Jak podávat alkohol, aneb víno do zavařovačky nepatří

Dokonalá tabule, perfektní jídlo a skvělá zábava… Na první pohled se může zdát, že máte všechno pod palcem. Existuje však jedna věc, která to vše může zhatit, a sice servírování nápojů. Následující řádky vám pomohou zorientovat se v nejasné spleti sklenic, skleniček a panáků, tak, abyste si od svých hostů zasloužili přinejmenším pohár!

Než se podíváte na dno sklenice

Pít pivo nebo víno z kelímku si můžete dovolit maximálně na letním festivalu. Jakýkoliv jiný prostor si žádá sklo. Správně zvolená sklenice totiž umožní, aby se vůně a chuť konkrétního nápoje mohla správně rozvinout a vy si ho tak mohli vychutnat až do poslední kapky.

Sklenice na víno

Nalijete si klidně víno do sklenice na vodu? Děláte chybu! Právě víno potřebuje ve sklenici dýchat, a proto se při pití z jiné než vinné sklínky ochuzujete o chuťový zážitek. Červené víno patří do největší, často hodně bachraté sklenice. Ta velikostí i tvarem umožní, abyste si nápoj krouživými pohyby sklenicí provzdušnili a nechali tak rozvinout chuť. S touhle sklenicí v ruce budete vypadat jako vinný znalec, i když budete pít víno potřetí v životě.

Bílé víno není tak aromatické, proto si můžete dovolit ho podávat v klasické vinné sklence. Menší a užší sklenice má své opodstatnění i v teplotě nápoje. Bílé by se totiž mělo pít studené. I proto se ho do sklenice nalévá výrazně méně než červeného.

Možná teď přemýšlíte, jak podávat šampaňské. Vzhledem k tomu, že perlivá vína se nejčastěji popíjejí při slavnostních příležitostech nebo se používají jako přípitek, nalévají se do elegantních vysokých úzkých sklenic, kterým se přezdívá flétna. Perlící bublinky v nich krásně vyniknou a v ruce vypadají neodolatelně.

Pivní sklenice podle druhu piva

Jasně, že poctivý český ležák patří do klasického půllitru. Je jedno, jestli zvolíte rovný nebo zakulacený tvar. Plznička bude chutnat v obou variantách stejně dobře. Pšeničná a svrchně kvašená piva, případně speciály ale podávejte raději ve velkých sklenicích na nožičce. Barva i typ piva v nich mnohem lépe vyniknou.

Když se vám zachce něčeho ostřejšího

Destiláty se servírují obvykle do sklenic se silnějším dnem a rovnými nebo mírně se zužujícími stěnami. Protože se jedná o tzv. shot drinks, tedy nápoje na jeden nebo dva doušky o objemu 2 –4 cl, není potřeba, aby byly sklenice velké.

Panák

Klasickou panákovku asi není třeba podrobně představovat. V restauraci vám do ní nalijí nápoj na jeden lok, nejčastěji ovocnou pálenku nebo vodku.

Likérka

Elegantnější varianta předchozí panákovky je na dlouhé nožce a patří do ní všechny druhy likérů. Často bývá i broušená nebo jinak zdobná a dříve bývala běžnou výbavou domácích barů a vitrín.

Sklenice na sherry

Fortifikované víno bývávalo oblíbené především u našich babiček, ale dnes mu zase přicházíme na chuť. Specialita s obsahem alkoholu až 22 % si zaslouží vlastní typ sklenice, který je takovou zmenšeninou sklenice na víno. Podávat v ní nemusíte jen sherry, vhodná je i pro dezertní vína včetně portského.

Koňakovka

Sklenice pro brandy, koňaky, ale i whisky má zúženou horní část. Z nápoje tak podobně jako v případě červeného vína neutíkají vůně. Tuhle sklenici si zamilujete – díky oblému tvaru skvěle padne do ruky.

Whiskovka

Jestli si pod pojmem typická whiskovka představíte širokou rovnou sklenici s tlustým dnem, nepletete se. Právě tato sklenice bývá k pití whisky používána nejčastěji, a to přesto, že nejvhodnější je tzv. tulipánka. Tedy oblá sklínka se zúženým hrdlem. Chybu ale neuděláte ani s jednou.

Koktejly nejen pro dámy

Možná si dáte koktejl raději v restauraci, protože doma tápete nad složením i vhodnou sklenicí. A máte pravdu, sklenice pro koktejly jsou hodně rozmanité a čert aby se v nich vyznal.

Do klasické koktejlky, jejíž kalíšek se prudce rozbíhá do stran, patří Cosmopolitan, Manhattan nebo Daiquiri a zároveň je tato sklenice odpovědí na otázku, jak servírovat Martini.

Drinky, které v sobě kombinují destilát s větším množstvím nealkoholického nápoje, se budou dobře vyjímat v tzv. highball glass, tedy běžné válcovité sklenici se silnějším dnem. Řeč je o nápojích typu Sex on the Beach, Blue Lagoon, Bloody Mary, Long Island Iced Tea nebo Tequila Sunrise.

Ze sklenice jen o něco větší si vychutnáte drinky obsahující sycené nápoje a nejčastěji v ní končí Mojito.

Vlastní sklenici má Margarita, která je na pohled na pomezí mezi sklenkou na šampaňské a koktejlkou. Zajímavostí je, že se její hrana nejdříve namáčí do limetkové šťávy a pak do soli.

A velmi specifickou sklenici použijete na podávání koktejlu Piña Colada. Velký kalíšek o objemu 600 ml stojí na krátké nožce a jmenuje se hurricane glass.

Teplota může všechno zachránit nebo zničit

I když je sklenice tím prvním, co vás na nápoji zaujme, obsah je neméně důležitý. Dalo by se říci, že pravidla servírování alkoholu jsou velmi přísnou alchymií.

Hned u aperitivu můžete začít tápat, jak podávat Cinzano. Italský vermut patří k oblíbeným startérům, ale při jeho servírování se dá napáchat spousta chyb. Tak si zapamatujte, že Cinzano Bianco byste měli podávat na ledu, stejně jako Cinzano Rosé, naopak Cinzano Rosso a Cinzano Extra Dry „jen“ ledově vychlazené.

A jak podávat víno? Červené by mělo být teplejší, v pokojové teplotě, ale pozor, v barmanské terminologii to znamená něco kolem 12 °C. Sklenice na červené víno se také drží nahoře za pohárek, aby se obsah zahříval. Oproti tomu bílé by mělo být chladnější, s teplotou kolem 10 °C a při pití se sklenice drží za nožku, aby se nápoj neohříval.

Pivo nejlépe chutná ve sklepní teplotě, tedy kolem 14 °C, ale i zde najdeme rozdíly v doporučeních. Světlá piva mohou být při pití chladnější, naopak velmi tmavá a speciální piva mohou být teplejší.

Samostatnou kapitolou jsou destiláty. Jejich servírování se řídí záludnými pravidly, ze kterých ale snadno vyklouznete, pokud ke každému nechlazenému destilátu nabídnete i misku s ledem. Obecně by ale pálenky měly být chlazené a podávané při teplotě kolem 11 °C, koňak a brandy se podávají nechlazené stejně jako whisky, ke které patří i soda a led (mimo).

Důležité je načasování

Jako hostitel se dopustíte neodpustitelného faux pas, když se po příchodu návštěvy zeptáte, co bude pít. Správně byste měli nejprve nabídnout aperitiv (perlivé víno, Cinzano nebo Martini), jehož úkolem je navnadit chuťové buňky na očekávané jídlo. K předkrmu podávejte červené víno nebo lehké bílé. Hlavní chod by mělo doprovázet také víno (nebo pivo) spárované s menu. Jestli si v této oblasti nebudete vědět rady a pro přípravu pohoštění budete využívat služeb dodavatele, nechte si s výběrem vhodného nápoje poradit. Jako tečka za skvělým večerem se hodí silnější a sladší likér nebo dezertní víno.