Jak se dobře najíst na festivalu

S jídlem na ulici a na festivalech je to těžké. Kromě chuti je potřeba také myslet na to, aby ho bylo možné jíst rukama, ideálně ho držet jen v jedné ruce. To může být velká výzva i pro nejlepšího food truck chefa.

Jak vypadá vhodné jídlo na festival

Odpověď je prostá a předvídatelná: jednoduše. Festivalové jídlo musí být jednoduché, rychle připravené a snadno konzumovatelné. Nejčastěji se setkáme s různými obdobami street food.

Hot dog

Párek v rohlíku může mít spoustu podob. Vykašlete se na zprofanovaný rohlík s párkem nacpaným doprostřed a nahraďte ho sofistikovanější verzí. Bagetku nebo briošku podélně rozkrojte (ale nedokrojte), naplňte kysaným zelím, kečupem, hořčicí, grilovaným párkem a zasypte opraženou cibulkou. Výsledek povýší i obyčejné jídlo do nebeských výšin.


Burger

Existuje samostatný festival jídla zaměřený jen na burgry. Zajděte na něj a přesvědčte se, že i tak jednoduché jídlo jako je hamburger, může mít tisíc podob. Pro masožravce může být s kuřecím steakem, klasickým hovězím burgrem nebo trhaným vepřovým masem, vegetariány uspokojí varianta s grilovanou zeleninou. Vynikající jsou všechny druhy úprav.

Burrito

Oblíbený mexický pokrm má výhodu, že si ho můžete vzít i s sebou. Tortilla, v níž je náplň z fazolí, rajčat a masa, totiž musí být pevně zabalená, aby se snadno konzumovala. Burrito a patří díky své náplni mezi nejzdravější festival jídla, na která u nás narazíte.  

Klobása

Český evergreen, bez kterého se neobejde žádný street food festival. Na tom by nebylo nic špatného, kdyby si čeští stánkaři dávali větší práci s výběrem opravdu kvalitních klobásek. Mimochodem, věděli jste, že kvalitní klobásy (a uzeniny obecně) by neměly mít méně než 80% podíl masa?

Palačinka

Ve Francii narazíte na palačinkárny na každém rohu, u nás jejich kouzlo teprve objevujeme. Přesto už placky z mouky a vajec plněné na sladko i na slano najdete na většině festivalů. Jen dá někdy práci je objevit. Až budete přemýšlet, co jíst na festivalu, možná by se mohly vaše myšlenky ubírat i tímto směrem.

Vafle

Věděli jste, že už existuje i food truck nabízející vafle? Moučník s typickým mřížkováním je jednoduchý na výrobu, nejčastěji se podává samotný, politý marmeládou, čokoládovým krémem nebo šlehačkou a na festivalu může být fantastickou sladkou tečkou na závěr vaší tour po stáncích s jídlem. 


Jak servírovat jídlo na ulici

Nejlepší je, když se street food servíruje rovnou do ruky. Takže v papírovém obalu nebo s kvalitním ubrouskem. Burrito se ale mnohem lépe konzumuje z talíře a za pomoci příboru. Plastové nádobí pokrm zbytečně shodí (a navíc jeho používání zakazuje EU), proto bychom se přikláněli k talířům z cukrové třtiny nebo eko papíru a dřevěným příborům. Obojí mohou strávníci odhodit do trávy a nezpůsobí přírodě sebemenší újmu.

Pozor na alergeny

I když by se mohlo zdát, že u stánkového prodeje není potřeba dodržovat všechna „restaurační“ nařízení, opak je pravdou. V každé provozovně by měl být k nahlédnutí seznam alergenů obsažených v jídlech. Extrémně důležitý detail ušetří prodejce od nepříjemností způsobených nečekanou alergickou reakcí strávníků.

Jak si na food festivalu vybrat to nejlepší

Asi není v moci nikoho z nás ochutnat na food festivalu všechno, co je v nabídce. Máme pár tipů, jak odejít s příjemně plným břichem a pocitem, že jste si opravdu pochutnali:

  • Vyrazte ideálně na lačno nebo po velmi lehké snídani (nebo obědě).
  • Před tím, než se pustíte do ochutnávání, celý food festival si projděte a prohlédněte si nabídku jednotlivých stánků.
  • Vyberte si 5–7 stánků, jejichž menu byste chtěli ochutnat. Čím různorodější pokrmy budou, tím lépe.
  • Objednejte si degustační porce. Jejich výhodou je velikost – je tak malá, že jich dokážete spořádat i několik.
  • Když vás něco zaujme, nebojte se poprosit o ochutnávku komponentů z různých menu. Prostě si poskládejte menu na míru svým chuťovým buňkám.
  • Indikátorem pro jídla, která stojí za to, je délka fronty, která u stánku s jídlem stojí. Většinou platí přímá úměra: čím delší fronta, tím lepší pokrm.