJ nebo si nechte hrát a zpívat od živé kapely. Kdyby vám hudba byla málo a zábava začínala drhnout, je dobré mít v záloze pár osvědčených tipů, jak hosty pobavit:

  • všemi věkovými kategoriemi je vítaná hra petangue
  • gurmány potěšíte ochutnávkou laskomin poslepu
  • mladší ročníky z řad dětí a teenagerů lapíte jakýmkoliv tvořením (může to být třeba keramická dílnička, ruční výroba papíru nebo náramků přátelství)
  • nevěřili byste, kolik legrace si užijete u starých prověřených her jako je tichá pošta nebo pantomima

5. Outfit na zahradní párty

Noční můrou každého hosta je, že dorazí nevhodně oblečený. Dejte těm svým dopředu vědět, jaký dress code od nich vyžadujete. Jsou oslavy, kam je vhodné přijít “smart casual”, ale i takové, kde budete raději, když všichni přijdou bosky a v kraťasech.

Přípravu narozeninové párty si ale také můžete zjednodušit, jak jen to jde. Zajistěte jen místo a základní občerstvení, připravte k oslavě událost na Facebooku a tam nechte hosty, ať si rozeberou další úkoly. Někdo si třeba rád vezme na starosti pečení dortu, jiný zábavu pro děti… Ve finále se pobavíte všichni už před začátkem, posílíte svou sounáležitost a vy navíc i ušetříte.