Jak si užít Vánoce s přáteli a rodinou

Vánoce letos asi nebudou takové, jak je známe z posledních let. I přes omezení, která nám pandemie přinesla, si je však můžeme užít. Máme pro vás pár tipů, jak to udělat. Tradičně bývají Vánoce časem setkávání širší rodiny a nejbližších přátel. I když je letos budeme všichni nejspíš slavit netradičně v úzkém rodinném kruhu, štědrovečerní večeře může být stejně slavnostní jako jindy.

Jak vypadá tradiční české vánoční menu

V českých zemích je vánoční večeře obvykle tříchodová. V minulosti ale vypadala úplně jinak než dnes. Běžně se podávaly jako první chod oplatky s medem nebo česnekem, bylinkami a šípky. Následovala polévka s houbami, které bývávaly společnou surovinou také pro hlavní chod – štědrovečerního kubu.

Jídlo připravované z krup a hub se sice už dnes příliš často nepřipravuje, ale občas na něj můžete narazit v restauracích zaměřených na tradiční českou kuchyni nebo vánoční party, kde bývá součástí slavnostního rautu. Tradiční vánoční menu obsahovalo také krupičnou, hrachovou nebo ovocnou kaši připravovanou z křížal.

Moderní oslava Vánoc

Polévka

I když ji řada domácností vynechává, neměla by na stole chybět slavnostní rybí polévka. Je ideální příležitostí, jak zpracovat zbytky a skelety ryb, chutná i zarytým odpůrcům rybího masa a poctivý vývar z kapra zasytí i navnadí chuťové buňky na další chody. Jen si při její přípravě dejte záležet na poctivém vykostění masa, byla by škoda ukončit předčasně vánoční večírek kvůli miniaturní kostičce zapíchnuté v krku. Zatímco v druhém chodu (smaženém kaprovi) kosti hledáme, v polévce je nečekáme a o to víc je jejich přítomnost nežádoucí.

Hlavní jídlo

Dokážete si na české vánoční večeři představit něco jiného než kapra smaženého v trojobalu s bramborovým salátem? I když je spousta odpůrců této tradiční ryby, protože je její maso údajně nečisté a je příliš cítit rybinou, dobří šéfkuchaři ho dokážou připravit tak, že se budete olizovat za ušima. Stačí kapří steaky naložit den předem do osoleného mléka a po rybině nebude ani památky. Jestli se obáváte kuchání a filetování ryby, nechte to na odbornících. Většina rybářů vám tuto službu za menší poplatek poskytne hned při prodeji ryby.

Rodiny s malými dětmi často smaženého kapra nahrazují klasickým kuřecím nebo vepřovým řízkem. To určitě není na škodu a naopak doporučujeme hostům na stůl servírovat rybu i řízek, aby si každý mohl dát, na co má právě teď chuť.

Nebojte se, že vám kapr nakonec zbude a vyhodíte ho. Skvělou pochoutku připravíte i z nesnědených kousků ryby. Stačí je jednoduše přeměnit na pečenáče. Osmažené kousky jen naložíte do láku od okurek a necháte pár dní odležet. Octový nálev úplně rozpustí rybí kosti a vy si tak pár dní po Vánocích můžete dopřát rybu v jiné úpravě.


Dezert

Kupodivu neexistuje vysloveně tradiční dezert servírovaný ke štědrovečerní večeři. Můžete podávat vánoční cukroví, které pomůže dotvořit slavnostní atmosféru. Někdo preferuje vánočku nebo štólu, většina lidí ale konzumuje toto tradiční vánoční pečivo ke štědrovečerní snídani.

Dezert může na svátečním stole bez problémů nahradit malá sklenka vaječného koňaku nebo svařené víno. Po vydatné večeři přijde miniaturní dezert jistě vhod.

Vánoční tradice a zvyky

Nemožnost oslavit Vánoce ve velkém rodinném kruhu může být naopak příležitostí k vyzkoušení vánočních tradic a zvyků. Naši předci je praktikovali každoročně, pro nás budou nejspíš malým svátkem, kterým můžeme ozvláštnit večer po rozbalování dárků nebo vánoční oběd.

Zatímco vánoční stromeček nebo jmelí zlatě nebo stříbrně nastříkané má každoročně téměř každá rodina, o těchto zvycích jste možná slyšeli jen zběžně.

Krájení jablíček

Rozkrojte jablko napůl (příčně tak, aby na jedné polovině zůstala stopka, na druhé „bubák“) a hned se dozvíte, jak se vám bude příští rok dařit. Hvězdička uprostřed naznačí zdraví a štěstí, červ nebo křížek je naopak poslem špatných zpráv.


Lití olova

Pro praktikování této tradice existují speciální sady na lití olova. Rozhodně je doporučujeme. Obsahují totiž jak olověné kuličky, které roztavíte, tak také malou naběračku a nádobku, ve které olovo budete rozpouštět. Stačí nabrat trošku roztaveného kovu a rychle ho nalít do studené vody. Z tvaru, ve kterém ztuhne, můžete hádat svou budoucnost. Prověříte tak svou fantazii a zároveň zabavíte úplně celou rodinu.

Pouštění lodiček z ořechů

Až budete připravovat vánoční cukroví, schovejte si celé půlky skořápek od vlašských ořechů. Budou se vám pro tento zvyk hodit. Každý člen rodiny by si ze skořápky měl vyrobit vlastní lodičku – stačí ji pořádně vydlabat a připevnit do ní malou svíčku (vhodné jsou tenké narozeninové). Společně pak lodičky se zapálenou svíčkou vypusťte na hladinu vody v umyvadle, míse nebo lavóru. Když budou držet pěkně pohromadě, bude v příštím roce pospolitá i vaše rodina. Pokud se nějaká lodička od ostatních odtrhne, její majitel se nejspíš vydá na cesty.

Přizvěte si na pomoc moderní technologie

Na všem špatném jde najít i něco dobré. I když se letos nebudete moci potkat s tetou z Beskyd osobně, můžete se s celou rodinou sejít on-line. Existuje spousta nástrojů, které můžete k virtuálnímu setkání využít, určitě je znáte z home office. Jedná se o aplikace Zoom, Teams, WhatsApp nebo Hangouts a řadu dalších. Stačí se s příbuznými a přáteli domluvit na čase setkání a můžete se spolu bavit, jako byste seděli u jednoho stolu.

Vychytávku máme i pro ty, kterým se nechce připravovat velké vánoční menu svépomocí. Nechte si ho připravit ve své oblíbené restauraci nebo cateringové firmě. Všichni restauratéři letos ocení podporu, jakou jim touto cestou dopřejete a vy si můžete být jisti, že si na výsledku stoprocentně pochutnáte.