Jak správně prostřít stůl

Možná si teď řeknete, že prostřít stůl je jednoduché a zvládne to i malé dítě. Pro běžná rodinná jídla to určitě platí. Ale co když čekáte víc hostů, plánujete servírovat víc chodů nebo prostíráte pro slavnostní příležitost? Po přečtení následujících řádků zvládnete prostřít i pro královnu!

Stolování a stolničení

Nejprve si udělejme pořádek v gastronomických pojmech. Jestli nepatříte mezi odborníky v gastronomii, je dost možné, že mezi výrazy stolničení a stolování nevidíte rozdíl. Pletete se. Stolování označuje to, jak se u stolu máme chovat. Tedy pravidla, zvyky a předpisy. Stolničení je velká věda, dokonce tvoří jeden z předmětů na odborných školách. V rámci stolničení se učni a studenti dozvídají, jak má vypadat správně prostřený stůl pro různé příležitosti, co kam na stole patří a co si jako hostitel nemůžete nikdy dovolit.

Proč byste měli pravidla stolničení dodržovat

Ne všechna pravidla by se měla porušovat. Mezi ta, která byste si měli aspoň rámcově osvojit, patří pravidla stolničení. Jejich dodržováním dáváte najevo, že se umíte pohybovat i v lepší společnosti, jste skvělým hostitelem a svých hostů si vážíte.

Rozdíl mezi slavnostní a běžnou tabulí

Sami asi intuitivně cítíte, že běžná a slavnostní tabule se od sebe liší stejně jako párek v rohlíku od svíčkové. I když by mohla běžná tabule svádět k tomu, že budete jíst v nepořádku, spěchu nebo ze společného talíře, aspoň minimální pozornost si zaslouží.

Jak prostřít pro běžná jídla

I rodinnou večeři o jednom chodu si víc užijete, když ji správně naservírujete. Samozřejmostí by měl být čistý stůl. Je jen na vás, jestli ho necháte prostý nebo překryjete ubrusem. Před každého strávníka patří talíř, po jeho pravé straně nůž, po levé vidlička. Šikmo vpravo od talíře pak sklenice na nápoj. Rychlovka, že?

Založení slavnostní tabule chce čas a znalosti

Příprava slavnostní tabule je o dost komplikovanější. Před tím, než se do akce pustíte, stojí za to si základy stolničení nastudovat online. Jestli nemáte prostření pro slavnostní tabuli zažité, nechte si na něj dost času. S přípravami byste měli ideálně skončit půl hodiny před tím, než začnou přicházet první hosté. Na stůl patří bílý látkový ubrus (samozřejmě běloskvoucí a vyžehlený), který bude po každé straně přesahovat 20 až 30 cm. Je jen na vaší fantazii, jestli sáhnete i po barevných prostíráních nebo menším ubrusu doprostřed. V případě stolování bývá často méně více. Stůl by rozhodně neměl působit přeplácaně. Co ale na slavnostní stůl určitě patří, jsou květiny. Živé. Umělé moc parády nenadělají.

Pro každý chod nový talíř

Při slavnostních příležitostech položte na stůl nejdříve tzv. podkladový talíř. Ten by měl zůstat na stole během všech jídel a až na něj pokládejte talíře pro jednotlivé chody – hluboký, mělký a dezertní. Aby po sobě talíře nejezdily, je dobré položit na podkladový talíř ubrousek. Lehce vlevo od podkladového talíře umístěte talíř na pečivo. Zde lehce odbočíme ke stolování a dáme vám jednu užitečnou radu: pečivo se podle etikety nekouše, ale ulamuje.

Maturita ze stolničení – rozmístění příborů

Zatímco rozmístění a posloupnost talířů je relativně jednoduchá, v případě příborů dělají hostitelé spoustu chyb. Příbory by měly ležet vedle talíře tak, jak je budou strávníci postupně odebírat. Platí ale pravidlo, že by vedle sebe měly ležet maximálně tři kusy příborů. Jestli ještě stále tápete, jak prostřít příbory na stůl, vězte, že při plánovaném servírování nejobvyklejších čtyř chodů byste měli na levou stranu od talíře položit nejdříve velkou vidličku, dál od talíře pak menší na předkrm. Na pravé straně by měl být nejprve velký nůž, polévková lžíce a na kraji malý nůž na předkrm. Dezertní vidlička se pokládá před talíř hroty doprava, lžička přesně opačně.

Kam patří která sklenička

Už jste si oddechli, že máte to nejhorší za sebou? Kdepak, zdaleka nekončíme! Přísná pravidla stolničení totiž určují přesné místo všemu. I skleničkám. Každý strávník by před sebou měl mít dvě, maximálně tři. U hrotu velkého nože by měla stát sklenka na víno, 3 – 5 cm za ní sklenice na vodu. Víc než dvě jich odborníci nedoporučují na stůl dávat a radí v případě potřeby spíš sklenice vyměnit.

Bez ubrousku to nepůjde

Ochránit oděv před skvrnami od jídla a na závěr si otřít ústa patří k dobrému vychování hosta. Je jedno, zda zvolíte papírový nebo látkový ubrousek, po jednom z nich ale sáhněte určitě. Druhý jmenovaný působí slavnostněji, při jídle patří na kolena a po jídle se nevkládá do talíře pod příbor, nýbrž vedle talíře.

Jestli vám stále přijde, že příprava slavnostní tabule bude nad vaše síly, obraťte se na profíky. Budete se moci spolehnout, že výsledek bude v souladu s přísnými pravidly a vy se vyhnete pořádné dávce stresu.