Svátek zamilovaných - jak oslavit Valentýn originálně

O svátku zamilovaných už jste nejspíš slyšeli. Po celém světě se slaví 14. února a pro zadané i tajně zamilované je příležitostí vyznat se ze svých romantických citů. 

Zdroj: freepik.com

Proč a kdy se slaví Valentýn

I když si spousta lidí myslí, že k nám valentýnská tradice, která přebila náš první Máj, přišla z Ameriky, není to pravda. Jeho historie totiž sahá až do starověkého Říma, kde se o svátku Lupercalia muži a ženy na základě losu setkávali, aby trávili čas spolu a třeba založili rodinu. Později byl stejný svátek spojován s katolickým světcem Valentýnem, který zemřel mučednickou smrtí za to, že i přes zákaz oddával snoubence podle křesťanských zvyklostí. 

Ač je historie relativně krutá, současný svátek zamilovaných má pouze pozitivní smysl. I když by mělo být přirozené, že si lásku projevujeme každý den, je milé alespoň jednou v roce, 14. února, vytvořit romantickou atmosféru a věnovat se jen a jen svému protějšku. 

Pozor, Valentýn ale není jen o zamilovaných párech. Lásku a sympatie je možné projevit i mezi rodinnými příslušníky, kolegy v práci nebo přáteli.

Dárek k Valentýnu pro ženy

Svou partnerku nejspíš znáte jako své boty, a tak pro vás bude jistě výběr dárku, který jí udělá radost, velmi jednoduchý. Jestli by se vám hodila inspirace na rozšíření obzorů, tady je.

  • Luxusní parfém: ženy vůně milují a i ta vaše nejspíš má svůj oblíbený. Nebo takový, který kdysi nosívala, vám voněl, ale už upadl v zapomnění. Není takhle náhodou čas ho znovuobjevit?
  • Šperk: čímkoliv blyštivým uděláte radost všem ženám všech věkových kategorií. Vybírejte samozřejmě s ohledem na svou peněženku, jen vám prozradíme, že ženy mají tajný radar na to, aby poznaly, jak hodnotný dárek dostaly.
  • Romantická večeře: je to sice genderový stereotyp, ale ve většině českých domácností leží příprava jídla pro celou rodinu na bedrech ženy. Překvapte partnerku romantickou večeří a nebo ještě lépe, nechte jí romantickou večeři připravit a dopravit na její oblíbené místo.
  • Dárkový poukaz: ideální varianta ve chvíli, kdy si nejste jisti, co přesně koupit a bojíte se, abyste nešlápli vedle. Zjistěte si, jaké obchody má vaše partnerka ráda a pořiďte jí do nich dárkový poukaz v libovolné hodnotě.

Zdroj: freepik.com

Dárek k Valentýnu pro muže

Zatímco dárků pro ženy nejspíš napadne každého hned celá řada, opačně to někdy bývá oříšek. Co pány zaručeně potěší?

  • Hodinky: hodinek není nikdy dost a vždy jsou dobrým dárkem. Jestli vám to finance dovolí, investujte do luxusnějšího kousku, který bude nadčasový.
  • Dárkový koš: neexistuje na světě muž, který by nemiloval jídlo. Vyberte mu jeho nejoblíbenější dobroty a schovejte je do dárkového koše. Obsahovat může nejen jídlo a alkohol, ale klidně i kosmetiku nebo sportovní potřeby.
  • Víkendový pobyt: zvlášť páry s dětmi ocení, když mohou strávit pár hodin nebo dní bez nich. Uznáváme, že tento dárek je pro oba, ale svůj účel splní.
  • Sportovní drobnosti: miluje váš partner nějaký sport? Pak máte vyhráno! Stačí mu koupit vstupenky na oblíbený zápas, doplnit chybějící vybavení pro jeho milovanou aktivitu nebo mu umožnit vyzkoušet něco nového, třeba adrenalinového.